Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020 14:50

«Είναι πολλά τα λεφτά»… Κυριάκο μου

Γράφτηκε από τον
«Είναι πολλά τα λεφτά»… Κυριάκο μου

Εγραφα προ ημερών, με αφορμή τη μεταφορά της παραγωγής της «Πίτσος», που ανήκει στη γερμανική εταιρεία Bosch, στην Τουρκία: «Υποθέτω ότι αυτή η μικρή ιστορία σάς βοηθά να κατανοήσετε γιατί η Γερμανία αρνείται πεισματικώς την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία του Ερντογάν.

Είναι σαν να τιμωρεί τα… παιδιά της, τις εταιρείες της». Χθες ανθολόγησα δύο ακόμη, άκρως διαφωτιστικά, στοιχεία, τα οποία μας βοηθούν να κατανοήσουμε τη στάση που κρατά η Γερμανία απέναντι στο καθεστώς της Αγκυρας.
- Το ένα προέρχεται από μια ανάλυση του κ. Δ. Ευθυμάκη στο «Protagon», όπου αναφέρεται γενικώς στο ύψος των γερμανικών εξαγωγών προς τη χώρα που μας απειλεί με πόλεμο:
«Με τους Γερμανούς να εξάγουν προϊόντα 20 δισ. τον χρόνο προς την Τουρκία και με τις ευρωπαϊκές τράπεζες να είναι εκτεθειμένες με 120 δισ. στο τουρκικό χρέος, η πρότασή μας για ευρωπαϊκές οικονομικές κυρώσεις μοιάζει με παραίνεση προς τους κοινοτικούς να επιβάλουν κυρώσεις στον ίδιο τους τον εαυτό».
- Το άλλο αναφέρεται σε μια περισσότερο ενδιαφέρουσα πλευρά των γερμανικών εσόδων από τις πωλήσεις στην Τουρκία. Στα έσοδα από τις πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού στο καθεστώς Ερντογάν. Και το αντιγράφω από την επίσημη ενημερωτική γερμανική ιστοσελίδα, δηλαδή την «Ντόιτσε Βέλε»: «Σε ό,τι αφορά τις πραγματικές εξαγωγές η Τουρκία ήταν το 2018 και το 2019 ο σημαντικότερος προορισμός γερμανικών όπλων στο εξωτερικό. Τα δύο αυτά έτη η Τουρκία εισήγαγε όπλα αξίας 584,7 εκ. ευρώ από τη Γερμανία».
Στο ίδιο δημοσίευμα υπενθυμίζεται και η απάντηση που είχε δώσει ο υφυπουργός Οικονομίας Ούλριχ Νούσμπαουμ σε επερώτηση των Πρασίνων για τις γερμανικές εξαγωγές όπλων στην Τουρκία: «Από την 1η Ιανουαρίου ως την 31η Αυγούστου εγκρίθηκαν εξαγωγές ύψους 27.608.964 ευρώ κυρίως στον ναυτικό τομέα». Δηλαδή σε προηγμένης τεχνολογίας εξοπλισμό για τα γερμανικά υποβρύχια που έχει αγοράσει ο «σουλτάνος».
Επομένως, αυτό που ζητήσατε ο ίδιος προφορικώς κατά τη Σύνοδο Κορυφής από τους εταίρους μας, κ. Πρόεδρε, και το επανέλαβε γραπτώς με την επιστολή του προς τους κοινοτικούς ομολόγους του ο Νίκος Δένδιας, το να παύσουν δηλαδή οι εταίροι μας να εξοπλίζουν την Τουρκία, κινείται μάλλον στη σφαίρα της ουτοπίας. Δεν έχω άλλη επιλογή παρά να παραφράσω τη γνωστή κινηματογραφική ατάκα του Καλογήρου προς τον Κούρκουλο: «Είναι πολλά τα λεφτά… Κυριάκο».

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr

 


NEWSLETTER