Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2020 16:47

Η ευτυχία και ο άνθρωπος

Γράφτηκε από την
Η ευτυχία και ο άνθρωπος

 

Της Γεωργίας Ρήγα,

τελειόφοιτης Δημοσιογραφίας ΔΙΕΚ Καλαμάτας

Σύμφωνα με την έκφραση που είχε πει ο Πυθαγόρας ο Έλληνας Φιλόσοφος “Μην ψάχνεις την ευτυχία, είναι πάντα μέσα σου”, θα ήθελα να αναφερθώ, ότι η ευτυχία είναι μια κατάσταση, στην οποία βρίσκεται ο άνθρωπος όταν, εκπληρώσει τις προσωπικές, ψυχικές του επιθυμίες και ανάγκες.

Ο κάθε άνθρωπος δίνει διαφορετικό ορισμό, στην λέξη “ευτυχία”. Για παράδειγμα κάποιος είναι ευτυχισμένος , επειδή απέκτησε το αμάξι των ονείρων του , άλλος επειδή έχει πολλά πλούτη και ζει μια χλιδάτη ζωή , ενώ άλλος, επειδή βοήθησε έναν ηλικιωμένο να διασχίσει τον δρόμο την ώρα που όλοι “έκαναν τα στραβά μάτια”.

Ευτυχισμένος είσαι εκεί που μπορείς να είσαι “αυθεντικά”εσύ και με τα άτομα που δεν παρεξηγούν τις κινήσεις σου!Που νιώθεις την άνεση να γελάσεις δυνατά, να συμπεριφερθείς, όπως ακριβώς αισθάνεσαι, χωρίς να σε νοιάζει τι και πως θα φανείς. Ακόμα, κι αν αυτό σημαίνει ότι προς τα έξω θα βγάλεις την παιδικότητα και την αθωότητα ενός μικρού παιδιού που πλέον ενηλικιώθηκε και το “πλάκωσαν” οι υποχρεώσεις και οι ευθύνες. Για μερικά λεπτά που θα ξεχάσεις την ασχήμια του κόσμου και ο νους σου θα παραλείψει ότι η κοινωνία κυριεύεται από συμφέρον και κακία.

Μην συνδέσεις την χαρά της ζωής σου βασιζόμενη σε άλλους    ανθρώπους, γιατί τότε ξεκινάει το πρόβλημα... οι άνθρωποι συνήθως φεύγουν και δεν εκτιμάνε όσα έδωσες και πολλές φορές , αφού πάρουν ότι χρειαστούν από εσένα “σε πετάνε” σαν ένα κουρελιασμένο ρούχο που πλέον είναι άχρηστο γι΄ αυτούς.

Όμως, η ευτυχία πρέπει να δημιουργείται από εμάς τους ίδιους, με γνώμονα ό,τι μας κάνει ναι νιώθουμε όμορφα, διότι αν δεν ευτυχήσουμε από μόνοι μας, δεν πρόκειται να ευτυχήσουμε με κανέναν άλλον. Όπως σε κάθε πλοίο , υπάρχει ένας καπετάνιος , που κουμαντάρει το πλοίο του, ώστε να φτάσει στον προορισμό του. Έτσι και εμείς είμαστε “καπετάνιοι” στο    δικό μας πλοίο, που λέγεται ζωή.

Πάντως ευτυχία γα μένα είναι η πληρότητα συναισθημάτων. Τα μικρά και απλά πράγματα που δίνουν νόημα και κάνουν τις στιγμές καταπληκτικές! Αυτό το συναίσθημα που “γεμίζει την ψυχή σου” και της δίνει όλο και περισσότερη ζωντάνια! Ένα γλυκό χαμόγελο και μια καλή και ευγενική κουβέντα μπορεί να μου φτιάξει την μέρα και να με γεμίσει απερίγραπτη χαρά. Τα καλοκαιρινά ξενύχτια με τις φίλες μου και το ξεφάντωμα στα πάρτυ .

Μια βουτιά στην θάλασσα με την παρέα μου και αγαπημένα πρόσωπα μοιράζοντας αστείες ιστορίες μεταξύ μας .Η κυριακάτικη εκδρομή που τόσο λαχταρούσες να πας και σε έβγαλε από τους ρυθμούς της καθημερινότητας και άδειασε το stress που σε κατέκλυζε όλο αυτό τον καιρό. Το ρούχο που σου τράβηξε την προσοχή και δεν έχασες ευκαιρία στο να το αγοράσεις...

Τέλος, κανείς δεν εγγυάται πως η ζωή είναι στρωμένη με ροδοπέταλα, όμως μπορώ να σου εγγυηθώ, πως σε κάθε δυσκολία και αποτυχία, πάντα θα υπάρχει κάτι που θα έχουμε αποκομίσει από όλη την περιπέτεια που ζήσαμε...μια εμπειρία, ένα μάθημα ή ένα δίδαγμα ζωής. Γι΄αυτό, άλλωστε είναι η ζωή για να μπορούμε να παίρνουμε πρωτοβουλίες και ρίσκα, έστω κι αν χάσουμε. Μόνο έτσι θα βγούμε πιο ειλικρινείς και σοφοί!


NEWSLETTER