Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2020 10:51

Αφήσατε την πρωτοβουλία στους άλλους

Γράφτηκε από τον
Αφήσατε την πρωτοβουλία στους άλλους

 

Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος:

- Είμαι μαζί σας κ. Πρόεδρε και συντάσσομαι με κάθε μέτρο που υπηρετεί την ανάγκη προστασίας της ανθρώπινης ζωής, τούτη την ώρα που καλπάζει ο μαύρος θεριστής. Διό και τηρώ ως πολίτης με ευλάβεια τα μέτρα περιορισμού στις μετακινήσεις.

- Είμαι μαζί σας στην απόφαση να μην επιτραπεί η πορεία προς τιμήν του Πολυτεχνείου. Τόσο μεγάλες συναθροίσεις είναι πράγματι δημόσιος κίνδυνος. Ένας Θεός ξέρει πόσο επιβάρυναν το ιικό φορτίο, ιδίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, οι μεγάλες συγκεντρώσεις χιλιάδων ανθρώπων σε συνθήκες έντονου συγχρωτισμού, κατά την αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου για τη δίκη των νεοναζιστών.

- Είμαι όμως τελείως αντίθετος με αυτήν την απόφαση οριζόντιας απαγόρευσης κάθε συγκέντρωσης άνω των τριών ατόμων. Δεν είμαι συνταγματολόγος για να κρίνω από νομικής πλευράς αν παραβιάζεται ή όχι το Σύνταγμα, όπως υποστηρίζουν τα τρία κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25) που συνυπογράφουν το κοινό κείμενο διαμαρτυρίας. Πόσο μάλλον όταν οι συνταγματολόγοι εκφράζουν διαμετρικώς αντίθετες απόψεις, με τον Αλιβιζάτο να λέει ότι δεν παραβιάζεται το Σύνταγμα και τον Χρυσόγονο να την καταδικάζει ως αντισυνταγματική. Ως απλός πολίτης όμως, κρίνω ότι η απόφαση αυτή είναι αψυχολόγητη. Δημιουργεί λάθος εντυπώσεις, κυρίως ότι «βρήκατε την ευκαιρία» να επιβάλετε αυταρχικό καθεστώς.

Το ξέρετε δα ότι παρά τις απαγορεύσεις εκείνοι για τους οποίους οι ασκήσεις… επαναστατικής γυμναστικής είναι προϋπόθεση πολιτικής επιβίωσης, θα επιχειρήσουν να πορευθούν αποζητώντας τη σύγκρουση. Και… όποιον πάρει ο χάρος. Όχι κατά την πορεία, αλλά μέσα σε δεκαπέντε μέρες μετά από αυτήν.

Λυπάμαι κ. Πρόεδρε αλλά είναι αποτυχία σας το ότι δεν καταφέρατε να προσεγγίσετε την αξιωματική αντιπολίτευση, να την σύρετε σε πιο υπεύθυνη στάση, να μην συρθεί πίσω από το ΚΚΕ και το νεφέλωμα του Βαρουφάκη.

Μπορούσατε, για παράδειγμα, να είχατε ζητήσει από όλα τα κόμματα να γίνει μια κοινή κατάθεση στεφάνων, από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εσάς, και όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Και μια κοινή πορεία όλων των βουλευτών και ευρωβουλευτών, μασκοφορεμένων και με υποδειγματική τήρηση αποστάσεων, που θα εκπροσωπούσε ολόκληρο τον ελληνικό λαό, από το Πολυτεχνείο ως τη Βουλή. Και να έμεναν μόνο οι μπαχαλάκηδες για να τους αντιμετωπίσουν οι δυνάμεις του Χρυσοχοΐδη.

Δυστυχώς, κινηθήκατε χωρίς έμπνευση, αφήνοντας την πρωτοβουλία στον Κουτσούμπα και τον Βαρουφάκη.

 * Το κείμενο είχε γραφτεί πριν από την τηλεοπτική ομιλία του πρωθυπουργού.

 

 

 Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER