Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2020 15:46

Μικρή αναβολή για καλύτερη προετοιμασία (2)

Γράφτηκε από τον

 

Χαίρομαι πράγματι για το γεγονός ότι χθες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως με τις ανακοινώσεις της δικαίωσε το πνεύμα των όσων υποστήριξε η στήλη υπό τον ίδιο τίτλο.

Αφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μιας μικρής αναβολής στην έναρξη των μαθημάτων, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα καλύτερης οργάνωσης για την αντιμετώπιση των κινδύνων. Και επιπλέον έδωσε αρκούντως διαφωτιστικές απαντήσεις σε πολλά από τα ερωτήματα που απασχολούν τους γονείς αλλά και τους εκπαιδευτικούς, με τη μέθοδο των 25 ερωτήσεων και απαντήσεων.

Το πιο σημαντικό όμως της όλης υπόθεσης είναι η ανακοίνωση για την πρόσληψη άνω των 20.000 εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, από τα νηπιαγωγεία ως τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, έστω με το καθεστώς της απασχόλησής τους ως «εκτάκτων». Διότι, όπως τόνιζα στο χθεσινό δημοσίευμα, αλλά και όπως είναι αυτονόητο, χωρίς επιπλέον διδακτικό προσωπικό δεν είναι εύκολο να «σπάσουν» οι μεγάλες τάξεις σε δύο διαφορετικές αίθουσες. Δεν αρκεί να βρεθούν τα… ντουβάρια, οι χώροι. Πρέπει και να στελεχωθούν καταλλήλως ώστε να έχουν, και τα δύο τμήματα που θα δημιουργηθούν, εξασφαλισμένο το ίδιο επίπεδο προόδου.

Από την πλευρά μου οφείλω να αναγνωρίσω πως όταν υποστήριξα τη σκέψη των δύο ζωνών λειτουργίας, δηλαδή το «σπάσιμο» μιας υπεράριθμης τάξης σε δύο τμήματα, πρωινό και απογευματινό, δεν γνώριζα ότι το κόστος ενός τέτοιου εγχειρήματος μπορεί να φθάσει τα 10 εκατομμύρια ημερησίως, ευελπιστώντας ότι η απάντηση αυτή της κ. Κεραμέως είναι προϊόν επισταμένης μελέτης των υπηρεσιών του υπουργείου και όχι μια αυθαίρετη εκτίμηση.

Απομένει, πέραν της πολιτείας, να βοηθήσουν και όλοι οι πολίτες. Με υπεύθυνη ενημέρωση των παιδιών τους, αλλά και με σταθερή αντιμετώπιση εκείνων, οι οποίοι εμφανίζονται να κάνουν «αντίσταση» κατά της χρήσης της μάσκας στα σχολεία.

Ας βοηθήσουμε όλοι, καθένας από τη θέση του και με τον τρόπο του, να λάβουν υπόψη τους αυτοί οι «αρνητές της μάσκας», που το βασικό -αλλά αγρίως αυθαίρετο- επιχείρημά τους είναι ότι «τα παιδιά δεν κινδυνεύουν από τον ιό», ποια είναι η νέα πραγματικότητα. Οτι διεθνώς καταγράφονται κρούσματα αλλά και θάνατοι σε όλο και νεαρότερες ηλικίες. Και ότι στην πατρίδα μας ο μέσος όρος ηλικίας εκείνων που νοσούν δεν είναι πλέον άνω των 60, όπως συνέβαινε τον Μάρτιο, αλλά έχει φθάσει στα 40, και πάει όλο και χαμηλότερα.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr