Κυριακή, 09 Αυγούστου 2020 15:29

Ανάπλαση της πλατείας Υπαπαντής με ανάδειξη των αρχαιοτήτων

Γράφτηκε από την
Ανάπλαση της πλατείας Υπαπαντής με ανάδειξη των αρχαιοτήτων

Του Μανώλη Μάκαρη, Ιατρού Καρδιολόγου, επικεφαλής δημοτικής παράταξης «Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες»

Η μερική αποκάλυψη των αρχαίων της πλατείας της Υπαπαντής έχει τεθεί μετ’ επιτάσεως από την παράταξή μας τόσο στην προηγούμενη όσο και στην τρέχουσα αυτοδιοικητική περίοδο με παρεμβάσεις στα αντίστοιχα θεσμικά όργανα (δημοτικό συμβούλιο, επιτροπή ποιότητας ζωής) αλλά και με δημοσιεύσεις στον ημερήσιο τοπικό τύπο.
Είναι πραγματικά ενθαρρυντικό ότι πληθαίνουν οι φωνές (με πρόσφατο το δημοσίευμα του πρώην δημάρχου Γ. Κουτσούλη) που ζητούν την αποκάλυψη των αρχαίων στην πλατεία της Υπαπαντής που μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμο συνδετήριο κρίκο του παρελθόντος της Καλαμάτας (αρχαίες Φαρές) με το παρόν της.
Αξίζει να σημειωθούν τα ακόλουθα:
1. Υπάρχει επικαιροποιημένη προμελέτη της πλατείας, η οποία υπεβλήθη το 2010 από τη «Σύνθεση και Ερευνα ΕΠΕ – Γ. Αλμπάνης – Ν. Φιντικάκης” κατά την οποία προβλέπεται ειδική κατασκευή από άθραυστο γυαλί, που θα σκεπάζει το χώρο τον αρχαίων, κατάλληλος φωτισμός για τη νυχτερινή ανάδειξή τους, ενώ από απόψεως Η/Μ εγκαταστάσεων ειδικός κλιματισμός για τη συντήρησή τους.
2. Υπάρχουν ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση της συγκεκριμένης κατασκευής στο πλαίσιο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης αλλά και του προγράμματος Urban Innovative Actions (Αστικές Καινοτόμες Δράσεις) στο πεδίο εφαρμογής της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η δημοτική αρχή Καλαμάτας θα πρέπει να προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να εξασφαλιστεί η μερική αποκάλυψη των αρχαίων στην επικείμενη ανάπλαση της πλατείας της Υπαπαντής.

 


NEWSLETTER