Κυριακή, 07 Ιουνίου 2020 13:35

Πόσα ακόμη θύματα σαν την Μαντλίν;

Γράφτηκε από τον
Πόσα ακόμη θύματα σαν την Μαντλίν;


Η εξαφάνιση της μικρής Μαντλίν Μακάν, το 2007, στην Πορτογαλία, όπου παραθέριζε με τους γονείς της, είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη σε όλη την Ευρώπη.

Τώρα οι Γερμανοί εισαγγελείς εντόπισαν αυτόν που φέρεται να κακοποίησε το νήπιο και, το πιθανότερο, τελικώς, το έπνιξε. Πρόκειται για τον Κρίστιαν Μπούκνερ, 43 ετών, που ήδη βρίσκεται στις φυλακές, για άλλους βιασμούς. Δημοσιοποίησαν μάλιστα το όνομά του και την φωτογραφία του, παρά το γεγονός ότι, τυπικώς, είναι ακόμη μόνον «ύποπτος» για τον οποίο έχουν συγκεντρωθεί κάποια στοιχεία.
Δεν ακολούθησαν την δική μας πρακτική κατά την οποία ώσπου να καταδικασθεί ένας βιαστής δεν γνωστοποιείται το όνομά του, αλλά μόνον… η ηλικία του. Διότι έτσι, ελπίζουν ότι κάποιος θα τον αναγνωρίσει, συνεισφέροντας στοιχεία στην έρευνα των εγκληματολογικών υπηρεσιών.
Σημασία στην υπόθεση αυτή, πέραν της φρικαλεότητας του εγκλήματος και του δράματος των δυο γονέων που επί χρόνια αναζητούν το κοριτσάκι τους, έχουν δυο πράγματα:
* Το ένα είναι η καταραμένη άμβλυνση της νομοθεσίας, σε όλη την Ευρώπη, που επιτρέπει σε τέτοια τέρατα να μπαινοβγαίνουν στις φυλακές και να διαπράττουν κατ’ εξακολούθηση βιασμούς, ενίοτε και μετά φόνου. Είναι χαρακτηριστικό το ότι ο συγκεκριμένος σάτυρος κυκλοφορούσε… άνετος, στην Αλγκάρβε της Πορτογαλίας, κάνοντας ναρκοτουρισμό, αν και είχε ήδη στο «ενεργητικό» του πολλούς βιασμούς, διαρρήξεις και εμπόριο ναρκωτικών. Η δε Πορτογαλική Αστυνομία δεν έκανε καν τον κόπο να τον περιλάβει στον κατάλογο των υπόπτων.
* Το άλλο είναι αυτός ο όρος «παιδόφιλος» που μας ήλθε από την Ολλανδία, όπου υπάρχει και κόμμα «παιδόφιλων». Χρησιμοποιείται τελευταίως και στην χώρα μας, για να περιγράψει τέτοιους ανώμαλους. Οπως στην περίπτωση του παιδεραστή του Ρεθύμνου, που προκλητικώς αποφυλακίσθηκε προ ημερών. Εψαξα σε παλιά ελληνικά λεξικά, από εκείνο του Δημητράκου ως το εκπληκτικό «Αντιλεξικό» του Βοσταντζόγλου, αλλά δεν βρήκα πουθενά αυτή την λέξη. Ας πάψουν οι συνάδελφοι να την χρησιμοποιούν. Η λέξη «φίλος», ως δεύτερο συνθετικό, χρησιμοποιείται για κάτι θετικό και όμορφο. Οπως π.χ. βιβλιόφιλος, μουσικόφιλος, θεατρόφιλος. Την χρησιμοποιούμε και για όσους αγαπούν τα ζώα. Ζωόφιλος. Αλλά όχι για εκείνους που τα κακοποιούν, ακόμη και με κτηνοβασίες.
Πέρα όμως από την γλώσσα, πρέπει να αλλάξουμε τους νόμους μας. Ωστε να μην παρέχεται συνεχώς η ευκαιρία σε τέτοιους εγκληματίες να υποτροπιάζουν.

 

Γ.Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER