Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2020 13:39

Πόσο ακριβά πληρώνεται η ανευθυνότητα

Γράφτηκε από τον

Η Ιταλία μέτρα ήδη εκατοντάδες νεκρούς. Με την επιδημία του κορονοϊού να εξαπλώνεται όλο και απειλητικότερα. Και όλα αυτά γιατί; Για την ξεροκεφαλιά ενός ανθρώπου.

Για όσους επιμένουν να κάνουν του κεφαλιού τους, θεωρώ χρήσιμο να μεταφέρω εδώ τα στοιχεία της γνωμάτευσης, των επιδημιολόγων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Luigi Sacco στο Μιλάνο, όπως παρουσιάσθηκαν στην ιστοσελίδα “News Auto”, μιας και η ιστορία έχει σχέση με την αυτοκινητοβιομηχανία.

* Τον Ιανουάριο τα κεντρικά γραφεία της Webasto, μιας βιομηχανίας ανταλλακτικών και εξαρτημάτων αυτοκινήτων, στο Στόκντορφ της Γερμανίας, εμφάνισαν τα πρώτα κρούσματα του κορονοϊού στην Ευρώπη, όταν μια γυναίκα που εργαζόταν στο καινούργιο εργοστάσιο της εταιρείας στη Σαγκάη της Κίνας επισκέφθηκε τα γραφεία της μητρικής.

* Μερικές ημέρες αργότερα 16 εργαζόμενοι της Webasto νόσησαν με τον κορονοϊό, οδηγώντας την εταιρεία στο κλείσιμο των γραφείων της και βάζοντας σε καραντίνα πολλούς από τους υπαλλήλους της.

* Ωστόσο, ένας από τους εργαζομένους, που είχε κολλήσει τον ιό, αψήφησε τις εντολές και ταξίδεψε στην Ιταλία, στην περιοχή της Βόρειας Λομβαρδίας κοντά στο Μιλάνο, με αποτέλεσμα να μεταδώσει τον ιό στην περιοχή, με τις γνωστές σε όλους μας από εκεί και πέρα επιπτώσεις.

Οσο για την «θρησκευτική» πλευρά της υπόθεσης, αντιπαρέρχομαι τις ύβρεις που δέχθηκα με τα μηνύματα ορισμένων φανατικών και αντί άλλης απάντησης τους παραπέμπω στο μήνυμα ενός φωτισμένου ιεράρχη, του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου:

«Εκείνοι που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες (οι ηλικιωμένοι σε κίνδυνο, αυτοί με κατασταλμένο αυτοάνοσο σύστημα και όσοι πάσχουν από χρόνιες ασθένειες) θα πρέπει να προστατεύονται με την αποφυγή της παρακολούθησης εκκλησιαστικών λειτουργιών κατά τη διάρκεια της κρίσης»… «Τα ίδια υλικά στοιχεία που μπορούν να μεταφέρουν τις ευλογίες του Θεού υπόκεινται επίσης στη θραυσμένη φύση του πεσμένου μας κόσμου. Η επιστήμη και ο λόγος που μας έδωσε ο Θεός απαιτούν να χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατεύσουμε τους εαυτούς και τις οικογένειές μας από την εξάπλωση του Covid-19. Κανένας δεν πρέπει να επικριθεί γιατί επέλεξε να απέχει για λίγο από τη συμμετοχή του στις παραδοσιακές λειτουργικές πρακτικές της Αγίας Εκκλησίας μας. Αυτά τα μέτρα δεν αλλάζουν τις παραδόσεις της Εκκλησίας, αλλά είναι μάλλον προσωρινές προφυλάξεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου κρίσης».

Εκαστος ας κάνει τις επιλογές του.

 

Γ.Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr