Κυριακή, 08 Μαρτίου 2020 11:03

Είναι ώρα ατομικής ευθύνης

Γράφτηκε από τον

Δύο αναγνώστες από την Ηλεία μού έστειλαν το πρωί της Παρασκευής e-mail, με τα οποία διαμαρτύρονται για την «απρόκλητη επίθεση κατά του παπα-Γιώργη» όπως γράφει ο ένας, ενώ η άλλη με κατηγορεί ότι «υποτιμώ την προσφορά, στην τοπική κοινωνία, ενός δραστήριου και δημιουργικού ιερωμένου».

Οπότε οφείλω να απαντήσω, χωρίς να επικαλεσθώ, παραθέτοντας τα, τα αριθμητικώς πολύ περισσότερα μηνύματα εκείνων που συμφωνούν με το πνεύμα των όσων έγραψα για την περίπτωση αυτή, από την οποία μας προέκυψε ο τριπλασιασμός, μέσα σε μια μόνο ημέρα, των κρουσμάτων κορονοϊού.

Δεν έχω τίποτε προσωπικό με τον συγκεκριμένο ιερέα. Η κριτική μου δεν αφορά το πρόσωπο, ούτε την ιδιότητά του. Αλλά το γεγονός ότι δεν λειτούργησε με σύνεση, ώστε οι προσκυνητές που επέστρεψαν από την Ιερουσαλήμ, όταν διαπίστωσε πως οι περισσότεροι έχουν «λίγο πυρετό και βήχα», να μην αρκεσθούν στο «ντεπονάκι», αλλά να σπεύσουν αμέσως στο πλησιέστερο νοσοκομείο αναφοράς. Πριν έλθουν σε επαφές με εκατοντάδες άλλους ανθρώπους. Επαφές από τις οποίες «Κύριος οίδε» πόσα ακόμη κρούσματα πρόκειται να αποκαλυφθούν τις επόμενες ημέρες.

Ενδεχομένως έχω μεγαλύτερη ευαισθησία από άλλους για το θέμα, επειδή έχω όλα τα χαρακτηριστικά που με καθιστούν ιδιαιτέρως ευάλωτο στόχο: Είμαι άνω των 75, έχω περάσει καρκίνο και έχω αναπνευστικά προβλήματα σε βαθμό ΧΑΠ (Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας). Οπότε δεν αναγνωρίζω σε κανέναν το δικαίωμα να γίνεται, με ανεύθυνες πρακτικές, διασπορέας και… αναμεταδότης του ιού. Είτε πρόκειται για τους καρναβαλιστές της Πάτρας, της Ξάνθης ή της Κοζάνης, είτε για όποιον σε τέτοιους καιρούς διοργανώνει εκδρομές, είτε και απλές συναθροίσεις σε κλειστό χώρο, ανθρώπων που, λόγω του προχωρημένου της ηλικίας τους, είναι εξ ορισμού «εύκολοι στόχοι» και του συγκεκριμένου και άλλων ιών.

Πρέπει δηλαδή να φθάσουμε να έχουμε νεκρούς, όπως στην γειτονική Ιταλία, για να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν πρέπει να προκαλούμε την τύχη μας;

Οσο καλή και συντονισμένη και να είναι η κινητοποίηση της κρατικής μηχανής, ιδίως των υπηρεσιών υγείας, δεν αρκεί για να αποτρέψουμε τα χειρότερα. Ας το συνειδητοποιήσουμε. Είναι ώρα ατομικής ευθύνης του καθενός μας. Διότι τίποτε δεν είναι αποτελεσματικότερο από την πρόληψη. Την σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής. Και την αποφυγή έκθεσης σε ανεπίτρεπτους, για την περίπτωση, συγχρωτισμούς, ιδίως των ατόμων που είναι εκ φύσεως πιο ευάλωτα στον κίνδυνο προσβολής.

 

Γ.Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr