Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020 16:26

Απιστία: Ψυχολογία θύματος και θύτη

Γράφτηκε από την
Απιστία: Ψυχολογία θύματος και θύτη


Της Γεωργίας Ρήγα*

Στο παρόν άρθρο θα αναφερθώ στην απιστία, αλλά και στην ψυχολογία του άπιστου συντρόφου που προέβη σε αυτή την πράξη, αλλά και του πιστού συντρόφου. Οι ανθρώπινες σχέσεις, είναι αρκετά πολύπλοκες θα έλεγα, κι ο λόγος επειδή έχουμε χάσει πολλές ηθικές αξίες ως άνθρωποι, αλλά και επειδή δεν έχουμε ωριμάσει συναισθηματικά. Εκεί που υπάρχει κάτι όμορφο μεταξύ σας, ξαφνικά μαθαίνεις από τον ίδιο ή αντιλαμβάνεσαι από μόνη σου, ότι ο σύντροφός σου σε απάτησε, κι εκεί αρχίζει να διαλύεται αυτός ο δεσμός που είχατε.
Σε μια τέτοια περίπτωση, η εμπιστοσύνη, είναι που κλονίζεται σε αρκετά μεγάλο βαθμό, μεταξύ των δύο ατόμων και είναι δύσκολο αρκετά να την ξανά αποκτήσεις.
Η απιστία είναι καταστροφική για κάθε είδους ζευγάρι, είτε αναφερόμαστε σε μια σχέση, είτε σε έναν γάμο.
Τι είναι αυτό που «ώθησε»το ταίρι σου να οδηγηθεί σε αυτή την πράξη; Ένας από τους λόγους είναι, ότι ο σύντροφός σου μπορεί να έχει προσωπική απογοήτευση αλλά και χαμηλή αυτοεκτίμηση, αναζητώντας σε ξένη αγκαλιά την επιβεβαίωση της ταυτότητας του.
Κάποιες φορές, το έτερον ήμισυ δεν έχει αντιληφθεί τι είναι αυτό που δεν έχει στην σχέση του ή ακόμα και στον ίδιο. Στο νου μας δεν περνάει η ιδέα, ότι η ρίζα του προβλήματος είναι βαθιά στην ψυχή μας !
Οι σωστές και υγιείς σχέσεις ενός ζευγαριού, βασίζονται στην επικοινωνία, στην εμπιστοσύνη, στην αποδοχή του άλλου , στον σεβασμό, στην αγάπη, στην φροντίδα, στην στήριξη, στο πάθος και στον προσωπικό χώρο και χρόνο. Αν κάτι από αυτά λείπει, είναι πιο εύκολο ο άλλος να απιστήσει.
Όσον αφορά την ψυχολογία του θύματος, αναφερόμαστε σε μια ψυχολογία διαλυμένη συναισθηματικά, μιας και το πλήγμα είναι μεγάλο. Ο πιστός σύντροφος, είναι δύσκολο να αποδεχτεί ή να πιστέψει, ότι αυτή η κατάσταση είναι όντως πραγματική, διότι, μέσα του, τον κατακλύζουν συναισθήματα θλίψης, θυμού και απογοήτευσης.
Τέλος, το θύμα θα χρειαστεί βοήθεια από κάποιον ειδικό ψυχολόγο, ώστε να μπορέσει να ξεπεράσει το πλήγμα και σε περίπτωση που θέλει να μείνει με τον σύντροφο που απάτησε πρέπει να ανακαλυφθούν εσωτερικά τα κίνητρά μας που θέλουμε να γυρίσουμε πίσω. Είναι σημαντικό να παίρνουμε αποφάσεις με βάση τα θέλω μας, κι όχι με βάση τις ανασφάλειες μας.

* Η Γεωργία Ρήγα είναι απόφοιτη του τμήματος Δημοσιογραφίας Δ.ΙΕΚ Καλαμάτας


NEWSLETTER