Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020 14:51

Βαστάτε… πολέμαρχοι τ’ άλογα

Γράφτηκε από τον

 

Η ιστορία υπάρχει για να διδάσκει. Οσοι την αγνοούν είναι κάκιστοι σύμβουλοι για τους λαούς. Τρεις φορές που τολμήσαμε να συγκρουσθούμε μόνοι μας, χωρίς την σύμπραξη ισχυρών συμμάχων (που υπήρξε καθοριστική για την απελευθέρωση της Ελλάδος, σε μια στιγμή που η σπαρασσόμενη από έριδες επανάσταση είχε χαθεί, αλλά μας έσωσε η ναυμαχία του Ναβαρίνου, όταν οι στόλοι των Μεγάλων Δυνάμεων κατέστρεψαν τον στόλο των Οθωμανών), εισπράξαμε οδυνηρές ήττες.
* Το «μαύρο ‘97», όπως έχει μείνει στην ιστορία η χρονιά κατά την οποία η πατριδοκαπηλία οδήγησε σε πόλεμο την κυβέρνηση Δεληγιάννη, κατά της Τουρκίας, χάσαμε την Θεσσαλία και κομμάτι της Στερεάς.
* Το 1922, οι ανακτορικοί πλειοδότες, μη αρκούμενοι σε όσα είχαμε κερδίσει από τις έξυπνες συμμαχίες του Βενιζέλου με τις τότε «μεγάλες δυνάμεις», θέλησαν να φτάσουν στην «κόκκινη Μηλιά». Με τους συμμάχους να μας εγκαταλείπουν και να χάνεται ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας.
* Το 1974 το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας Ιωαννίδη άνοιξε την πόρτα στον «Αττίλα» του Ετσεβίτ και χάσαμε σχεδόν τη μισή Κύπρο.
Οσοι σήμερα, για λόγους κομματικής επίδειξης υπερπατριωτισμού, εισηγούνται, με την άνεση όσων «είναι έξω από τον χορό», πολιτικές επιλογές που οδηγούν ευθέως σε σύγκρουση με την Τουρκία, όχι ως αποτέλεσμα της δικής της επιθετικότητας, αλλά με αξιοποίηση πρόφασης που θα τους προσφέρουμε εμείς οι ίδιοι, είναι επικινδύνως ανιστόρητοι και ανεύθυνοι.
Εισηγείται ο κ. Τσίπρας να προχωρήσουμε σε επέκταση των χωρικών μας υδάτων -όπως πράγματι έχουμε δικαίωμα- στα ανατολικά θαλάσσια σύνορά μας. Δηλαδή να δώσουμε στην Αγκυρα την αφορμή να κάνει πράξη εκείνο το οποίο εδώ και χρόνια απειλεί. Την αιτία πολέμου. Το έχει αλήθεια «δεμένο» ότι θα τους συντρίψουμε και θα επιβάλουμε την θέλησή μας; Μα αν είναι τόσο εύκολο, γιατί δεν το έκανε όταν κυβερνούσε;
Κακά τα ψέματα. Αν εμπλακούμε σε πόλεμο και η Τουρκία καταλάβει έστω ένα ελληνικό νησί -αυτός ήταν ο μόνιμος φόβος που μου εξέφραζε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στις συζητήσεις μας- θα έχουμε υποστεί μια οδυνηρή ήττα και θα ψάχνουμε για… διεθνείς καταδικαστικές αποφάσεις, ενώ θα βυθιζόμαστε σε εμφύλιο σπαραγμό.
Βαστάτε τ’ άλογα, οι πολέμαρχοι των καναλιών και των καναπέδων. Τα βήματά μας πρέπει να είναι προσεκτικά και με κάλυψη από τους -έστω διστακτικούς και μίζερους- εταίρους μας. 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr