Παρασκευή, 29 Μαϊος 2020 18:07

Είναι πράγματι τόσο τολμηρό το πακέτο της ΕΕ;

Γράφτηκε από τον
Είναι πράγματι τόσο τολμηρό το πακέτο της ΕΕ;

Επιτέλους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την πρόταση που διατυπώθηκε διά στόματος της προέδρου της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δείχνει να έχει βρει τον δρόμο για μια κοινή αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, σχεδόν κοντά στη γραμμή που χάραξε η συμφωνία Μέρκελ-Μακρόν.

Αλλά, πέρα από τους πανηγυρισμούς, στους οποίους ευλόγως μετέχει και η ελληνική κυβέρνηση, για το «πακετάκι» των 32 δισ. που μας αναλογεί, αξίζει να σταθούμε σε κάποιον προβληματισμό.
Πρωτίστως πρέπει να σημειώσουμε ότι πρόκειται για μια πρόταση της «Κομισιόν», που δεν είναι ακόμη απόφαση. Η οποία, κατά τα κρατούντα στην ΕΕ, μπορεί να γίνει πράξη μόνο εφόσον υπάρξει απόλυτη ομοφωνία. Και όπως σημειώνει το διεθνές οικονομικό πρακτορείο Bloomberg «ο δρόμος μέχρι την επικύρωση του σχεδίου της Κομισιόν παραμένει στρωμένος με αγκάθια, ειδικά λόγω των αντιδράσεων της Αυστρίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας και της Δανίας, που προτιμούν τη χορήγηση δανείων αντί επιχορηγήσεων στους πληγέντες, φοβούμενες τυχόν διασπάθιση των χρημάτων».
Πέρα όμως από τα πιθανά διαδικαστικά εμπόδια, που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε ψαλίδισμα αυτήν την πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ, τίθεται το ερώτημα αν αυτή η πρόταση είναι πράγματι τόσο «γενναία» και «τολμηρή» όπως παρουσιάζεται. Και για να το κρίνουμε αυτό αντικειμενικώς, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ένα δεδομένο, συγκριτικώς με ένα άλλο:
- Στην περίπτωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουμε μια πρόταση για 750 δισ. ευρώ που προορίζονται να σώσουν τις οικονομίες 27 χωρών. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 825 δισ. δολάρια. Και ο λόγος για τον οποίο το «μεταφράζω» σε δολάρια σχετίζεται με αυτό που θα διαβάσετε στην επόμενη παράγραφο.
- Για τη διάσωση της οικονομίας μιας μόνο χώρας, της Ιαπωνίας, η κυβέρνησή της ενέκρινε χθες το δικό της πρόγραμμα, το οποίο ανέρχεται σε 1,1 τρισ. δολάρια (117 τρισ. γιεν).
Οι συγκρίσεις αποδεικνύουν ότι, δυστυχώς, είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι στους κόλπους της Ενωσης δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη το μέγεθος της καταστροφής που έχουν υποστεί οι περισσότερες χώρες της, ενώ παραμένουν… αλλεργικοί απέναντι στην ιδέα της πλήρους αλληλεγγύης μεταξύ όλων των κρατών-μελών και προτιμούν να δίνουν δάνεια με μνημονιακούς όρους.
Εχουμε πολύ δρόμο και αρκετά τραχύ, ακόμη, ως την πραγματική ένωση της Ευρώπης, η οποία προϋποθέτει και την… ψυχική ένωση και συναντίληψη.

Γ.Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER