Τρίτη, 14 Απριλίου 2020 16:28

Ας κατανοήσουμε ότι βρισκόμαστε επί ξυρού ακμής

Γράφτηκε από τον
Ας κατανοήσουμε ότι βρισκόμαστε επί ξυρού ακμής

Ζούμε μια καινοφανή πραγματικότητα. Η Ελλάδα είναι και πάλι δακτυλοδεικτούμενη διεθνώς, αλλά αυτή την φορά όχι ως «μαύρο πρόβατο».

Οχι ως θλιβερή «πρωταθλήτρια» σε αρνητικές επιδόσεις. Αλλά ως χώρα-υπόδειγμα για τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας. Είναι μια επιτυχία που πιστώνεται στην παρούσα κυβέρνηση και στον τρόπο που διαχειρίζεται την κρίση. Αλλά καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει τέτοια επιτυχία, αν δεν συνέβαινε να ενστερνίζεται την πολιτική της η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών. Επομένως το μέγα εύσημο είναι για τον ίδιο τον ελληνικό λαό. Διότι επιδεικνύει μια εξαιρετική ωριμότητα.

Υπάρχουν βεβαίως εξαιρέσεις. Μικρές, αλλά επικίνδυνες. Τις οποίες, πέρα από την αστυνομική ή δικαστική αντιμετώπιση, πρέπει να τις μαχόμεθα οι ίδιοι οι πολίτες. Για να προστατεύσουμε το υπέρτατο αγαθό, την ζωή των παιδιών μας.

* Αυτοί οι δυο ιερείς της ενορίας μου, στο Κουκάκι, προφανώς θεωρούν ότι είναι σημαντικότερα στηρίγματα της χριστιανικής πίστης από τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Οταν ο Βαρθολομαίος κάνει τις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδος κεκλεισμένων των θυρών, εκείνοι την μια λειτουργούν με πιστούς, χρησιμοποιώντας και… τσιλιαδόρους, λες και πρόκειται για συμμορία εν δράσει, την άλλη καλούν μωρά και υπερήλικες να μεταλάβουν. Χωρίς να νοιάζονται αν θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των πιστών.   

* Αυτοί οι 159 που εντοπίσθηκαν να επιχειρούν να διαφύγουν από τα αστικά κέντρα, κυρίως την πρωτεύουσα, προς τα χωριά τους, με αποτέλεσμα να πληρώσουν το πρόστιμο και να τους αφαιρεθούν και οι πινακίδες των αυτοκινήτων τους, προφανώς θεωρούν ότι είναι πιο «ξύπνιοι» από τους υπόλοιπους Ελληνες που τηρούν με ευλάβεια, υπομονή και επιμονή τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού.

* Αυτοί οι καμιά τριανταπενταριά νεαροί που έκαναν το βράδυ της Κυριακής…παρτάκι με «μπιρόνια» στην Πλατεία Μερκούρη, στα Ανω Πετράλωνα, την ώρα που έκανα το, επιβεβλημένο από τους γιατρούς, περπάτημα, προφανώς πιστεύουν στα συνθήματα με τα οποία οι ίδιοι έχουν γεμίσει την περιοχή: «Δεν είναι ιός, είναι εμπορικός πόλεμος», «Δεν είναι γρίπη, είναι χούντα» και άλλες παρόμοιες εξυπνάδες.   

Οι εξαιρέσεις αυτές δεν αλλάζουν την γενική εικόνα: Οι Ελληνες τα έχουμε πάει πολύ καλύτερα από πλουσιότερες και αρτιότερα εξοπλισμένες χώρες. Ας το κρατήσουμε αυτό «με νύχια και με δόντια». Ιδίως τώρα. Διότι βρισκόμαστε, κυριολεκτικώς, στην κόψη του ξυραφιού.

 

 Γ.Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER