Παρασκευή, 22 Μαϊος 2020 16:10

Την αξίζουμε τη μερίδα του λέοντος

Γράφτηκε από τον
Την αξίζουμε τη μερίδα του λέοντος

 

Η Γερμανία παραμένει ο ισχυρότερος τροφοδότης για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που επενδύουν μεγάλες προσδοκίες στον τουρισμό. Ιδίως τις μεσογειακές.

Και το σημαντικότερο τμήμα των μετακινούμενων Γερμανών τουριστών διακινείται μέσω της θυγατρικής εταιρείας της Lufthansa, της ειδικευμένης στις μισθωμένες πτήσεις (τσάρτερ), της Condor. Χθες λοιπόν η εταιρεία αυτή ανακοίνωσε το πρόγραμμά της για το καλοκαίρι του 2020, που προβλέπει τριακόσιες πτήσεις κάθε εβδομάδα προς 29 προορισμούς.
Από αυτούς τους προορισμούς σχεδόν οι μισοί, οι 14, είναι ελληνικοί. Η Condor θα «πετά» αυτό το καλοκαίρι -έως και τον Οκτώβριο- προς τους ακόλουθους ελληνικούς προορισμούς, σε αλφαβητική σειρά: Βόλο, Ζάκυνθο, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Κρήτη, Κω, Μύκονο, Πρέβεζα, Ρόδο, Σάμο, Σαντορίνη και Σκιάθο.
Την ίδια ώρα οι πτήσεις που ανακοινώθηκαν για την Ισπανία, όπου υπάρχουν τεράστιες τουριστικές μονάδες γερμανικών συμφερόντων, καλύπτουν μόλις οκτώ προορισμούς (πέντε στα Κανάρια νησιά, δύο στις Βαλεαρίδες και μία στην Ανδαλουσία). Στην Ιταλία και την Κύπρο από δύο. Και μόλις ανά μία στην Τουρκία (Αττάλεια), την Κροατία (Σπλιτ) και στις βόρειες ακτές της ίδιας της Γερμανίας.
Η Ελλάδα λοιπόν, αν και πολύ μικρότερη από τους μόνιμους μεσογειακούς ανταγωνιστές της (Ισπανία, Ιταλία, Τουρκία), παίρνει τη μερίδα του λέοντος. Είναι μια ευεξήγητη επιβράβευση του επιτεύγματος που κατακτήσαμε όλοι μαζί, με την ορθή καθοδήγηση των επιδημιολόγων μας και της κυβέρνησης. Του ότι καταφέραμε, τηρώντας τα μέτρα που είχαν επιβληθεί, να προβάλλεται η πατρίδα μας διεθνώς ως το ασφαλέστερο καταφύγιο εκείνων που σχεδιάζουν να κάνουν διακοπές αυτό το καλοκαίρι.
Αυτή είναι η μία όψη της πραγματικότητας. Η άλλη είναι εκείνη την οποία παρουσιάζει η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως απάντηση στη δέσμη μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας γενικώς, αλλά και της εργασίας και του τουρισμού ειδικώς, που ανακοίνωσαν την Τετάρτη ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί. Μία εικόνα, κατά την οποία όλα είναι μαύρα και θα γίνουν ακόμη χειρότερα τους επόμενους μήνες.
Είναι εξ ορισμού «δουλειά» της αντιπολίτευσης να μην ικανοποιείται από τα μέτρα που παίρνει κάθε κυβέρνηση και να ζητά περισσότερα. Δεν είναι κακό αυτό. Το κακό είναι να μην αναγνωρίζει τίποτε από όσα θετικά έχουν ανακοινωθεί και να επιχειρεί να βυθίσει τους πολίτες σε κατάθλιψη.
Ε, αξίζει να σκάσουμε ένα χαμόγελο για τη συλλογική επιτυχία μας.

 

Γ.Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER