Σάββατο, 28 Μαρτίου 2020 14:14

Zag etwas anderes damit vir freunde bleiben

Γράφτηκε από τον
Zag etwas anderes damit vir freunde bleiben

Ο τίτλος που βλέπετε είναι ελεύθερη απόδοση, στα Γερμανικά, από τον φίλο Γιάννη Μαλκουτζή, της ελληνικής παροιμίας «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε». Διότι αυτό ακριβώς συμβαίνει με την πολιτική της Γερμανίας και άλλων βόρειων δορυφόρων της, όπως η Ολλανδία και η Αυστρία.

Μια πολιτική που ανάγκασε τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας και της Ισπανίας να καταφύγουν στο έσχατο πολιτικό μέσο του «βέτο». Και να θέσουν προθεσμία δέκα ημερών στην ευρωπαϊκή ηγεσία, αξιώνοντας την λήψη γενναίων αποφάσεων για την στήριξη των χωρών που πλήττονται αγρίως από την πανδημία.

Σε επίπεδο γενικών αρχών και διακηρύξεων ακούμε καλά λόγια τόσον από την ίδια την Ανγκελα Μέρκελ, όσον και από υπουργούς της, περί της αναγκαίας «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης». Οταν όμως φθάνει η συζήτηση στην «ταμπακιέρα», τότε ακολουθείται η τακτική του «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε». Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Πέτερ Αλτμάιερ, μιλώντας στην εφημερίδα «Handelsblatt» είπε μερικά ωραία λόγια:

«Πρέπει να ανοσοποιήσουμε την Ευρώπη. Η Ευρώπη είναι τμήμα της συλλογικής μας ταυτότητας, για πολιτικούς λόγους αλλά και οικονομικούς. Η ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά αντιπροσωπεύει την παγκοσμιοποίηση, τον διεθνή καταμερισμό εργασίας. Στην Ευρώπη χρωστάμε μεγάλο τμήμα της ευημερίας μας, αλλά αυτά τα επιτεύγματα μπαίνουν τώρα σε σοβαρή δοκιμασία. Χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη, περισσότερη και όχι λιγότερη διεθνή αλληλεγγύη».   

Αλλά, μόλις του έθεσαν το ερώτημα για την πρόταση των εννέα πρωθυπουργών, μεταξύ των οποίων και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για την έκδοση κοινού «κορονοομολόγου», ώστε να στηριχθούν οι οικονομίες ευρωπαϊκών χωρών που πλήττονται περισσότερο, χαρακτήρισε την σχετική συζήτηση «εικονική», ξαναθυμήθηκε την «οικονομία της αγοράς», είπε ότι «η αμοιβαιοποίηση των χρεών δεν είναι καλή ιδέα» και τόνισε ότι εκείνο που τον ενδιαφέρει πρωτίστως είναι η ενίσχυση της βιομηχανίας. Δηλαδή πώς θα ποτισθεί με «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» η δική τους αυλή.

Προφανώς αυτές τις αντιλήψεις είχε κατά νου η επίσης Γερμανίδα πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όταν χθες, μιλώντας ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, κατηγόρησε «χώρες-μέλη της ΕΕ για έλλειψη αλληλεγγύης».

Αναγκαία πράγματι η στήριξη της βιομηχανίας. Αλλά πρώτη προτεραιότητα η επιβίωση των ανθρώπων. Οταν καθημερινώς χιλιάδες άνθρωποι χάνουν την μάχη με τον κορονοϊό σε όλη την Ευρώπη, ποιος θέτει τις προτεραιότητες;

Μακάρι να μην επιβεβαιωθούν όσοι προβλέπουν ότι η πανδημία θα διαλύσει την ίδια την Ενωση.

 

 Γ.Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER