Σάββατο, 22 Αυγούστου 2020 17:25

Δεν βλέπω, δεν ακούω, δεν μιλάω: Η ολέθρια παραίτηση

Γράφτηκε από τον
Δεν βλέπω, δεν ακούω, δεν μιλάω: Η ολέθρια παραίτηση

 

Απέναντι στον κίνδυνο που απειλεί τις ζωές μας, που απειλεί τις ζωές των παιδιών μας, δεν μπορεί κανείς να είναι ούτε “ουδέτερος” ούτε “παρατηρητής”.

Δεν επιτρέπεται να ακολουθεί την πρακτική του “δεν βλέπω, δεν ακούω, δεν μιλάω”. Και να αφήνει να “μιλάνε”, με τα συνθήματά τους, τις αφίσες, τα δημοσιεύματα και τις θεωρίες τους, οι επικίνδυνοι ηλίθιοι, που αυτοπροβάλλονται ως πιο “ξύπνιοι” και πιο “ψαγμένοι” και “μπασμένοι στα πράγματα”, τάχατες, από εμάς τους υπόλοιπους.
Εδώ και χρόνια, σπανίως πια μπαίνω για ανταλλαγή απόψεων στο “φέησμπουκ”. Τις τελευταίες ημέρες όμως το επισκέπτομαι τακτικώς για έναν λόγο. Για ξεσκαρτάρισμα. Για να δω αν κάποιος από αυτούς που προπαγανδίζουν ανόητες θεωρίες συνωμοσίας περιλαμβάνεται στον κατάλογο των “φίλων” μου. Και μόλις δω κάτι τέτοιο σπεύδω αμέσως να τον διαγράψω. Για να μην έχει την δυνατότητα να προβάλει στον δικό μου “τοίχο”, στο διαδίκτυο, τις άθλιες “απόψεις” του. Να μη γίνω, άθελα μου, συνένοχος στην διάδοση ανοησιών που ενδεχομένως θα τις “καταπιεί”    οποιοσδήποτε ευκολόπιστος. Με αποτέλεσμα να κάνει το λάθος να υποτιμήσει τον κίνδυνο που διατρέχει ο ίδιος, αλλά και το πόσον εύκολο είναι να γίνει “δημόσιος κίνδυνος” για τους άλλους.
Για την ήδη απειλητική έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού, δεν ευθύνεται ούτε το άνοιγμα της οικονομίας, ούτε καν το άνοιγμα του τουρισμού. Το επιβεβαιώνει άλλωστε το γεγονός ότι, από τα καταγραφόμενα κρούσματα, που έχουν παγιωθεί σε τριψήφιο αριθμό καθημερινώς, ένα πολύ μικρό ποσοστό είναι τα εισαγόμενα. Δεν μας φταίνε οι τουρίστες. Οι ηλίθιοι μας φταίνε. Αυτοί που οργανώνουν ξέφρενα “πάρτι” με συμμετοχή εκατοντάδων ατόμων. Αλλά και εκείνοι οι οποίοι προθύμως μετέχουν σε αυτά. Χωρίς καμία προφύλαξη. Και καταλήγουν να γίνουν ο ιμάντας μεταφοράς της μόλυνσης στην υπόλοιπη κοινωνία.   
Ε, λοιπόν, απέναντι σε όλους αυτούς, οφείλουμε να είμαστε μαχητικοί. Να μην σιωπούμε όταν βλέπουμε τα καμώματά τους και όταν ακούμε τις βλακείες τους.
Μπορεί σε άλλες περιπτώσεις να υπάρχουν και “χρήσιμοι ηλίθιοι”. Ιδίως αυτοί που είναι τόσο προσφιλείς στις αυταρχικές εξουσίες. Αλλά στην μάχη για την επιβίωση, απέναντι στην πανδημία, υπάρχουν μόνον επικίνδυνοι ηλίθιοι. Απομονώστε τους.

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER