Παρασκευή, 17 Απριλίου 2020 17:15

Να μη ρημάξει η αγροτική παραγωγή μας

Γράφτηκε από τον
Να μη ρημάξει η αγροτική παραγωγή μας

Ενας από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε, λόγω της «καραντίνας», είναι να ξεμείνουμε από τρόφιμα, ιδίως από φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Και τούτο διότι είναι δραματική η έλλειψη εργατών γης. Συμφώνως προς τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που ανάγονται στο 2016, κάθε χρόνο απασχολούνται στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις περισσότεροι από 900.000 εργάτες γης – εντόπιοι και αλλοδαποί. Από τους οποίους μόνον οι 33.826 είναι μόνιμοι εργάτες γης. Ολοι οι άλλοι είναι περιστασιακοί. Με ένα σημαντικό μέρος τους να είναι αλλοδαποί. Είτε βρίσκονται ήδη, νομοτύπως ή παρατύπως, στην χώρα μας είτε «εισάγονται» για ολιγόμηνη παραμονή, κυρίως από Αλβανία, Ρουμανία και Βουλγαρία.

Η εισαγωγή ξένων για την συγκομιδή γεωργικών προϊόντων είχε καταστεί αναπόφευκτη λόγω απροθυμίας δικών μας ανθρώπων, ακόμη και ανέργων, να επιδοθούν σε προσωρινή εσωτερική μετανάστευση, με ένα ημερομίσθιο των 30 ευρώ. Αλλά, ως τώρα, αυτοί οι απρόθυμοι άνεργοι ήταν, σε μεγάλο ποσοστό, άνθρωποι με σπουδές και πτυχία. Τώρα, με την αναστολή λειτουργίας χιλιάδων επιχειρήσεων, στην χορεία των ανέργων έχουν προστεθεί απλοί εργάτες και υπάλληλοι.

Εκ των πραγμάτων καθίσταται αναγκαία η αναζήτηση μιας λύσης που θα ανακουφίσει και τους παραγωγούς και τους ανέργους, εξασφαλίζοντας και την αναγκαία επάρκεια αγαθών για τους καταναλωτές. Οταν η εισαγωγή εργατικών χεριών γίνεται δύσκολη, αλλά και οικονομικώς ασύμφορη, με δεδομένο ότι π.χ. χίλια άτομα για τα ροδάκινα της Μακεδονίας, ερχόμενα από την Βουλγαρία, θα πρέπει να μείνουν σε καραντίνα 14 ημερών, χρειάζεται επίδειξη ευελιξίας.

Ισως, το παράδειγμα της Ισπανίας, που αντιμετωπίζει ανάλογο πρόβλημα, να μας δείχνει μια διέξοδο. Τι έκαναν εκεί; Αποφάσισαν ότι άνεργοι που εργάζονταν προ της κρίσης σε τομείς όπως η εστίαση, το εμπόριο ή ο τουρισμός, θα μπορούν να συμμετάσχουν στις γεωργικές εργασίες και παράλληλα με την αμοιβή τους από αυτή την εργασία να συνεχίζουν να λαμβάνουν και το επίδομα ανεργίας. Εξασφαλίζοντας γύρω στα ογδόντα χιλιάδες εργατικά χεριά για την συγκομιδή εποχικών φρούτων και λαχανικών (στοιχεία από το Inside Story). Ετσι το οπωροπαντοπωλείο της γειτονιάς μου δεν έχει ελληνικά μούσμουλα, έχει όμως ισπανικά.

Εδώ και τώρα, δώστε κίνητρα σε ανθρώπους που ψυχαναγκάζονται, κλεισμένοι στα διαμερίσματα, ως εκτάκτως άνεργοι, να δώσουν «ένα χέρι» στην πρωτογενή παραγωγή. Με νόμιμη, ασφαλισμένη και όχι «μαύρη» εργασία. Αξιοποιώντας παραλλήλως και όσους στοιβάζονται στη Μόρια ή αλλού και θέλουν να δουλέψουν.

 

Γ.Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER