Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2020 10:48

Οταν πιάνεται στον ύπνο το «επιτελικό» σας

Γράφτηκε από τον
Οταν πιάνεται στον ύπνο το «επιτελικό» σας

Έχετε πολλάκις υπερηφανευθεί, κ. Πρόεδρε, ότι η κυβέρνησή σας δημιουργεί ένα νέο, ένα «επιτελικό κράτος». Μακάρι να τα καταφέρετε. Και ασφαλώς, σε κάποιους τομείς, όπως στον περιορισμό της γραφειοκρατίας, υπάρχουν ήδη θετικά δείγματα.

Αλλά τούτη την ώρα, της μεγάλης δοκιμασίας από την πανδημία, όταν κάθε μέρα έχουμε και ένα νέο θλιβερό ρεκόρ, πότε σε κρούσματα, πότε σε διασωληνωμένους και πότε σε θανάτους, το αν έχει επιτύχει ή όχι η «επιτελικότητα» διακυβέρνησης, κρίνεται πρωτίστως σε ό,τι συμβαίνει στα νοσοκομεία, σε ό,τι συμβαίνει στον χώρο του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Οι γραμμές που ακολουθούν δεν είναι αναδημοσίευση ούτε από την «Αυγή» ούτε από τον «Ριζοσπάστη», ή την «Εφημερίδα των Συντακτών». Είναι από την φιλικότατη προς την κυβέρνησή σας «Καθημερινή»:
«Στη Βόρειο Ελλάδα εκδήλωσαν ενδιαφέρον 210 ιδιώτες γιατροί για να ενταχθούν στο ΕΣΥ και τελικά υπογράφησαν συμβάσεις μόλις με 13. Την ίδια στιγμή ιδιώτες γιατροί που θέλησαν να συνδράμουν εθελοντικά, χωρίς αποζημίωση, δεν το μπόρεσαν γιατί η κυβέρνηση δεν έχει φτιάξει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο!!!».
Οι δεκαετίες αλλάζουν. Κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται. Φιλόδοξα σχέδια αναγγέλλονται, με τους πολίτες να τα ακούν κρατώντας «μικρό καλάθι». Και ασφαλώς κάποια θετικά βήματα γίνονται. Αλλά τα γρανάζια της κρατικής μηχανής κινούνται πάντοτε με τον δικό τους ρυθμό και τρόπο. Θυμάμαι πόσοι γιατροί έσπευσαν, στα πρώτα δύο χρόνια της «Αλλαγής», μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981, να δηλώσουν ότι θέλουν να ενταχθούν στη δημόσια υγεία. Αλλά και πόσοι από αυτούς, μεταξύ των οποίων και στενότατος φίλος μου στη Θεσσαλονίκη, «βαμμένος πράσινος», τυπική περίπτωση «πρασινοφρουρού», γύρισαν, μετ’ ου πολύ, απογοητευμένοι, στα ιατρεία τους.
Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε έναν, εθελοντικώς προσφερόμενο, ιατρό στη μάχη κατά της πανδημίας. Και αν συμβαίνει πράγματι να χάνουμε, όχι έναν, ούτε πέντε και δέκα, αλλά διακόσιους, τότε κάτι δεν πάει καλά με το «επιτελικό κράτος». Οπότε κάποιος ή κάποιοι πρέπει να ευθύνονται γι’ αυτό. Ε, βρείτε τους και απαλλάξτε μας από την… προσφορά τους.
Το πρώτιστο βεβαίως είναι να διορθωθούν αμέσως χωρίς την παραμικρή χρονοτριβή τα κακώς κείμενα. Να αλλάξει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να καταστεί δυνατή η άμεση αξιοποίηση της προσφοράς των εθελοντών ιδιωτών ιατρών από το ΕΣΥ. Ύστερα, τραβήξτε και κανένα αυτί εκείνων των συνεργατών σας που ευθύνονται.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER