Τρίτη, 12 Μαϊος 2020 19:19

Οταν 53=8 (!) πάρτε ακόμη έναν βιασμό

Γράφτηκε από τον
Οταν 53=8 (!) πάρτε ακόμη έναν βιασμό

 


Πόσο πιο βαθιά μπορεί να μας οδηγήσει αυτός ο κατήφορος με τις συνεχείς παραγραφές και μειώσεις των ποινών των απεχθών εγκληματιών, όπως είναι οι δολοφόνοι, οι βιαστές, οι ληστές και οι μεγαλέμποροι των ναρκωτικών;

Τώρα η Αστυνομία αναζητά τον 47χρονο Δημήτρη Ασπιώτη, ο οποίος είχε χαρακτηρισθεί ως "δράκος του Κάβου" από τα βρετανικά ΜΜΕ, δεδομένου ότι είχε ιδιαίτερη προτίμηση ως προς τα θύματά του στις Βρετανίδες τουρίστριες. Είχε επιτεθεί σε έξι γυναίκες, τις οποίες είχε παρασύρει υπό την απειλή μαχαιριού σε δάσος όπου τις βίασε. Εξι περιπτώσεις πρόκλησης ισοβίου ψυχικού τραύματος -πέρα από το σωματικό- για τις οποίες το δικαστήριο, το 2012, του επέβαλε την ποινή κάθειρξης των 53 ετών. Αλλά από τα 53 χρόνια εξέτισε μόλις το 15% της ποινής. Τέτοιες εκπτώσεις ποινών, της τάξεως του 85%, δεν θα τις βρείτε, κ. Πρόεδρε, πουθενά, σε καμία σοβαρώς οργανωμένη κοινωνία.
Αποφυλακίσθηκε τον Αύγουστο του 2019 χάρη στον περίφημο «νόμο Παρασκευόπουλου». Και υποτίθεται ότι ζούσε υπό καθεστώς περιοριστικών μέτρων (δηλαδή να παρουσιάζεται μια φορά κάθε μήνα στο τοπικό αστυνομικό τμήμα) στη Λευκίμμη της Κέρκυρας, όπου και διέπραξε προ ημερών έναν ακόμη βιασμό μιας 34χρονης, αλβανικής καταγωγής, που ζει και εργάζεται στο νησί των Φαιάκων. Λόγω κορονοϊού, ελλείψει τουριστριών, καταδέχθηκε να περιλάβει στα θύματά του και… δευτερότερη γυναικεία σάρκα και ψυχή.
Πώς αλήθεια πρέπει να αισθάνονται όχι μόνο τα θύματα τέτοιων «δράκων», αλλά και οι αστυνομικοί που κάνουν ό,τι μπορούν για να εξιχνιάσουν τα εγκλήματά τους και να τους οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης, αλλά και οι δικαστές, οι οποίοι, θέλοντας να προστατεύσουν την κοινωνία, τους φορτώνουν με κάποια χρόνια καταδίκης, όταν βλέπουν ότι τελικώς οι προσπάθειές τους πάνε χαμένες; Οτι οι πολιτικοί, ως νομοθέτες, ακυρώνουν το έργο τους;
Αντιλαμβάνομαι, κ. Πρόεδρε, ότι αυτή την ώρα οι προτεραιότητές σας είναι άλλες. Πώς θα επιστρέψουμε σε μια, έστω ψαλιδισμένη, «κανονικότητα», πώς θα αντιμετωπίσουμε την πανδημία και πώς θα μπορέσουμε να κινήσουμε την οικονομία, ώστε να έχουμε τις, κατά το δυνατόν, λιγότερες απώλειες. Αλλά, μέσα σε όλα αυτά, είναι ανάγκη να δείτε και αυτή την υπόθεση. Επειγόντως μάλιστα. Αυτή η αθλιότητα πρέπει να λάβει ένα τέλος. Κάνει τεράστιο κακό στην κοινωνία, αλλά ακόμη και στον τουρισμό, δηλαδή στην οικονομία.

Γ.Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER