Σάββατο, 07 Νοεμβρίου 2020 16:00

Ούτε λιβάνι, ούτε γελοίες ακρότητες

Γράφτηκε από τον
Ούτε λιβάνι, ούτε γελοίες ακρότητες

Εδώ δεν παίζουμε. Εδώ έχουμε να κάνουμε με πόλεμο. Και πρέπει, κάθε ένας από εμάς χωριστά, αλλά και όλοι μαζί, είτε ως κράτος είτε ως κοινωνία, να κάνουμε ό,τι είναι ορθό για να τον κερδίσουμε.

Θύματα θα έχουμε. Αναίμακτοι πόλεμοι δεν υπάρχουν. Το ζητούμενο όμως είναι ο αριθμός των θυμάτων να τείνει μειούμενος και όχι να διογκώνεται από ημέρα σε ημέρα.
Η ατομική ευθύνη και η ορθή κοινωνική συμπεριφορά κάθε πολίτη είναι ένα κρίσιμο μέγεθος. Αλλά το κρισιμότερο μέγεθος είναι η ευθύνη και η ορθή συμπεριφορά εκείνων που διοικούν το κράτος και οδηγούν την κοινωνία. Πρωτίστως της κυβέρνησης. Ιδίως δε δική σας, κ. Πρόεδρε. Οπότε, αυτή την ώρα που ο ιός κτυπά αλύπητα, δεν μπορείτε να ζείτε επαναπαυόμενοι στις δάφνες της επιτυχημένης διαχείρισης του πρώτου κύματος. Πάει αυτό. Έφυγε. Τώρα δίνετε νέες εξετάσεις. Και το γεγονός ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει φθάσει ήδη στα όριά του, με τις κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να εξαντλούνται και τον ημερήσιο αριθμό των νεκρών να είναι πια διψήφιος, δεν μπορείτε να επαίρεσθε ότι «όλα πάνε καλά».
Πάψτε λοιπόν να αλληλολιβανίζεσθε για τις περασμένες επιτυχείς εξετάσεις και δείτε τι και πώς πρέπει να κάνετε, ώστε να μη χάσετε τον έλεγχο.
* Προχωρήστε επιτέλους, χωρίς δισταγμούς και αναβολές, στις επιτάξεις ιδιωτικών νοσηλευτικών μονάδων, όπου η υπάρχουσα δυναμικότητα κλινών σε κρατικά νοσοκομεία δεν επαρκεί.
* Στο κρίσιμο θέμα των μέσων αστικών συγκοινωνιών, αναζητήστε λύσεις πέρα από την αγορά νέων λεωφορείων, που δεν είναι εφικτή από την μια μέρα στην άλλη. Υπάρχουν χιλιάδες λεωφορεία που… υποαπασχολούνται. Όπως τα σχολικά λεωφορεία ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων που θα έχουν κατά πολύ μειωμένο έργο, στην διάρκεια των περιοριστικών μέτρων, αφού δεν θα μεταφέρουν μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Όπως εκείνα που ανήκουν στις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας, ή σε άλλες κρατικές υπηρεσίες. Βρείτε τρόπους να τα αξιοποιήσετε.
Μπήκαμε στο δεύτερο κύμα με δεδομένα ήττας. Χρειάζεται ανατροπή. Μέρος της οποίας, είναι και η ευθύνη κάθε πολίτη να απαντά δυναμικώς σε όσους διακινούν γελοίες θεωρίες. Διό και εγώ συνεχίζω να διαγράφω «φίλους» από το «φέισμπουκ». Καμία ανοχή απέναντι στους επικίνδυνους, γελοίους συνωμοσιολόγους και χυδαίους υβριστές, που ξεπερνούν και τον Πολάκη, λοιδορώντας και ελεεινολογώντας τους επιστήμονες, ιδίως δε τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.   

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER