Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2020 10:37

Μόρια: Ας γίνει η καταστροφή… χρυσή ευκαιρία (2)

Γράφτηκε από τον
Μόρια: Ας γίνει η καταστροφή… χρυσή ευκαιρία (2)

Από το πρωί δέχομαι δεκάδες μηνύματα αλλά και τηλεφωνήματα από αναγνώστες, ιδίως από τη Λέσβο, όπου η στήλη δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Δημοκράτης».

Κοινός τόπος η επισήμανση ότι η φωτιά δεν μπορεί να ήταν τυχαία. Με την πρόσθετη επισήμανση ότι από το πρωί της Πέμπτης μπήκαν άλλες δύο φωτιές, που αποτελείωσαν μερικά «κοντέινερ» που είχαν διασωθεί. Με λογικό συμπέρασμα ότι κάποιος μηχανισμός κινήθηκε για να καταστραφεί η Μόρια.
Δεν έχω λόγο να διαφωνήσω. Απλώς δεν μπορώ να αποφαίνομαι για πράγματα που δεν γνωρίζω. Διό και υποστήριξα ότι η διερεύνηση των συνθηκών του εμπρησμού είναι θέμα εκείνων που έχουν τις γνώσεις και την εμπειρία να το κάνουν, ενώ προέχει η αντιμετώπιση της νέας κρίσης που δημιουργήθηκε.
Ασφαλώς και έχω τις υποψίες μου. Ιδίως κρίνοντας από ένα γεγονός που θυμίζει την τραγωδία στη Marfin. Το ότι δηλαδή τα πυροσβεστικά οχήματα που έσπευσαν αμέσως να επιχειρήσουν την κατάσβεση, καθώς υπάρχει σταθμός της Πυροσβεστικής σε μισό χιλιόμετρο από το ΚΥΤ, δέχθηκαν συντονισμένη επίθεση με λιθοβολισμούς, λες και κάποιοι δεν ήθελαν με τίποτε να ελεγχθεί η φωτιά. Οπως ακριβώς συνέβη και τότε.
Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα αν επρόκειτο για δράσεις «τυφλωμένων» από το μίσος τους, επειδή θεωρούσαν ότι το ελληνικό κράτος, το οποίο εκπροσωπούσαν οι πυροσβέστες, τους έχει «αδικήσει», ή αν υπήρχε «κινών νους», με τις ίδιες «αντιλήψεις», την ίδια «ιδεολογία», που είχαν οι πυρομανείς «μπαχαλάκηδες» που έδρασαν στο κέντρο της Αθήνας τον Μάιο του 2010, όταν με τον ίδιο τρόπο δράσης έκαψαν ζωντανούς τέσσερις ανθρώπους.
Εκείνο το οποίο κυρίως υποστήριξα χθες, το επαναλαμβάνω και σήμερα, διαφωνώντας πλήρως με την τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα. Ο οποίος ανέπτυξε το σκεπτικό ότι αν ο εμπρησμός είχε ως στόχο να επιτευχθεί η έξοδος από τη Λέσβο, τότε δεν θα τους γίνει η χάρη και «κανείς δεν θα φύγει από το νησί, εκτός από τα 400 ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά».
Οχι και πάλι όχι. Τόσες χιλιάδες άνθρωποι, με κάποιους από αυτούς να είναι είτε απλώς πωρωμένοι είτε και εκπαιδευμένοι να «τιμωρούν» με εμπρησμούς την κοινωνία της Λέσβου, δεν είναι δυνατόν να παραμείνουν όλοι στο νησί. Είναι η χρυσή ευκαιρία για άμεση μετεγκατάσταση σε άλλες δομές. Πριν ζήσουμε και τα χειρότερα, ακόμη και με ανθρώπινα θύματα.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER