Σάββατο, 05 Σεπτεμβρίου 2020 10:25

Πείτε μας τι πράγματι συμβαίνει με το ΝΑΤΟ

Πείτε μας τι πράγματι συμβαίνει με το ΝΑΤΟ

Καθόλου δεν μας διαφωτίσατε, κ. Πρόεδρε, με τις «διαρροές» που έκαναν «κύκλοι» του υπουργείου Εξωτερικών, ως απάντηση στην ανάρτηση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ κατά την οποία, στην έδρα της συμμαχίας, στις Βρυξέλλες, ξεκίνησαν ήδη, με επίγνωση των ηγεσιών Ελλάδος και Τουρκίας, «συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο» για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είναι κομμάτι δύσκολο να αποδεχθεί η διεθνής κοινή γνώμη, οι αναλυτές και τα μέσα ενημέρωσης, ότι αιφνιδίως… του έστριψε του πρώην πρωθυπουργού της Νορβηγίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, και φαντασιώνεται επαφές και συνομιλίες που δεν έγιναν. Ιδίως μάλιστα όταν εμείς μεν τις διαψεύδουμε διαρρήδην, οι δε Τούρκοι τις επιβεβαιώνουν.
Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά. Η ανάρτηση του γ.γ. του ΝΑΤΟ ξεκινά με την φράση στην αγγλική γλώσσα: Following my discussions with Greek & Turkish leaders. Οπερ εστί μεθερμηνευόμενον «εν συνεχεία των συνομιλιών μου με τους Ελληνες και Τούρκους ηγέτες».
Εσείς όμως μας διαβεβαιώνετε ότι ο κ. Στόλτενμπεργκ δεν μίλησε ούτε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ούτε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια ούτε με τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Παραδέχεσθε όμως ότι κάτι υπήρξε. Και κάποιο έγγραφο κατατέθηκε και κάποιες επαφές έγιναν.
Αντιγράφω από τις κυβερνητικές διατυπώσεις:
* «Οσα υποστήριξε ο Στόλτενμπεργκ πιθανόν να αφορούσαν συζήτηση σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων στο ΝΑΤΟ».
* «Η μονομερής εγχείριση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μίας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δεν συνιστά έναρξη διαλόγου».
Ωραία. Δεν μίλησε με την αρμόδια ηγεσία. Και το έγγραφο παρελήφθη από τους μονίμους εκπροσώπους Ελλάδας και Τουρκίας, στην έδρα του ΝΑΤΟ. Και μετά τι έγινε; Ο Τούρκος εκπρόσωπος το διαβίβασε στην ηγεσία του, η οποία έσπευσε να κάνει ανάλογες δηλώσεις, θετικές για την πρωτοβουλία του κ. Στόλτενμπεργκ, ενώ ο δικός μας το κράτησε στο συρτάρι του… για αργότερα, ίσως για να μη σας χαλάσει το Σαββατοκύριακο;
Με συμπαθάτε, αλλά εδώ, κάτι μυρίζει ότι κάποιος δεν λέει την πλήρη αλήθεια. Ως καλός πολίτης, εύχομαι να είναι ψεύτης ο Στόλτενμπεργκ και όχι η κυβέρνησή μου. Αλλά για όποιον δεν λέει την αλήθεια, ισχύει το αξίωμα «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια». Θα φανεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr