Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2020 10:10

Ακόμη και εκεί τα ταχυδρομεία είναι κρατικά

Γράφτηκε από τον
Ακόμη και εκεί τα ταχυδρομεία είναι κρατικά

 

Καμία αντίρρηση απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια της κυβέρνησης για εξυγίανση των ΕΛΤΑ.

Από την άποψη αυτή η τροπολογία που εισηγείται ο αρμόδιος υπουργός κ. Πιερρακάκης θα μπορούσε να είναι αξιέπαινη. Αλλά φοβάμαι ότι δεν είναι. Διότι διαπνέεται από δυο αντιλήψεις που καταμαρτυρούν ότι τα δημόσια ταχυδρομεία αντιμετωπίζονται ως… βάρος, μέρος του οποίου επιχειρεί να ξεφορτωθεί η κυβέρνηση.
Το πρώτο πρακτικό αποτέλεσμα αυτής της τροπολογίας θα είναι η μείωση του προσωπικού με τη μέθοδο της εθελουσίας εξόδου. Και το δεύτερο, η ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση του ιδιωτικού κεφαλαίου στα ΕΛΤΑ, αφού «ανοίγεται η όρεξη» με την πρόβλεψη ότι το 10% από την προτεινόμενη αύξηση κεφαλαίου της ΕΛΤΑ ΑΕ μπορεί να καλυφθεί από ιδιώτη επενδυτή. Ένα μεζεδάκι για την όρεξη. Που αύριο μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο ολοκληρωτικό πέρασμα των ταχυδρομείων στα χέρια των ιδιωτικών συμφερόντων.
Για όσους επιχαίρουν με μια τέτοια εξέλιξη, ως οπαδοί της ιδιωτικοποίησης των πάντων, θα ήθελα να θυμίσω ότι ακόμη και στη «Μέκκα του καπιταλισμού», τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου τα πάντα ελέγχονται από το ιδιωτικό κεφάλαιο, εκτός από τις ένοπλες δυνάμεις, η USA Post παραμένει σταθερώς κρατική υπηρεσία. Και ας έχουν αναπτυχθεί εκεί θηριώδεις ιδιωτικές εταιρείες ταχυμεταφορών, όπως οι Fedex, DHL, Parcelhero και εκατοντάδες άλλες. Διότι ακόμη και εκεί κατανοούν ότι τα ταχυδρομεία είναι μια κοινωνική υπηρεσία.
Αν θέλετε να κάνετε μια ουσιαστική αλλαγή, υπέρ της κοινωνίας, στα ΕΛΤΑ, καλύτερα να μελετήσετε την οργάνωση και τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους πολίτες τα «Βασιλικά Ταχυδρομεία» της Σουηδίας. Θα σας βοηθήσει να καταλάβετε ότι μπορούν να γίνουν ένα ιδιαιτέρως χρήσιμο εργαλείο στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, στην καλύτερη και αμεσότερη επικοινωνία των πολιτών με το σύνολο του δημοσίου τομέα. Διότι εκεί, τα ταχυδρομεία προσφέρουν και υπηρεσίες Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, χωρίς να υπάρχει ανάγκη για αυτόνομα, πρόσθετα ΚΕΠ. Λειτουργούν ακόμη και ως… ιδιαιτέρα γραμματεύς κάθε πολίτη, υπενθυμίζοντάς του, εγκαίρως, τις υποχρεώσεις του έναντι π.χ. της Εφορίας.
Το θέμα λοιπόν δεν είναι να φορτώσετε στον ΕΦΚΑ μερικές ακόμη χιλιάδες προώρως συνταξιοδοτημένους, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τα προβλήματα του ασφαλιστικού μας συστήματος. Αλλά πώς θα αξιοποιήσετε καλύτερα το δυναμικό των ΕΛΤΑ, αναδιοργανώνοντας τον τρόπο λειτουργίας τους. Τρόποι υπάρχουν. Αρκεί να έχετε την όρεξη και την τόλμη να τους υλοποιήσετε, προς όφελος του συνόλου.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER