Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2020 11:04

Έλεος πια, μην τον χτυπάτε τόσο αλύπητα

Γράφτηκε από τον

 

Ανάγκη ειλικρίνειας, κ. Πρόεδρε. Αν στη θέση σας ήταν ακόμη ο Τσίπρας, και γυρνούσε από τις Βρυξέλλες με μια τέτοια απόφαση της Συνόδου Κορυφής, όπως αυτή που μας φέρατε ως… χριστουγεννιάτικο δώρο εσείς, θα μιλούσατε ευθέως για ήττα της ελληνικής κυβέρνησης.

Ας μην κοροϊδευόμαστε. Και για σας είναι μια ήττα. Την οποία αναγκάζεστε να κάνετε γαργάρα. Ενημερώνοντας τον ελληνικό λαό ότι «έτσι είναι η Ευρώπη, προχωρά βήμα με βήμα». Και καλλιεργώντας νέες προσδοκίες, για επανεξέταση της κατάστασης τον προσεχή Μάρτιο.

Κατανοώ ότι βρήκατε βουνό δυσκολιών μπροστά σας. Με δύο από τις ισχυρότερες οικονομίες της Ένωσης, που θα έπρεπε να είναι στο πλευρό μας ως μεσογειακές χώρες, την Ιταλία και την Ισπανία, να θέτουν φραγμούς στην προοπτική επιβολής πραγματικών κυρώσεων σε βάρος του καθεστώτος Ερντογάν. Διότι έθεσαν τα οικονομικά τους συμφέροντα, στην Τουρκία, πάνω από την εταιρική αλληλεγγύη, πάνω από τις αρχές που πρέπει να υπηρετεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατανοώ επίσης ότι εκείνο που πρωτίστως «έκαιγε» και εσάς, αλλά και τους ομολόγους σας, τόσο των δύο αυτών χωρών όσο και πολλών άλλων, ήταν άλλο. Το πώς θα αρθούν οι αντιρρήσεις και το «βέτο» της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Ώστε να εγκριθεί ο κοινοτικός προϋπολογισμός και να επικυρωθεί το πακέτο της γενναίας οικονομικής ενίσχυσης όλων, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Και είναι αλήθεια ότι, ως προς αυτό, δεν γυρίσατε με άδεια χέρια.

Η απόφαση που μας φέρατε, ως προς την εθνική υπόθεση που μας καίει, κινείται στα όρια της γελοιότητας. Διότι εμφανίζει μια κοινότητα 27 κρατών, αδύναμη να υπερασπισθεί τόσο τις αρχές και τις αξίες της, όσο και τα συνολικά συμφέροντά της. Τα ίδια τα σύνορά της. Αλλά υποτάσσεται στις σκοπιμότητες των επιμέρους συμφερόντων τριών-τεσσάρων εθνικών οικονομιών, που διατηρούν μεγάλες επενδύσεις και κάνουν πλούσιες εξαγωγές στην Τουρκία. Όπως γελοίο είναι να «αποφασίζουν» 27 ηγέτες της Ευρώπης το… κάτσε να δούμε τι θα κάνει και ο Μπάιντεν, ως τον Μάρτιο, και βλέπουμε.

Αλλά το να ισχυρίζεστε, και εσείς και πολλοί άλλοι, ότι τάχα έγιναν… πιο αυστηρές συστάσεις και προδιαγραφές «κυρώσεων», απέναντι στον Ερντογάν, επειδή «διευρύνθηκε ο κατάλογος προσώπων και οντοτήτων» που… θα τις υποστούν, δεν είναι απλώς γελοίο. Είναι προκλητικό, εξοργιστικό.

Μην τον χτυπάτε, καλέ, τόσο αλύπητα, έλεος.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr