Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2020 13:11

Τζόγος και μικρόβια

Γράφτηκε από τον
Τζόγος και μικρόβια

 

Του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου, Συγγραφέα - δημοσιογράφου

Η σύγχρονη ιατρική επιστήμη δεν είναι χειρομαντεία, αν και κάποτε διήλθε και απ’ αυτό το στάδιο. Δυστυχώς όμως, ακόμα και σήμερα πολλοί προσπορίζονται οφέλη από τις γραμμές των χεριών ουκ ολίγων αφελών και από το ίζημα του καφέ στο φλιτζάνι. Ο Homo sapiens ο οποίος εξελίχθηκε στην Αφρική και στη συνέχεια μετακινήθηκε στις όμορες ηπείρους περίπου 50.000 με 100.000 χρόνια πριν, αντικατέστησε τους πληθυσμούς του Homo erectus στην Ασία και του Homo neanderthalensis στην Ευρώπη.

Αν διαθέταμε την απόλυτη γνώση για το απώτατο παρελθόν του Ανθρώπου, πολλές δογματικές σιγουριές μας και κυρίως αποφθέγματα καφετζούδων, θα είχαν πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων. Η ανθρωπολογία «ζητιανεύοντας» σκελετούς από την εποχή του προανθρώπου κι εντεύθεν, επιχειρεί να οδηγηθεί σε συμπεράσματα από τα δυσεύρετα οστά που κατά καιρούς φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη των αρχαιολόγων, ή μια σύμπτωση, επί παραδείγματι η τυχαία ανακάλυψη ενός σπηλαίου. Συρράπτοντας στο λεύκωμα της επιστημονικής γνώσης, τις γλίσχρες δωρεές λειψάνων του υπεδάφους προς τον άνθρωπο, κατά προσέγγιση πάντα και όχι βεβαιότητα, ο ερευνητής προσπαθεί να «υποψιαστεί» για το πώς οι ανθρώπινες κοινωνίες μετέβαλλαν τη στάση τους σχετικώς με τις ασθένειες και την αντιμετώπισή τους στο διάβα των αιώνων μέχρι σήμερα.

Τα διασωθέντα γραπτά μνημεία μας ενημερώνουν, ότι οι αρχαιότερες ιατρικές παραδόσεις δημιουργήθηκαν στη Βαβυλωνία, στην Κίνα, στην Αίγυπτο και στην Ινδία. Οι αρχαίοι Έλληνες εισήγαγαν στην ιατρική τις έννοιες της διάγνωσης και της ηθικής, ενώ παράλληλα συστηματοποίησαν την ιατρική τέχνη σε επιστήμη.

ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΦΥΣΑΛΙΔΕΣ

Ο «καταραμένος» για πολλούς Μεσαίωνας, βοήθησε και αυτός με τη σειρά του στη βελτίωση των χειρουργικών πρακτικών συστηματοποιώντας τη σπαργανωμένη εκπαίδευση με τα πρώτα πανεπιστήμια  να εκπαιδεύουν ιατρούς περί το 1220 στην Ιταλία. Η Αναγέννηση  ενίσχυσε τα μέγιστα στην κατανόηση της ανθρώπινης ανατομίας, η δε αντίληψη του 19ου αιώνα ότι άπασες οι ασθένειες προκαλούνται από μικρόβια, άνοιξε το δρόμο για την ανακάλυψη θεραπειών πολλών λοιμωδών νοσημάτων. Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης ήταν να αναπτυχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό η δημόσια υγιεινή ένεκα της ραγδαίας ανάπτυξης των πόλεων και κατ’ επέκτασιν της απαίτησης για συστηματικά μέτρα προστασίας από τις μολύνσεις. Στη συνέχεια ιδρύθηκαν τα πρώτα ερευνητικά κέντρα στις αρχές του 20ού αιώνα, τα οποία λειτουργούσαν ως παραρτήματα μεγάλων νοσοκομείων. Ο εμβολιασμός άρχισε να γενικεύεται ως λύση για κάθε νόσο που εξόντωνε επιδημικά τον πλανήτη. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το πρώτο εμβόλιο που αναφέρεται στην Ιστορία της Ιατρικής είναι το εμβόλιο εναντίον της Ευλογιάς. Το 1796 ο Βρετανός παθολόγος Έντουαρντ Τζένερ, παρατήρησε ότι οι γυναίκες που άρμεγαν τις αγελάδες παρουσίαζαν φυσαλίδες στα χέρια τους και δεν νοσούσαν από Ευλογιά. Αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το πύον από τις φυσαλίδες αυτές και εμβολίασε ένα οκτάχρονο αγόρι τον Τζέιμς Φίλιπς. O μικρός στη συνέχεια ήρθε σε επαφή με άτομα που έπασχαν από ευλογιά αλλά δεν νόσησε. Το πρώτο εμβόλιο για τον παγκόσμιο πληθυσμό ήταν γεγονός. Όλοι οι παλαιοί θυμόμαστε τη βατσίνα, το παιδικό μας «τατουάζ» στο μπράτσο εξαιτίας του υποχρεωτικού εμβολιασμού στα σχολεία.

ΧΟΛΥΓΟΥΝΤΙΑΝΗ ΥΣΤΕΡΙΑ

Και μετά απ’ όλα αυτά ήρθε το απύθμενο κέρδος. Παρότι το απλό πύον από τις φυσαλίδες δημιούργησε το πρώτο επίσημο εμβόλιο της ανθρωπότητας, στη συνέχεια την προάσπιση της ανθρώπινης κοινότητας ανέλαβε η κεφαλαιοκρατική ασυδοσία, συνεπικουρούμενη από αργυρώνητους επιστήμονες, ορντινάντσες πολιτικούς και το παραμάγαζο Χόλυγουντ. Η νέα τεχνολογία ενίσχυσε υπέρ το δέον το χτύπημα κάτω απ’ τη ζώνη στους λαούς της οικουμένης και οι πληρωμένες ταινίες του Λος Άντζελες με την ιοφοβία και τον ξενιστή ιό, αντικατέστησαν τον τρομακτικό Δράκουλα των Καρπαθίων και τα καουμπόικα έργα, όπου ο καλός Τζον Γουέιν, σκότωνε τους κακούς και μοχθηρούς Ινδιάνους. Κι αφού λοιπόν ξεπλύθηκε η Γενοκτονία των Ερυθρόδερμων, οι μπάτλερ παραγωγοί και σκηνοθέτες των οπτικοακουστικών εφέ του προπαγανδισμού, άρχισαν να μας δείχνουν πριν από τριάντα και πλέον χρόνια, τι θα επακολουθήσει σήμερα. Όλα αυτά ως ταινίες επιστημονικής φαντασίας, μόνο που χρόνο με το χρόνο, διαπιστώναμε ότι είχαν αντιγράψει άριστα τον Όργουελ και τον εφάρμοζαν σελίδα προς σελίδα. Ο Σον Κόνερι ανέλαβε να προφυλάξει το αμερικανικό έθνος προστατεύοντας την εκτόξευση του πυραύλου από τις επιβουλές των εχθρών. Στην δε ταινία οι «Δώδεκα Πίθηκοι», παρακολουθούμε τις προσπάθειες που γίνονται το 2035, να βρεθεί αντίδοτο για έναν ιό που διεσπάρη επίτηδες το 1996,  ο οποίος μεταλλάχτηκε και σχεδόν αφάνισε την ανθρωπότητα. Οι άνθρωποι το 2035 ζουν σε υπόγεια βαθιά κάτω από τη γη και σε σπήλαια, γιατί στην επιφάνεια κυριαρχούν τα ζώα και η ατμόσφαιρα είναι μολυσμένη από τον ιό, αλλά την τελική στιγμή βρίσκεται το εμβόλιο. Ταινίες και εμβόλια για αλαφροΐσκιωτους.

ΕΠΙΔΗΜΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δυστυχώς όμως, εξαιτίας των εκατομμυρίων θεατών που μπήκαν ανεμβολίαστοι στον ιό του πολιτισμικού αυνανισμού, ο καπιταλισμός απέκτησε τον δυνατότερο άσσο στο μανίκι του. Έλεγχος μέσω του τρόμου. Σειρά είχαν να προωθήσουν το παγκόσμιο παιχνίδι τα golden boys, οι πασίγνωστοι γιάπις, μέσω της υπεραφθονίας, της απόλαυσης υλικών αγαθών αλλά και του κομπασμού για το τι εστί «ευ ζην». Αυτά τα κατασκευασμένα στα εργαστήρια της αναλγησίας ανθρωπάκια, αιχμάλωτα πλέον από την ίδια θηλιά της γραβάτας τους, μπορεί να είχαν σχέση με το Χάρβαρντ διόλου όμως με τον Αριστοτέλη που διδάσκει την ευτυχία θεμελιωμένη στην αρετή. Η ποίηση, η μουσική, η πεζογραφία, το θέατρο, ο κινηματογράφος, οι εικαστικές τέχνες και οι επιστήμες, θεωρήθηκαν ψευτοκουλτούρα και αντικαταστάθηκαν από τις ειδήσεις του τρόμου στα μονοθεματικά δελτία των τηλεοπτικών καναλιών. Η τσόντα των περιπτέρων κυριάρχησε έναντι των βιβλιοπωλείων, στη δε παγκόσμια μουσική η κάθε χολιγουντιανή Τζένιφερ Λόπεζ αποδείκνυε το φαιδρό «αυτονόητο»: Στο τραγούδι, οι σφριγηλοί γλουτοί είναι ανώτεροι των φωνητικών χορδών του λάρυγγα. Συνεπώς ο νέος τρόπος ζωής που οδηγεί στην ευτυχία, είναι η αξιοζήλευτη δουλειά, το ωραίο σπίτι, το γρήγορο αυτοκίνητο, η ιδιωτική ασφάλεια, η πλούσια σχέση, η προβολή στα φλας, οι χρυσές κάρτες… και βέβαια ο τακτικός εμβολιασμός για ευρωστία και καλή υγεία. Αναντίρρητα κι ένας ικανότατος ψυχοθεραπευτής για τα αγχολυτικά και την κατάθλιψη. Ένας ολόκληρος κόσμος γαλουχήθηκε και νουθετήθηκε πως ό,τι σου προσφέρεται να φας, να πιεις, να απολαύσεις, συν ό,τι κατέχεις, οριοθετούν την ευζωία σου. Επομένως οτιδήποτε άλλο σε απασχολεί διάγραψέ το, γιατί ισοδυναμεί με ευτελή ιεαραποστολισμό. Ο φιλοτομαρισμός στην αποθέωσή του! Όποιος αμφισβητεί, αμφιβάλει, αντιτίθεται ή απλώς διαφωνεί, είναι γραφικός και ανήκει στη Μεγάλη Σχολή των Συνωμοσιολόγων. Άρα φαντασιώνεται εχθρούς και ανύπαρκτους κινδύνους.

 
ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ;

Είναι όμως συνομωσιολογία να πιστεύεις ότι ο καπιταλισμός δημιουργεί κρίσεις για να αυξήσει τα κέρδη του; Μα αυτό το οικονομικό μοντέλο του Μινώταυρου, μέσω των πάσης φύσεως κρίσεων ωφελείται. Τι περιμένει ένας που διευθύνει γραφείο τελετών και κάθε πρωί ανοίγει το γραφείο του; Νεκρούς. Ο φαρμακοποιός που ξεκλειδώνει το φαρμακείο του; Αρρώστιες. Κάποιος ιδιώτης ογκολόγος; Ασθενείς με καρκίνους. Εκείνος που εμπορεύεται φυτοφάρμακα; Δέντρα και φυτά με φυλλοξήρα ή δάκο. Μια βιομηχανία όπλων; Πολέμους. Η κάθε φαρμακοβιομηχανία; Επιδημίες. Και η εκκλησία οιασδήποτε ομολογίας πίστης; Πιστούς να αφήνουν τον οβολό τους. Αν όμως ο κόσμος δεν αντιμετώπιζε πολέμους, αρρώστιες, πόνο και δυστυχία, οι ιερείς θα προσευχόντουσαν μόνοι τους γιατί οι λαοί θα απολάμβαναν την ευτυχία τους. Ο φόβος οδηγεί στη γονυκλισία και ο πανικός στο κάθε λογής μαντείο για ένα χρησμό. Ο τρόμος μας καθηλώνει στα δελτία των ειδήσεων για να πληροφορηθεί ο καθείς μας, «πόσοι νεκροί;» κι απόψε. Αν κάποιο εμβόλιο θα είχε την μεγαλύτερη αξία, αυτό θα ήταν εναντίον του φόβου. Αλλά δίχως τρομολαγνεία πως θα κέρδιζε το αδηφάγο σύστημα; Όταν έπεσε η ατομική βόμβα στο Ναγκασάκι και τη Χιροσίμα με το προσωνύμιο «Little Boy», ελληνιστί αγοράκι, ο πόλεμος είχε κριθεί. Πάνω από 200.000 θύματα στο βωμό της δημιουργίας φόβου. Το μήνυμα ένα: Εμείς κυβερνάμε, υπακούστε. Στις ΗΠΑ σε διαφορετικές χρονικές περιόδους δολοφονήθηκαν οι εξής τέσσερις πρόεδροί της: Τζέιμς Γκάρφιλντ, Αβραάμ Λίνκολν, Ουίλιαμ ΜακΚίνλεϊ, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, για οικονομικά συμφέροντα.


ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ

Ποιος μου απαγορεύει σήμερα, να πιστεύω ότι η παγκόσμια επιδημία του «Κορωναϊού», δεν αποτελεί ένα παγκόσμιο πείραμα υποταγής των 7,8 δισεκατομμυρίου ανθρώπων στις αποφάσεις ολίγων ματαιόδοξων του αναρίθμητου πλούτου; Ποιος και με τι επιχειρήματα θα αντιμετωπίσει την αμφισβήτησή μου για την ηθική τους υπόσταση;
Ας έρθουμε όμως και στα της χώρας μας. Ο κύριος Αβραμόπουλος ως υπουργός υγείας, παρήγγειλε αντιγριπικά εμβόλια για τον ιό  Η1Ν1, σκευάσματα της GlaxoSmithKline και της Novartis που ανήλθαν συνολικά στις 16 εκατομμύρια δόσεις. Η Ελλάδα με τον πληθυσμό των 10.000.000 ψυχών! Αυτό συνιστά πρόκληση ναι ή όχι; Μήπως αγνοούσε τον πληθυσμό της πατρίδας του ή εκτελούσε εντολές; Ας ισχυριστούμε το πρώτο. Η ανταμοιβή του για την «άγνοιά» του αυτή; Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση! Αν ισχυριστείς ότι αυτό που συνέβη είναι πολιτικά ξεδιάντροπο, θα καταγραφεί ως συνομωσιολογία; Θεωρείται συνομωσιολογία να υποστηρίξεις την άποψη ότι οι πόλεμοι σήμερα πραγματώνονται ψηφιακά και όχι με τεθωρακισμένα; Είναι ψευδές ότι υπάρχουν εργοστάσια παραγωγής μικροβίων; Σε ένα ψέμα δεν στηρίχτηκε η επίθεση στο Ιράκ, πως δήθεν ο Σαντάμ διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής; Τόσο ο Μπους όσο και Μπλερ, εκ των υστέρων, παραδέχτηκαν ότι αυτό τελικά ήταν αναληθές, όταν τους έκραξαν τα ίδια τους τα κοινοβούλια. Αναφαίρετο λοιπόν δικαίωμά μου, να πιστεύω ότι ο ιός δημιουργήθηκε και δεν «δραπέτευσε» από νυχτερίδες ή χρυσόψαρα. Κατασκευάστηκε για κάποιο σκοπό. Να πατσίσει ενδεχομένως κάποια υπερδύναμη τα χρέη της με την Κίνα; Πιθανόν. Μήπως το εμβόλιο που ήδη μπορεί να υπάρχει, να παραμένει στην αναμονή για περισσότερους νεκρούς, έτσι ώστε να αποφέρει τρισεκατομμύρια εφόσον θα εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός της γης; Ποιος το αποκλείει;

ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟΙ

Ότι και να συμβαίνει πάντως η δοκιμή πέτυχε. Ένας ολόκληρος κόσμος υπακούει σαν κατατρομαγμένο κανίς σε ότι τον προστάξουν, ιδιαίτερα όταν έχει σχέση με τη ζωούλα του. Με μία διαφορά. Τα χιλιάδες ανεμβολίαστα παιδιά που πεθαίνουν καθημερινά από την πείνα και την παιδική εργασία στην Ινδία, κατασκευάζοντας σώβρακα για τα μεταξωτά μας οπίσθια, τα εντάσσουμε στις ενδημίες και ουχί στις πανδημίες.
Το εμβόλιο κάποια στιγμή θα εισχωρήσει στις φλέβες μας, αλλά σαν γνήσιοι τοξικομανείς θα μας οδηγήσουν οι έμποροι, να αναζητήσουμε το επόμενο εμβόλιο μιας άλλης μορφής γρίπης, ενώ για το καλοκαίρι θα έχουμε συντροφιά τα κουνούπια του Νείλου, τα βατράχια της Κασπίας ή την πέστροφα του Βόλγα. Ως εναλλακτική υπάρχει και ο Γάγγης με τα χιλιάδες πτώματα που καίγονται καθημερινά και τους πιστούς να κολυμπούν με τις στάχτες στο πρόσωπο.
Αν με ρωτήσετε: «τι πράττεις αυτές τις ημέρες;» Κάθομαι σπίτι μου όπως όλοι, όχι γιατί μου το πρότειναν οι Ρουβάδες, οι Μπόμπες και οι Παπαδόπουλοι, αλλά γιατί σέβομαι τους επιστήμονες ιατρούς και όχι τους αγύρτες Αμβρόσιους με τα αντισηπτικά από αγιόνερο. Κι αν με προβληματίζουν όλα αυτά που γράφω, ουδόλως σημαίνει ότι προσφέρω κάποια λύση, απλώς θέλω να γνωρίζουν αυτοί που με εκτελούν καθημερινά με δηλητηριασμένη διατροφή και ιούς εργαστηρίων, πως αποτελούν τα άθλια υποκείμενα του ανθρώπινου είδους.
Όμως η γλώσσα της επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων, εδώ και χρόνια, είναι εν πολλοίς περιορισμένη για ανταλλαγή σκέψεων. Ειδικά σήμερα τα πάντα οδηγούν σε μια λέξη: «Εμβόλιο».
Ο Όργουελ στο «1984» το περιγράφει μια χαρά: «Ο σκοπός της Νέας Ομιλίας είναι να στενέψει τα όρια της σκέψης. Στο τέλος θα κάνουμε κυριολεκτικά αδύνατο το έγκλημα της σκέψης, γιατί δεν θα υπάρχουν λέξεις για να το εκφράσει κανείς».


NEWSLETTER