Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2020 11:13

Φέρτε πίσω, εδώ και τώρα, τον κ. Τσιόδρα

Γράφτηκε από τον

 

Φοβάμαι ότι μέσα στο άγχος σας να ανοίξει ο τουρισμός, μπας και υπάρξουν έσοδα, κάπου χάνετε την μπάλα, εκεί στην κυβέρνηση, με την αντιμετώπιση της έξαρσης των νέων κρουσμάτων.

Ωραία, απαγορεύθηκαν τα πανηγύρια. Δεν θα στήσουν ψητά και γλέντια, π.χ. οι χωριανοί μου στα λιβάδια του Αϊ-Λιά, στον Αθανάσιο Διάκο, στις 20 Ιουλίου. Και λοιπόν; Σωθήκαμε από αυτό, όταν την ίδια ώρα στα «μπιτσόμπαρα» των παραλιών, αλλά και στα αμέτρητα νεανικά στέκια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και πάσης Ελλάδος γίνεται ο «κακός χαμός»;

Οι εικόνες που βλέπουμε καθημερινώς αποδεικνύουν ότι υπάρχει επικίνδυνος βαθμός χαλάρωσης, τόσο ώστε να εμφανίζονται επιβάτες χωρίς μάσκα στα μέσα αστικών συγκοινωνιών, πόσο μάλλον στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια. Στα καταστήματα τροφίμων σπανίως βλέπεις κάποιον πελάτη που φορά τη μάσκα του.

Αν κερδίσαμε την πρώτη φάση της μάχης κατά της πανδημίας οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στην πειθώ με την οποία ενημέρωναν τους πολίτες, σε καθημερινή βάση, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Η παρατηρούμενη επικίνδυνη χαλάρωση δεν πρόκειται να αντιμετωπισθεί μόνο με την απαγόρευση των πανηγυριών. Πέραν όλων των άλλων, διότι θα είναι πρακτικώς αδύνατο τα στελέχη της Αρχής Διαφάνειας και οι αστυνομικοί της ΕΛΑΣ να βρεθούν σε όλα τα κατσικοχώρια που έχουν και από ένα ξωκκλήσι για τον Προφήτη Ηλία, την Αγία Παρασκευή, είτε έναν ναό του Σωτήρος Χριστού ή της Παναγίας στην πλατεία κάθε χωριού, για να αποτρέψουν έναν εφάπαξ συνωστισμό. Πόσο μάλλον όταν δεν επαρκούν, ή δεν έχουν τον χρόνο, για να ελέγξουν όλα τα «στέκια» του κέντρου και των συνοικιών της πρωτεύουσας, όπου σε καθημερινή βάση και όχι «μια στις τόσες», ο συνωστισμός είναι πολλαπλάσιος από εκείνον ενός χωριάτικου πανηγυριού.

Ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνονται καθημερινώς τα κρούσματα, εισαγόμενα και ημεδαπά, ιδίως δε οι αυξανόμενες εισαγωγές σε νοσοκομεία, επιβάλλουν την ανάγκη επαναφοράς της ζωντανής καθημερινής ενημέρωσης, ώστε οι πολλοί, ιδίως οι νέοι που όχι απλώς… χαλάρωσαν, αλλά εν πολλοίς… ξεσαλώνουν, να καταλάβουν επαρκώς το μέγεθος του κινδύνου που μας απειλεί.

Αντί ψυχρών εντύπων και ηλεκτρονικών ανακοινώσεων και αντί σπασμωδικών αποφάσεων, φέρτε αμέσως πίσω τη ζωντανή ενημέρωση του καθηγητή Τσιόδρα. Και κάντε ουσιαστικούς ελέγχους κλείνοντας καταστήματα, όπου δεν τηρούν την υποχρεωτική χρήση μάσκας ή τα μέτρα αποστασιοποίησης.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

massavetas@gmail.com