Κυριακή, 28 Ιουνίου 2020 14:56

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος πολιτικού φιάσκου

Γράφτηκε από τον
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος πολιτικού φιάσκου

 

Κορδακιζόμενος, ενώπιον τηλεοπτικών συνεργείων έξω από το Μαξίμου, όπου μόλις είχε ενημερώσει τον αρχηγό του, ο διαβόητος «Ρασπούτιν», άλλως Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, εκτόξευσε την μεγάλη παρόλα, μιλώντας για την υπόθεση Novartis:

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους». Προχθές, σε διεθνές επίπεδο, η υπόθεση έκλεισε με εξωδικαστικό συμβιβασμό ανάμεσα στην ελβετική πολυεθνική και την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Με την εταιρεία, που λάδωνε κατά σύστημα για να προωθεί τα φάρμακά της σε δέκα χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, κόβοντας το «ψωμί» αμερικανικών ανταγωνιστικών βιομηχανιών, να καταβάλλει στο αμερικανικό Δημόσιο αποζημίωση 345 εκατομμυρίων δολαρίων.
Σημειώστε ότι από τα 345 που «τσέπωσαν» οι Αμερικανοί, τα 310 σχετίζονται με τις πρακτικές της εταιρείας στην Ελλάδα. Αρα, εμείς θα έπρεπε να έχουμε διεκδικήσει και να εισπράξουμε περισσότερα. Αφού εμάς κατέκλεψαν. Αλλά εμείς εισπράξαμε το… μακρύτερο.
Την επομένη των δηλώσεων Παπαγγελόπουλου, με το χαμόγελο ικανοποίησης του Τσίπρα να φτάνει πάνω από τα αυτιά του και τον Πολάκη να ξεσπά σε ξέφρενο πεντοζάλη, προαναγγέλλοντας φυλακίσεις πολιτικών του αντιπάλων, επιχείρησα να βάλω το σκάνδαλο στις σωστές του διαστάσεις. Με το κλείσιμο της υπόθεσης από αμερικανικής πλευράς, με την διαπίστωση ότι δεν βρέθηκε καμία περίπτωση λαδώματος πολιτικού, σε καμία χώρα, η θέση εκείνη δικαιώνεται απολύτως. Την θυμίζω:
“Σκάνδαλο φυσικά και υπάρχει. Είναι οι σκανδαλώδεις τιμές στις όποιες πωλεί τα φάρμακά της η συγκεκριμένη εταιρεία και οι πρακτικές που ακολουθεί, διεθνώς, για να επιβάλει την κυριαρχία της. Λαδώνοντας κατά σύστημα.
Μόνο που, και στις δέκα χώρες που ως τώρα έχει γίνει έρευνα για τις άτιμες πρακτικές της εταιρείας αυτής, σε καμία περίπτωση δεν βρέθηκε να έχει ανάμειξη, κοινώς να «τα έχει πιάσει», να έχει «λαδωθεί» κανένας υπουργός η άλλος πολιτικός. Κάνουν κατά σύστημα τη δουλειά τους με τους «υπηρεσιακούς παράγοντες» και ιατρούς, δημοσίων και ιδιωτικών φορέων υγείας.     
Επιτρέψτε μου να πιστεύω ότι την ίδια κατάληξη θα έχουμε και εδώ. Μόνο που αυτή η κατάληξη θα αργήσει να έλθει. Και στο μεταξύ, οι Συριζανέλ και τα παπαγαλάκια τους θα χρησιμοποιούν την υπόθεση για να ψαρεύουν στα θολά νερά. Δακτυλοδεικτώντας κορυφαία στελέχη των αντιπάλων κομμάτων ως «κατηγορούμενους» για το σκάνδαλο”.
Ηταν μια προαναγγελθείσα πολιτική φούσκα. Αλλά τώρα που έσκασε, μην    περιμένετε κανέναν με «ηθικό πλεονέκτημα» να κάνει… χαρακίρι.

Γ.Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER