Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2020 10:30

Πικρή αλήθεια: 2 υποστηρικτές, 23 πέρα βρέχει

Γράφτηκε από τον


Είναι ανάγκη να γνωρίζουμε πού πραγματικά βρισκόμαστε σε τούτο το επικίνδυνο παιχνίδι, στο οποίο επιδίδεται συστηματικώς ο μεγαλομανής νεοσουλτάνος της Αγκυρας.

Με σαφή πρόθεση να μας οδηγήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δικούς του όρους, μετά από ένα «θερμό επεισόδιο» που θα συνιστά επίδειξη της στρατιωτικής ισχύος της χώρας του. Να μελετούμε τα μηνύματα, ιδίως εκείνα που εκπορεύονται εκ Γερμανίας. Διότι η χώρα της Μέρκελ δεν είναι μόνο η «οικονομική ατμομηχανή» της Ευρώπης. Είναι και το ισχυρότερο πολιτικό και διπλωματικό μαγειρείο της. Και ναι μεν στα… ορεκτικά περιλαμβάνονται και μικρά πιατάκια συμπαθείας προς την Ελλάδα και την Κύπρο, ως εταίρους, αλλά στο κυρίως γεύμα εκείνοι που προκρίνουν ως συνδαιτυμόνα την Τουρκία φαίνεται να είναι περισσότεροι.
Είναι άκρως διαφωτιστικό το άρθρο της πανίσχυρης γερμανικής εφημερίδας “Frankfurter Allgemeine Zeitung”: «Στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, μόνο δύο άλλες χώρες, εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο, υποστήριξαν μια "σκληρή γραμμή" απέναντι στην Αγκυρα: η Γαλλία και η Αυστρία. Οι αξιωματούχοι της σκληρής γραμμής υποστηρίζουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν θα σταματήσει τις προκλήσεις του μόνο εάν ασκηθεί η μεγαλύτερη δυνατή πίεση. Οι Μάας, Μπορέλ και οι περισσότερες άλλες χώρες δεν το πιστεύουν. Αντίθετα, φοβούνται ότι ο Ερντογάν θα συνεχίσει να κλιμακώνει τη σύγκρουση, εάν είναι απομονωμένος».
Και βεβαίως οι Μάας και Μπορέλ δεν εκφράζουν… προσωπικές απόψεις. Ο πρώτος εκφράζει τη γραμμή του Βερολίνου και ο δεύτερος την επίσημη θέση της πλειονότητας των χωρών-μελών της Ενωσης, ως ύπατος, αρμόδιος για την εξωτερική της πολιτική.
Κάποιοι εταίροι μας διαμορφώνουν τη στάση τους με βάση τα δικά τους συμφέροντα. Από το πόσα εργοστάσια διαθέτουν επί τουρκικού εδάφους, πόσες επενδύσεις έχουν γενικώς εκεί, τουριστικές και άλλες, αλλά και από τον μόνιμο φόβο τους μην θυμώσει ο «σουλτάνος» και τους στείλει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Για τα δικαιώματα των οποίων… κόπτονται, υπό την προϋπόθεση να μην τους έχουν στο έδαφός τους.
Μακάρι να ανοίξουν τα μάτια τους από το δημοσίευμα μιας άλλης γερμανικής εφημερίδας, της “Die Welt”. Που αποκάλυψε την εντολή του Ερντογάν στους στρατιωτικούς επιτελείς, να βυθίσουν ένα ελληνικό πλοίο ή να καταρρίψουν ένα ελληνικό αεροσκάφος, ακριβώς για να διαμορφώσει τις δικές του προϋποθέσεις «διαλόγου»: υπό το πέλμα του.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr