Τρίτη, 04 Αυγούστου 2020 10:27

Μην αγνοείτε το ξυπνητήρι Αμπελοκήπων

Γράφτηκε από τον
Μην αγνοείτε το ξυπνητήρι Αμπελοκήπων

Μπορεί να σας κουράζω, καθώς επιμένω να επανέρχομαι συνεχώς στο θέμα της πανδημίας. Ασφαλώς υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα θέματα. Από την πολιτική ως την οικονομία και τόσες άλλες εκφάνσεις του δημοσίου βίου μας.

Αλλά, δυστυχώς, ο κίνδυνος κατά της ζωής, κατά της δημόσιας υγείας, και μεγαλύτερος είναι και καθορίζει παγκοσμίως την πορεία της οικονομίας, ακόμη και τις πολιτικές εξελίξεις, με τον πονηρούλη Ντόναλντ Τραμπ να ορέγεται παράταση της θητείας του, με αναβολή των εκλογών λόγω πανδημίας.

Αλλά ας αφήσουμε τον Τραμπ και ας έλθουμε στα δικά μας. Διότι καλούμεθα να κάνουμε πανεθνικό μάθημα αυτό που εκδηλώθηκε ως τοπικό πάθημα. Αυτό που συνέβη σε έναν γάμο στους Αμπελοκήπους Θεσσαλονίκης, με καταγεγραμμένα, ως την ώρα, 25 κρούσματα, χωρίς ακόμη να έχουν εξετασθεί όλοι όσοι πήραν μέρος στο γαμήλιο ψίκι. Κτύπησε ένα ξυπνητήρι και αλίμονό μας αν κάνουμε πως δεν το ακούσαμε. Διότι μας προειδοποιεί πώς ένα κοινωνικό γεγονός μπορεί να αποδειχθεί αρκετό για να αναζωπυρώσει το επιδημικό κύμα. Αρκεί ένας και μόνο άνθρωπος -πιθανότατα ασυμπτωματικός- για να πυροδοτήσει μια νέα επιδημική έξαρση. (Ευτυχώς, η κόρη μου και ο γαμπρός μου, αμφότεροι νοσηλευτές, έκαναν έναν γάμο με ελάχιστους καλεσμένους και «την βγάλαμε καθαρή» έστω και αν κάποιοι, συγγενείς και φίλοι… μούτρωσαν, επειδή δεν εκλήθησαν).

«Το μυαλό μου δεν πάει πουθενά. Κανένας δεν ήταν άρρωστος, κανένας δεν ένιωθε άρρωστος» δήλωσε αργότερα ο γαμπρός, ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ των θετικών κρουσμάτων. Και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Οτι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιος μπορεί να είναι φορέας του ιού, χωρίς καν να το γνωρίζει και ο ίδιος, εφόσον δεν έχει συμπτώματα. Οπερ σημαίνει πως όταν προσερχόμαστε σε μια μαζική σύναξη, είτε πρόκειται για γάμο, συναυλία, ή άλλη κοινωνική εκδήλωση, είτε για παρέα… χαβαλέ σε μπαράκι, είτε κάποια θρησκευτική τελετή χωρίς να φοράμε μάσκα και χωρίς να τηρούμε τις αποστάσεις, παίζουμε ρώσικη ρουλέτα με την υγεία μας, ακόμη και με τη ζωή μας και των αγαπημένων μας.

Κατανοητή η αναγκαιότητα των μέτρων χαλάρωσης, με την προσδοκία να μειωθούν οι οικονομικές ζημίες. Αλλά πάνω απ’ όλα είναι η ζωή και η υγεία μας. Επομένως, κ. Πρόεδρε, οφείλετε να λάβετε αμέσως πιο αποτελεσματικά μέτρα προστασίας του συνόλου από τους ανεύθυνους, οι οποίοι θεωρούν ότι μπορούν να… ξεσαλώνουν ακινδύνως.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

massavetas@gmail.com

 


NEWSLETTER