Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2020 10:37

Τα παιδιά δεν είναι πρόβλημα

Γράφτηκε από τον
Τα παιδιά δεν είναι πρόβλημα

Ο υπουργός Εσωτερικών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας, ο Βαυαρός πολιτικός ηγέτης της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης Χορστ Ζέεχοφερ, δήλωσε ότι «δέκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι έτοιμες να αποδεχθούν τετρακόσια ασυνόδευτα παιδιά».

Εκανε την δήλωση αυτή αναφερόμενος στα δραματικά γεγονότα της Λέσβου. Δηλαδή μιλούσε για τα παιδιά από τον καταστραφέντα καταυλισμό της Μόριας. Μιλάμε για τα ασυνόδευτα παιδιά που έχουν ήδη μεταφερθεί, με την φροντίδα της Ελληνικής Πολιτείας, από την Λέσβο στην Θεσσαλονίκη.

Δεν λέω, είναι αναμφιβόλως μια επίδειξη ανθρωπιστικής ευαισθησίας. Πολύ περιορισμένης κλίμακας όμως, αφού πρόκειται μόλις για το 3,2% των όσων έμειναν και πάλι άστεγοι, να κοιμούνται στους δρόμους και στα νεκροταφεία και να ποδοπατούνται για να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό που τους προσφέρεται από το υστέρημα των Ελλήνων. Μόνο που αυτό είναι το τελευταίο από το οποίο έχουμε ανάγκη, το τελευταίο που θα έπρεπε να επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση. Για την ακρίβεια, κατά την ταπεινή μου άποψη, θα έπρεπε να επιδιώκεται το εντελώς αντίθετο. Το πώς δηλαδή δεν θα φύγουν από την Ελλάδα τα μικρά ασυνόδευτα παιδιά. Για μια χώρα με τόσον έντονο δημογραφικό πρόβλημα, όπως είναι η πατρίδα μας, η ορθότερη πολιτική θα έπρεπε να είναι η εξασφάλιση των συνθηκών, και η απλοποίηση των διαδικασιών, ώστε αυτά τα παιδιά να βρουν φιλόξενες ελληνικές οικογένειες-αναδόχους. Να μείνουν εδώ και να ανατραφούν μέσα στο πνεύμα του ελληνικού πολιτισμού.

Γιατί δηλαδή είναι καλό να γίνουν Γάλλοι, Γερμανοί ή Ολλανδοί πολίτες, αλλά κακό να εξελληνισθούν; Ή μήπως δεν υπάρχουν στην χώρα μας άτεκνα ζευγάρια, ικανά να μεγαλώσουν σωστά ένα παιδί που «δεν έχει στον ήλιο μοίρα», και το προσόν αυτό απαντάται μόνον σε βορειότερες χώρες της Ενωσης; Αν οι δέκα χώρες στις οποίες αναφέρεται ο κ. Ζέεχοφερ είναι πρόθυμες να απαλύνουν τον πόνο κάποιων συνανθρώπων μας, από εκείνους που κακώς είχαν στοιβαχθεί στην Μόρια, ας δεχθούν έναν ουσιαστικώς σημαντικότερο αριθμό ανθρώπων μεγάλης ηλικίας. Ιδίως ατόμων με συσσωρευμένα υποκείμενα προβλήματα υγείας, που χρειάζονται ιδιαίτερη περίθαλψη. Αλλωστε, ήδη στην Γερμανία, ακούγονται φωνές τις οποίες καταγράφει ο γερμανικός Τύπος και υποστηρίζουν ότι η χώρα αυτή μπορεί και πρέπει να φιλοξενήσει από πέντε έως και δώδεκα χιλιάδες από τους «ξεσπιτωμένους» της Μόριας.

Να ανασάνει και η Λέσβος και η Ελλάδα.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER