Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020 11:30

Θα εξακολουθούμε να χρηματοδοτούμε το καθεστώς τους;

Γράφτηκε από τον
Θα εξακολουθούμε να χρηματοδοτούμε το καθεστώς τους;

 

Η μαύρη αλήθεια είναι ότι στην αντιμετώπιση της προκλητικότητας της Τουρκίας, ειδικώς δε στο θέμα της Αγίας Σοφίας, είμαστε απελπιστικώς μόνοι.

Οι αντιδράσεις εταίρων και συμμάχων δεν πρόκειται να επεκταθούν πέραν των φραστικών αποδοκιμασιών. Διότι εκείνο που τους ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να μη… θυμώσουν τον Ερντογάν και «ξαμολήσει» μερικές εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο Φλόριαν Χαν, αναπληρωτής γενικός γραμματέας των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, δήλωσε ότι "η χρήση της Αγίας Σοφίας ως τεμένους συμβολίζει την εντεινόμενη αποξένωση ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία του Ερντογάν. Μόνο μία συνέπεια μπορεί να υπάρξει: οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία πρέπει να τερματιστούν. Εχουν καταντήσει φάρσα". Σωστή μεν τοποθέτηση, αλλά, τώρα πια, χωρίς πρακτική αξία. Διότι το όραμα περί εντάξεως της Τουρκίας στην ΕΕ έχει ήδη ξεφτίσει στην ίδια την Τουρκία. Δεν απασχολεί σοβαρώς τον Ερντογάν. Τώρα εκείνο που συνιστά τον νέο μεγαλοϊδεατισμό του «σουλτάνου» είναι πώς θα καταφέρει να ηγηθεί κάποιου τμήματος του μουσουλμανικού κόσμου.

Οι πιο ουσιαστικές αντιδράσεις είναι δική μας υπόθεση. Επαφίεται στην κρίση και τον πατριωτισμό ενός εκάστου εξ ημών να αντιδράσουμε με σαφή πρακτικό τρόπο στην νέα πρόκληση του Ερντογάν. Και ο μόνος τρόπος που διαθέτουμε είναι να πάψουμε να ενισχύουμε οικονομικώς το ισλαμιστικό καθεστώς του «σουλτάνου». Να πάψουμε να το ενισχύουμε ως καταναλωτές τουρκικών προϊόντων και υπηρεσιών. Και δεν είναι καθόλου λίγα εκείνα τα «made in Turkey» προϊόντα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Από αυγά και ξηρούς καρπούς ως μια μεγάλη ποικιλία εσωρούχων - λες και δεν μπορούμε ούτε σώβρακα και κάλτσες να παράξουμε πλέον. Από ηλεκτρικά είδη οικιακής χρήσης, όπως θερμάστρες, ηλεκτρολογικό υλικό, αποχυμωτές κλπ, έως και αυτοκίνητα ευρωπαϊκών εταιρειών που κατασκευάζονται στην Τουρκία. Από τις τουριστικές υπηρεσίες -επειδή στην Τουρκία είναι πιο φθηνά- έως ακόμη και… μωρομάντιλα, τα οποία υπερδιαφημίζονται στην ελληνική αγορά με ψεύτικο, ελληνοποιημένο όνομα.

Ασφαλώς δεν πρόκειται να καταρρεύσει η ήδη παραπαίουσα τουρκική οικονομία    από έναν δικό μας εμπορικό πόλεμο. Είμαστε μικρή αγορά. Αλλά τουλάχιστον θα έχουμε την συνείδησή μας ήσυχη ότι κάπως αντιδράσαμε. Οτι δεν συνεχίζουμε να χρηματοδοτούμε το καθεστώς του Ερντογάν και τους εξοπλισμούς του. Οχι μόνον στρατιωτικούς, αλλά και σε ερευνητικά σκάφη και γεωτρύπανα που έχουν αποκλειστικό στόχο τα ελληνικά συμφέροντα στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.   

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

massavetas@gmail.com

 


NEWSLETTER