Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2020 20:58

Ας ασχολείται κάθε υπουργός με τα έργα του

Γράφτηκε από τον

Η πολυπραγμοσύνη δεν οδηγεί σε καλά αποτελέσματα, ούτε στον ιδιωτικό ούτε στον δημόσιο βίο.

Και, δυστυχώς, στον δημόσιο βίο μας υπάρχει μακρά παράδοση πολυπραγμοσύνης ορισμένων πολιτικών μας. Με ευκολότερη και συνηθέστερη εκδήλωση τις δηλώσεις ενός υπουργού για θέματα που δεν είναι της δικής του αρμοδιότητας.

Κάθε υπουργός όχι μόνο δικαιούται αλλά και υποχρεούται να έχει άποψη για θέμα πέραν της δικής του αρμοδιότητας. Αλλά ως εκεί. Την άποψή του αυτή μπορεί να την καταθέτει στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, είτε και να την εκφράζει προσωπικώς στον πρωθυπουργό. Πράγμα που ασφαλώς επιβάλλεται να το πράττει, ιδίως όταν η άποψή του αυτή είναι διαφορετική από εκείνην του αρμοδίου συναδέλφου του.

Εκείνο που είναι νοσηρό είναι η συνήθεια ορισμένων να «πετάγονται», με συνεχείς εμφανίσεις σε τηλεοπτικά δίκτυα και άλλα μέσα ενημέρωσης κάνοντας δηλώσεις επί παντός του επιστητού, υπερφαλαγγίζοντας εκείνους οι οποίοι είναι «καθ’ ύλην αρμόδιοι» συνάδελφοί τους. Με τρόπο που ενισχύει την υποψία ότι περισσότερο από το θέμα για το οποίο μιλούν, εκείνο που πράγματι τους ενδιαφέρει είναι να εξασφαλίσουν το περίφημο δεκάλεπτο της προβολής τους.

Εχουμε ανοικτούς λογαριασμούς με την Τουρκία του Ερντογάν. Και μας περιμένουν δύσκολες ώρες, ως συνέπεια της προκλητικής περιφρόνησης του Διεθνούς Δικαίου από το καθεστώς της Αγκυρας, ιδίως με τα θέματα της υφαλοκρηπίδας των νησιών και της ΑΟΖ. Και είναι φυσικό να διερωτάται κάθε πολίτης τι θα συμβεί στην πράξη αν ένα τουρκικό ερευνητικό σκάφος αποτολμήσει να «τρυπήσει» σε περιοχή που υπάγεται στην υφαλοκρηπίδα της Κρήτης, του Καστελλόριζου ή άλλης ελληνικής περιοχής. Αλλά για τα θέματα αυτά δεν περιμένουμε να ενημερωθούμε από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη. Η χώρα έχει πρωθυπουργό, όπως έχει και αρμοδίους υπουργούς Εξωτερικών και Αμύνης.

Ας κοιτούν καλύτερα οι υπουργοί μας, έκαστος το δικό του αντικείμενο. Και ας ομιλούν δημοσίως μόνο όταν έχουν να πουν κάτι σημαντικό περί αυτού. Για να μην δημιουργείται η εικόνα ότι έχουμε να κάνουμε με κάποια κυβέρνηση… ομοσπονδιακού συνασπισμού, εντός του οποίου κάποιοι διατηρούν το δικαίωμα της… αυτονομίας τους.

Δεν έχουμε έλλειψη αλλά μάλλον περίσσευμα λόγων σε τούτο τον τόπο. Δώστε έκαστος δείγματα της δικής σας δουλειάς και αφήστε τα εθνικά θέματα στα χέρια που τα χειρίζονται. Για να μην θυμίζετε το «πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης».

 

 

Γ.Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr