Παρασκευή, 07 Αυγούστου 2020 10:10

Μέγας κίνδυνος οι θεωρίες των «ψεκασμένων»

Γράφτηκε από τον
Μέγας κίνδυνος οι θεωρίες των «ψεκασμένων»

 

Αν το δει κανείς σε ποσοστά, οι 400 παραβιάσεις των μέτρων προστασίας για την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού, που εντοπίσθηκαν από τις ελεγκτικές αρχές την Τετάρτη στους 16.000 ελέγχους που έγιναν σε όλη τη χώρα, δεν είναι και τόσο τρομακτικές.

Οι παραβάτες που εντοπίσθηκαν αντιπροσώπευαν ένα ποσοστό μόλις 2,5% του συνόλου. Μόνο που όταν πρόκειται για έναν ιό τόσο ύπουλης μετάδοσης, αυτό το 2,5% είναι, δυστυχώς, πολύ εύκολο να βοηθήσει τον ιό να εξαπλώνεται με γεωμετρική πρόοδο.

Εχει ασφαλώς ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι οι περισσότεροι απείθαρχοι εντοπίζονται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, πράγμα που δεν οφείλεται μόνο στο ότι τα δύο αυτά πολεοδομικά συγκροτήματα είναι τα πολυπληθέστερα της χώρας, αλλά, κυρίως, στο ότι οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας είναι και οι δύο μεγαλύτεροι πόλοι έλξης ανθρώπων νεαρής ηλικίας κυρίως με τη φοιτητική τους ιδιότητα. Και ακριβώς σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, των 16-35 ετών εντοπίζονται οι περισσότερες παραβάσεις.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι εδώ, σε αυτήν την κοινωνική ομάδα, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος, μέσω Διαδικτύου από τη μία και μέσω της λειτουργίας των διαφόρων «επαναστατικών» οργανώσεων από την άλλη, οι «θεωρίες συνωμοσίας», κατά τις οποίες ο ιός είναι ένα… παραμύθι της παγκόσμιας εξουσίας, προκειμένου να δικαιολογήσει την επιβολή καταναγκαστικών μέτρων που περιορίζουν τις ανθρώπινες ελευθερίες.

Το αποτέλεσμα είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό. Καταγράφεται με την προϊούσα κάθοδο της μέσης ηλικίας τόσο των κρουσμάτων όσο και των θανάτων. Ολο και νεότεροι άνθρωποι προσβάλλονται, όλο και νεότεροι άνθρωποι υποκύπτουν.

Εχει κατά τούτο απόλυτο δίκιο ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος όταν επισημαίνει τον κίνδυνο από τη διασπορά διαφόρων θεωριών συνωμοσίας που κάνουν κάποιοι «ψεκασμένοι» της άκρας Δεξιάς και της άκρας Αριστεράς. Αντιγράφω μια παράγραφο από το κείμενό του:

«Η συντριπτική πλειοψηφία των ψεκασμένων θα εφαρμόσει ευλαβικά τα μέτρα αν η κατάσταση ξεφύγει και έχουμε δεύτερο κύμα. Το θέμα όμως είναι να μη φτάσουμε σε δεύτερο κύμα λόγω της ανευθυνότητας ορισμένων. Επομένως πρέπει να υπάρξει μηδενική ανοχή στη διασπορά ψευδών ειδήσεων και ψεκασμένων θεωριών».

Νόμοι υπάρχουν. Και πρέπει να εφαρμοσθούν έναντι όλων αυτών των επικίνδυνων «εξυπνάκηδων», που εξωθούν ένα τμήμα της νεολαίας σε… ανταρσία αυτοκτονίας, πριν πληρώσουμε ακριβά τη διασπορά της ηλιθιότητάς τους, όπως οι λαοί σε ΗΠΑ και Βραζιλία με τους… αντάρτες Τραμπ και Μπολσονάρου.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER