Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2020 14:50

Τα αρχαία της πλατείας Υπαπαντής στην Καλαμάτα


Του Ιωάννη-Χρήστου Ρουσσάκη, φιλολόγου - διδάκτορα Φιλοσοφίας

Την επιστημονική εξήγηση της Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας, η οποία επιτρέπει τη χρήση της Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας και την οποία αποδέχθηκαν οι Χριστιανοί συγγραφείς και ο Κάρολος Μαρξ (1818-1883) την έδωσε ο Φιλόσοφος Ευήμερος ο Μεσσήνιος (340-260 π.Χ. Η φιλοσοφική θεωρία η οποία προήλθε από τη διδασκαλία του ονομάζεται «Ευημερισμός») από τη Μεσσήνη της Σικελίας της Ιταλίας ο οποίος στο έργο του «Ιερά Αναγραφή (=Ιερή Αναγραφή)» ή «Ιερός Λόγος» υποστήριξε ότι οι Θεοί ήσαν άνθρωποι οι οποίοι θεοποιήθηκαν από τους μεταγενέστερους ανθρώπους.
Αυτό αποδεικνύεται από το ότι οι Κρήτες είναι ιδιαιτέρως πολεμικό τμήμα του Ελληνικού Εθνους.
Αυτό συμβαίνει διότι ο Κάδμος, ο αδελφός της Ευρώπης την οποία ο Δίας, μεταμορφωμένος σε ταύρο, μετέφερε από την Αρχαία Φοινίκη, το σημερινό Λίβανο, στην Κρήτη, είχε ως σύζυγο την Αρμονία, την κόρη του θεού του πολέμου Αρη και της Αφροδίτης, η δε κόρη του Κάδμου και της Αρμονίας, Σεμέλη ήταν από τον Δία η μητέρα του θεού του κρασιού Διονύσου και η Κρήτη μέχρι σήμερα φημίζεται για τα κρασιά της.
Η Καλαμάτα της Μεσσηνίας διαρρέεται από τον ποταμό Νέδοντα ή Δαφνώνα ο οποίος έχει πάρει το δεύτερο, παράλληλο όνομά του: Δαφνώνας από τις δάφνες που υπάρχουν στις όχθες του (Σήμερα οι δάφνες στο τμήμα του ποταμού Νέδοντα ή Δαφνώνα μέσα στον οικιστικό ιστό της Καλαμάτας έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό λόγω των αστόχων επεμβάσεων των υπευθύνων του Δήμου Καλαμάτας και των υπευθύνων του κράτους της Ελλάδας από το 1945 μέχρι σήμερα). Η δάφνη ήταν το ιερό φυτό του Απόλλωνα που ήταν ο πατέρας του θεού της Ιατρικής Ασκληπιού, ο Προστάτης των εννέα (9) Μουσών (γι’ αυτό είχε το προσωνύμιο «Μουσηγέτης») από το όνομα των οποίων προήλθε η λέξη μουσική και μια από τις οποίες ήταν η Μούσα του Χορού Τερψιχόρη, ο κατεξοχήν θεός του ηλίου τον οποίον τον βλέπουμε με τα μάτια και ο αδελφός της θεάς Αρτέμιδας γι’ αυτό δυτικά του ποταμού Νέδοντα ή Δαφνώνα υπάρχει η παράλληλη οδός Αρτέμιδος. Κάτω από την πλατεία Υπαπαντής ευρίσκεται το Ασκληπιείο των Αρχαίων Φηρών, των μετέπειτα Φαρών, της σημερινής Καλαμάτας και επάνω στην πλατεία Υπαπαντής ήσαν και είναι κτισμένοι: 1) Ο Παλαιός Ιερός Ναός Υπαπαντής του Σωτήρος Καλαμάτας, στο σημείο στο οποίο σήμερα ευρίσκεται ένας Σταυρός και ο οποίος πρέπει να ξανακτιστεί, στη θέση του Ιερού του Ιατρού Νικομάχου, του γιού του Προστάτη της Στρατιωτικής Ιατρικής Μαχάονα και εγγονό του Ασκληπιού, διότι το ιερό γεγονός της Υπαπαντής του Χριστού το περιγράφει στο Ευαγγέλιό του (Κεφάλαιο Β’, Στίχοι 22-40) ο Ευαγγελιστής Λουκάς ο Ιατρός ο οποίος γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Συρίας (από το 1939 η Αντιόχεια ευρίσκεται στο τουρκικό τμήμα της Συρίας) της οποίας το προάστιο είναι η Δάφνη όπου υπήρχε (και ίσως υπάρχει ακόμη) ο ναός του Δαφναίου Απόλλωνα. (Σύμφωνα με τα γνωστά υπάρχοντα στοιχεία το συγκεκριμένο ιερό του Νικομάχου καταστράφηκε από τους Αβάρους το 589 μ.Χ.).
2) Ο νέος καθεδρικός Ιερός Ενοριακός Ναός Υπαπαντής του Σωτήρος Καλαμάτας στη θέση στην οποία υπήρχε το Ιερό του Ασκληπιού (σύμφωνα με τα γνωστά υπάρχοντα στοιχεία το συγκεκριμένο ιερό του Ασκληπιού καταστράφηκε από τους Αβάρους το 589 μ.Χ.). Δίπλα από την πλατεία Υπαπαντής, προς τα δυτικά ευρίσκεται ο Ιερός Ναός των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού των Ιατρών στη θέση στην οποία υπήρχε το ιερό του Ιατρού Γοργάσου, του άλλου γιου του Προστάτη της Στρατιωτικής Ιατρικής Μαχάονα και εγγονού του Ασκληπιού (σύμφωνα με τα γνωστά υπάρχοντα στοιχεία το συγκεκριμένο ιερό του Γοργάσου καταστράφηκε από τους Αβάρους το 589 μ.Χ.).
Το Ασκληπιείο των Αρχαίων Φηρών, των μετέπειτα Φαρών, της σημερινής Καλαμάτας προς τα νότια καταλήγει στη Φραγκόλιμνα δηλαδή στη Λίμνη των Φράγκων όπου ευρίσκονται: 1) Ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Φραγκόλιμνας προς τιμήν του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Νικολάου των Τρικάλων (της Αρχαίας Τρίκκης) της Θεσσαλίας, της πατρίδας του Ασκληπιού, στο σημείο στο οποίο υπήρχε το Ιερό του Προστάτη της Στρατιωτικής Ιατρικής Μαχάονα (σύμφωνα με τα γνωστά υπάρχοντα στοιχεία το συγκεκριμένο Ιερό του Μαχάονα καταστράφηκε από τους Αβάρους το 589 μ.Χ.). 2) Ο Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου Φραγκόλιμνας προς τιμήν του Μητροπολιτικού Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Αθανασίου των Ιωαννίνων της Ηπείρου τα οποία ήσαν παραδοσιακά η πόλη των ιατρών, άλλοι από τους οποίους ήσαν επιστήμονες ιατροί και άλλοι ήταν πρακτικοί ιατροί, οι λεγόμενοι κομπογιαννίτες (η ονομασία προέρχεται από το όνομα της πόλης των Ιωαννίνων), διότι (τα Ιωάννινα) ευρίσκονται στον ευρύτερο χώρο της Δωδώνης στην οποία λατρευόταν ο Δωδωναίος Απόλλωνας. Οι δύο αυτοί Ιεροί ναοί κτίστηκαν τον 13ο αιώνα (ο οποίος περιλαμβάνει τη χρονική περίοδο 1200-1299) από τους Φράγκους οι οποίοι ήλθαν στην Πελοπόννησο το 1205 από τη Γαλλία η οποία στη Γαλλική Γλώσσα ονομάζεται: La France (Λα Φρανς) η Φραγκία - Φραγκιά διότι ο Ευαγγελιστής Λουκάς ο Ιατρός, ο οποίος στο Ευαγγέλιό του (Κεφάλαιο Β’, Στίχοι 22-40) περιγράφει το ιερό γεγονός της Υπαπαντής του Χριστού όπως προαναφέρθηκε, έδρασε στη Γαλλία γι’ αυτό και το όνομα: Λουκάς υπό τον τύπο: Luc (Λυκ) είναι διαδεδομένο ανάμεσα στους κατοίκους της Γαλλίας και στους Γάλλους ολοκλήρου του κόσμου και στη Γαλλία υπάρχουν: 1) Ο Ελληνικός Ορθόδοξος Ιερός Ενοριακός Ναός Υπαπαντής του Σωτήρος στη Σαρτρουβίλ στο Παρίσι. 2) Η Γαλλόφωνη Ορθόδοξη Ενορία Υπαπαντής του Σωτήρος στη Λυών. Επίσης ο Ευαγγελιστής Λουκάς ο Ιατρός στο Ευαγγέλιό του (Κεφάλαιο Α’, Στίχοι 26-38) περιγράφει το ιερό γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου γι’ αυτό και στη Γαλλία υπάρχουν: 1) Ο Ελληνικός Ορθόδοξος Ιερός Ενοριακός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Μασσαλία. 2) Η Ορθόδοξη Ενορία Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Κλερμόν - Φερράν. Στη δε Καλαμάτα υπάρχει ο Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Κάστρο της πόλης διότι το κάστρο είναι στρατιωτική περιοχή και στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου πρωταγωνίστησε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ του οποίου το όνομα προέρχεται από το Ισραηλιτικό όνομα: Gabhriel (Γκαμπριέλ) «o Θεός είναι η ισχύς μου» το οποίο προέρχεται από το Ισραηλιτικό επίθετο: gever (γκέβερ) «ικανός για στρατιωτική υπηρεσία» και το Ισραηλιτικό ουσιαστικό: -el (-ελ) «Θεός»· γι' αυτό η Παναγία ονομάζεται: Υπέρμαχος Στρατηγός.
Το Ασκληπιείο των Αρχαίων Φηρών, των μετέπειτα Φαρών, της σημερινής Καλαμάτας προς τα δυτικά καταλήγει στην οδό Νέδοντος η οποία είναι παράλληλη προς τα ανατολικά του ποταμού Νέδοντα ή Δαφνώνα. Μέσα στο Ασκληπιείο είναι κτισμένος ο Ιερός Ενοριακός Ναός Αγίου Ιωάννη Προδρόμου Καλαμάτας προς τιμήν των Ιωαννίνων της Ηπείρου, της πόλης των ιατρών, τα οποία έχουν πάρει το όνομά τους από το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου στη θέση του οποίου σήμερα ευρίσκεται το Τζαμί του Ασλάν Πασά στο οποίο στεγάζεται το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο των Ιωαννίνων. Τα Ιωάννινα της Ηπείρου ήσαν «πρώτα στ’ άρματα, στις τέχνες και στα γράμματα» όπως αναφέρει η σχετική φράση γι’ αυτό στον ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Ιωάννη Προδρόμου Καλαμάτας υπάρχουν: 1) Η ιερή εικόνα των Προστατών της Παιδείας Τριών Ιεραρχών: α) Του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου (330-31 Δεκεμβρίου 378· εορτή της ιερής μνήμης του στη 1 Ιανουαρίου επειδή κηδεύτηκε στη 1 Ιανουαρίου 379). β) Του Αγίου Γρηγορίου Θεολόγου του Ναζιανζηνού (329-390· εορτή της ιερής μνήμης του στις 25 Ιανουαρίου). γ) Του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου (337-407· εορτή της ιερής μνήμης του στις 13 Νοεμβρίου και εορτή της ανακομιδής του ιερού λειψάνου του στις 27 Ιανουαρίου). 2) Η ξεχωριστή ιερή εικόνα του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου διότι ο Αγιος Βασίλειος ο Μέγας στους Κανόνες του Μοναχισμού τους οποίους έγραψε αναφέρει ότι τα Μοναστήρια πρέπει να ιδρύονται δίπλα στις πόλεις προφανώς για να διευκολύνεται το κοινωνικό έργο των Μοναχών και τα Ιωάννινα της Ηπείρου έχουν πάρει το όνομά τους από το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου όπως προαναφέρθηκε· στον συγκεκριμένο Ιερό Ναό γινόταν μέχρι και το 1986 ο εορτασμός της εορτής της Παιδείας στις 30 Ιανουαρίου, ημέρα εορτής των Τριών Ιεραρχών.
Ο Ιερός Ενοριακός Ναός Αγίου Ιωάννη Προδρόμου Καλαμάτας έπαθε ζημιές στους σεισμούς της 13ης και της 15ης Σεπτεμβρίου 1986 οι οποίοι έπληξαν την Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή της. Κανονικά ο τότε υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Αντώνιος Τρίτσης, του οποίου το ονοματεπώνυμο έδωσαν στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, έπρεπε να αποκαταστήσει άμεσα και με δαπάνες του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων τις ζημιές του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Ιωάννη Προδρόμου Καλαμάτας και να διατηρήσει τον εορτασμό της εορτής της Παιδείας στον συγκεκριμένο Ιερό Ναό.
Ομως ο Αντώνιος Τρίτσης δεν έκαμε τίποτα με αποτέλεσμα οι ζημιές του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Ιωάννη Προδρόμου Καλαμάτας να αποκατασταθούν από τους ενορίτες του ναού, ο δε εορτασμός της εορτής της Παιδείας μεταφέρθηκε στον νέο Ιερό Ενοριακό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Καλαμάτας και μέχρι σήμερα δημιουργούνται προβλήματα στην πραγματοποίησή του σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Ιωάννη Προδρόμου Καλαμάτας ακόμη υπάρχει η ιερή εικόνα του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτη (εορτή της ιερής μνήμης του στις 26 Οκτωβρίου), του Πολιούχου Αγίου της Θεσσαλονίκης της Κεντρικής Μακεδονίας διότι η Μακεδονία έχει πάρει το όνομά της από τον Μακεδόνα ο οποίος μαζί με τον Μάγνητα, από τον οποίο έχει πάρει το όνομά της η Μαγνησία της Θεσσαλίας, ήσαν γιοι του Δία και της Θυίας η οποία ήταν ιέρεια του Διονύσου στο Μαντείο του Απόλλωνα στους Δελφούς στο οποίο υπάρχει ο Ναός της Προναίας Αθηνάς, της θεάς της σοφίας και ταυτοχρόνως της πολεμικής θεάς των Αρχαίων Ελλήνων, και στο οποίο οι πρώτοι ιεροίς ήσαν από την Κρήτη.
Κάτω από την πλατεία Υπαπαντής ευρίσκεται επίσης η Αγορά των Αρχαίων Φηρών, των μετέπειτα Φαρών, της σημερινής Καλαμάτας ακριβώς όπως στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας Αττικής υπήρχε το Ιερό του Πτώου Απόλλωνα στη θέση του οποίου τον 9ο αιώνα (ο οποίος περιλαμβάνει τη χρονική περίοδο 800-899) κτίστηκε ο Ιερός Ναός Υπαπαντής του Σωτήρος ο οποίος κατεδαφίστηκε το 1939 από την Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών αλλά η ιερή εικόνα της Υπαπαντής του Χριστού -όπως έχω μάθει και ελπίζω να μην κάνω λάθος- ευτυχώς διασώθηκε και μέχρι σήμερα τιμάται από τους Αθηναίους.
Συνεπώς τα αρχαία της πλατείας Υπαπαντής στην Καλαμάτα της Μεσσηνίας πρέπει να αποκαλυφθούν πλήρως και να αναδειχθούν πλήρως.

Καλαμάτα Μεσσηνίας, Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020