Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020 10:10

Ενας Κατσάκος ξεσκίζει τον Ν. Οστρόφσκι

Γράφτηκε από τον
Ενας Κατσάκος ξεσκίζει τον Ν. Οστρόφσκι

 

Οι αριστεροί νεολαίοι της γενιάς μου ξοδεύαμε το γλίσχρο χαρτζιλίκι μας κυρίως για να αγοράσουμε βιβλία, ιδίως εκείνα τα οποία συνιστούσαν οι καθοδηγητές μας.

Ανάμεσα στα οποία ήταν ιδιαιτέρως δημοφιλές ως άκρως «παιδαγωγικό», μαζί με τη «Διαπαιδαγώγηση του Νέου Ανθρώπου» του Καλίνιν, το βιβλίο του Νικολάι Οστρόφσκι «Πώς δενότανε τ’ ατσάλι». Ένα βιβλίο που ήταν ύμνος στην εθελοντική στράτευση, όπως και ο βίος του συγγραφέα του. Για τον οποίο μαθαίναμε ότι «με την έκρηξη της Οκτωβριανής Επανάστασης βρέθηκε στην Ουκρανία, όπου πολέμησε εθελοντικά από τα 15 του χρόνια στον εμφύλιο με τη μεριά του Κόκκινου Στρατού».
Τώρα στα γεράματα μάθε γέρο γράμματα.
Μάθε ότι «ο εθελοντισμός είναι ο φερετζές του νεοφιλελευθερισμού». Τάδε απεφάνθη ο αρθρογράφος της πίσω σελίδας της «Αυγής» κ. Πέτρος Κατσάκος, αποδοκιμάζοντας την απόφαση δεκάδων νοσηλευτριών και νοσηλευτών από την Κρήτη, το Άργος, την Κέρκυρα και αλλού, να μεταβούν στη Θεσσαλονίκη, προσφέροντας εθελοντικώς τις υπηρεσίες τους στις καθημερινές μάχες ενός άλλου πολέμου. Στις μάχες για τη διάσωση ανθρώπων κτυπημένων από την πανδημία. Μάχες που δίνουν οι συνάδελφοί τους, του Εθνικού Συστήματος Υγείας, έχοντας φθάσει στα όρια της αντοχής τους.
Τι κατάντια… Αυτή η εφημερίδα, την οποία υπηρέτησα στα πρώτα χρόνια της δημοσιογραφικής μου σταδιοδρομίας, στη δεκαετία του ’60, πωλούσε τότε παρά την αστυνόμευση και τις διώξεις 25 με 30.000 φύλλα. Τώρα, σε συνθήκες απόλυτης ελευθερίας, την έχουν καταντήσει, άνθρωποι με μυαλά σαν του Κατσάκου ή του νεοσταλινικού Θανάση Καρτερού, που είχε επιλεγεί ως εκπρόσωπος Τύπου του πρωθυπουργού, όταν ο Τσίπρας ήταν ο ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου, δεν καταφέρνει να φθάσει τις καθημερινές ούτε καν τα 1.000 φύλλα. (Τελευταίο δημοσιευμένο δελτίο του πρακτορείου κυκλοφορίας τής δίνει για τις 13 Νοεμβρίου 880 φύλλα). Και τις Κυριακές έχουν… γιορτή, επειδή πουλάνε γύρω στα 2.500.
Ο εθελοντισμός, όχι μόνο στις ένοπλες μάχες αλλά και στα ειρηνικά έργα, αποθεώθηκε από το ΕΑΜ και την ΕΠΟΝ στην περίοδο της Κατοχής. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους Κατσάκους. Προέχει η κομματική τύφλωση, που οδηγεί σε… πανηγυρισμούς, επειδή τα θύματα αυξάνονται. Στην ύβρι να προαναγγέλλουν «περισσότερους τάφους στις Σέρρες».
Είναι «αριστερή» πολιτική να προσδοκάς να πεθάνουν περισσότεροι άνθρωποι, για να τους χρεώσεις στον Μητσοτάκη και να ενοχλείσαι από την εθελοντική στήριξη της κοινής προσπάθειας;

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER