Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020 10:19

Αλλοτε «go home», νυν καλοδεχούμενα τα ζουμπουρλούδικα

Γράφτηκε από τον
Αλλοτε «go home», νυν καλοδεχούμενα τα ζουμπουρλούδικα

Πάει, χαλάσαμε ως λαός. Χάσαμε την αγωνιστικότητά μας. Εντάξει, οι ασκήσεις «επαναστατικής γυμναστικής», έτσι για να «ξυπνάνε τα αίματα» και να μη μουχλιάζουμε, δεν μας λείπουνε.


- Εχουμε καταλήψεις στον χώρο της μέσης εκπαίδευσης, με τον αριθμό των κλειστών σχολείων να αυξάνεται. Κάτι που συνιστά πανευρωπαϊκή αποκλειστικότητα και πρωτοτυπία. Διότι τα παιδιά των άλλων Ευρωπαίων είναι κουτορνίθια που κοιμούνται, ενώ τα δικά μας είναι «ξύπνια». Δεν «μασάνε» ούτε από κορονοϊό, ούτε από έκτακτες συνθήκες και τηρούν την παράδοση των ετησίων καταλήψεων με το άνοιγμα της σχολικής χρονιάς.
- Εχουμε τις μεταμεσονύκτιες επαναστατικές καταλήψεις σε πλατείες μεγάλων αστικών κέντρων. Με το σύνθημα του κομμουνιστικού μανιφέστου «εμπρός της γης οι κολασμένοι» να υψώνεται σε πλήρη αναθεώρηση: Εμπρός της γης οι… διψασμένοι -για μεταμεσονύκτια μπιρόνια. Με την υπερήφανη διαπίστωση ότι και εδώ πρωτοτυπούμε.
- Εχουμε επίσης και τις εκδηλώσεις «οργής» κατά των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού, αλλά και το κίνημα κατά της μάσκας. Αλλά εδώ δεν πρωτοτυπούμε. Δεν έχουμε το αποκλειστικό προνόμιο της βλακείας. Ανάλογα κινήματα αναπτύσσονται και αλλού, από τη Γερμανία ως τις ΗΠΑ.
Τι δεν έχουμε; Τι μας λείπει σε βαθμό στέρησης; Τι απαρνηθήκαμε από το ένδοξο παρελθόν μας; Καλέ το «go home Yankees».
Τα ύστερα του κόσμου. Ερχεται ο Πομπέο στην Ελλάδα, όλα δείχνουν ότι ο… δουλικός Κυριάκος, εκτός από ντολμαδάκια που πρόσφερε ο πατέρας του στον άλλοτε πλανητάρχη Τζορτζ Μπους τον Πρεσβύτερο, εκεί στο πατρικό στη Χαλέπα, του προσφέρει και μια δεύτερη Σούδα στα Χανιά. Και δεν κουνιέται φύλλο. Για την ακρίβεια το μόνο «φύλλο» που σαλεύει είναι ο «Ριζοσπάστης». Αντε και η ηγερία του μαρξισμού-λενινισμού, η μπαρουτοκαπνισμένη εξ απαλών ονύχων Λιάνα Κανέλλη.
Σε άλλους καιρούς ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε βάλει «φωτιά στα τόπια» και η αμερικανική πρεσβεία θα ήταν υπό αγωνιστικό κλοιό πολιορκίας. Αλλά οι «για πρώτη φορά στην εξουσία» χαϊδεύτηκαν και χαριεντίστηκαν τόσο πολύ με τον υπερατλαντικό μεγάλο σύμμαχο, έτρεξε το πολύ ροζέ σιρόπι στις επαφές του Τσίπρα με τον Τραμπ, που τώρα δεν τους παίρνει να θυμηθούν την παλιά τους τέχνη.
Οπότε αντί του «go home Yankees» είναι σαν να τους ακούμε να επαναλαμβάνουν με τη στάση τους την ατάκα της Αννας Καλουτά: «Βρε καλώς τα, τα ναυτάκια, τα ζουμπουρλούδικα».

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER