Τρίτη, 26 Μαϊος 2020 18:28

Λάθος πράγματα μας προβάλλετε ως επιτεύγματα

Γράφτηκε από τον

 

 

Χθες ήταν οι εικόνες από τον… οπλισμό που βρέθηκε κατά την έφοδο σε κελιά κρατουμένων στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών.

Πριν από εβδομάδες ήταν οι φωτογραφίες από κελιά… πέντε αστέρων, με «τζακούζι» για «βαρόνους» του εγκλήματος, στις φυλακές Κορυδαλλού. Και σε όλες αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει και το… απαραίτητο συνοδευτικό. Ποσότητες ναρκωτικών, όλων των ειδών.
Αλήθεια, γιατί μας τις δείχνουν αυτές τις φωτογραφίες; Για να θαυμάσουμε την «αποτελεσματικότητα» των αρχών ασφαλείας όταν, μια στο τόσο, αποφασίσουν να κάνουν κάποιον έλεγχο στα κελιά των κρατουμένων;
Αν κάτι μου λένε αυτές οι, πανηγυρικώς προβαλλόμενες, εικόνες δεν είναι δα και προς έπαινο εκείνων που έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή του νόμου εντός των σωφρονιστικών ιδρυμάτων. Το αντίθετο μάλιστα. Διότι λειτουργούν ως απόδειξη που πιστοποιεί πόσο πλημμελώς κάνουν τη δουλειά τους όλο τον καιρό οι δεσμοφύλακες και οι διοικήσεις αυτών των «καταστημάτων». Τόσο ώστε να είναι πανεύκολο για κάθε «ματσωμένο» κρατούμενο, ιδίως δε για τους εμπόρους ναρκωτικών, να προμηθεύονται όλα εκείνα, τα οποία τυπικώς και κατά νόμο υποτίθεται ότι είναι απαγορευμένα.
Θα είχε νόημα η προβολή τέτοιων ανακοινώσεων, αν συνοδευόταν από ένα απλό συμπλήρωμα: Τη γνωστοποίηση ότι απολύθηκαν, ως άχρηστοι στην καλύτερη περίπτωση, είτε ακόμη και ως συνένοχοι, όπως συμβαίνει στην πραγματικότητα, κάποιοι από εκείνους, οι οποίοι έναντι «κινήτρου» έκαναν τα «στραβά μάτια», ώστε να περάσουν στα κελιά τα μαχαίρια, οι άσπρες σκόνες και τα άλλα ναρκωτικά. Αλλά ποτέ δεν είδαμε τέτοια ανακοίνωση, λες και κάποιος από μηχανής θεός και όχι συγκεκριμένοι άνθρωποι, ιδίως ένστολοι, κάνει το… ντελίβερι όλων αυτών των ειδών στις φυλακές.
Εχω κάνει φυλακή και ξέρω πολύ καλά πώς γίνεται η δουλειά. Διότι ως διαχειριστής και… μάγειρος μιας ομάδας δεκατεσσάρων πολιτικών κρατουμένων στις στρατιωτικές φυλακές Μπογιατίου, ουδόλως δυσκολεύθηκα να «λαδώσω» κάποιους κατά τα άλλα… άγριους δεσμοφύλακές μας, προκειμένου να μας προμηθεύουν λίγο οινόπνευμα (που απαγορευόταν αυστηρώς) για το αυτοσχέδιο καμινέτο που είχα κατασκευάσει, χρησιμοποιώντας μια άδεια κονσέρβα από «κορν μπιφ», που μας έδιναν την ημέρα της «ξηράς τροφής».
Μην μας δείχνετε λοιπόν τι βρήκατε στα κελιά των κρατουμένων, αν δεν μπορείτε να μας δείξετε και ποιους απαλλάξατε των καθηκόντων τους, αφού γνωρίζετε ότι χωρίς συνεργούς από το προσωπικό διοίκησης, πρωτίστως δεσμοφύλακες, τίποτε δεν θα μπορούσε να περάσει.

 

Γ.Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr