Πέμπτη, 07 Ιανουαρίου 2021 10:29

Η Ιστορία σας βγάζει τη γλώσσα

Γράφτηκε από τον
Η Ιστορία σας βγάζει τη γλώσσα

 

Ομολογώ ότι δεν περίμενα πως, μετά από τριάντα πέντε ολόκληρα χρόνια, θα ένιωθα και πάλι την ανάγκη να βγάλω τόση χολή, για έναν κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Αλλά φαίνεται πως έχουν δίκιο εκείνοι που επιμένουν πως «η Ιστορία επαναλαμβάνεται». Άλλοτε επί το τραγικότερον και άλλοτε επί το κωμικότερον.

Ήταν το τελευταίο διήμερο του Οκτωβρίου του 1986. Βρισκόμουν στο πανέμορφο και άριστα διατηρημένο, ως καστροπολιτεία, Βύρτσμπουργκ της Γερμανίας, προσκεκλημένος του «Ιδρύματος Αιγαίου», ως ένας από τους τρεις ομιλητές, σε μια ημερίδα που απέβλεπε στην ενημέρωση των Γερμανών πολιτικών και δημοσιογράφων για τα ελληνικά δίκαια στο Αιγαίο. Και εκεί με πέτυχε μια από τις πιο κωμικές «αναδομήσεις» που έκανε στην κυβέρνησή του ο Ανδρέας Παπανδρέου. Δεν είχαμε τότε διαδίκτυο και mail. Απλώς υπαγόρευσα, μέσω τηλεφώνου, ένα κείμενο, μιμούμενος το ύφος των τηλεγραφημάτων, που έγινε ένα από τα πιο αναδημοσιευμένα και σχολιασμένα κείμενα εκείνης της εποχής. Από το οποίο ανασύρω τις πρώτες αράδες:
Ευρισκόμενος μακρινό Βύρτσμπουργκ Δυτικής Γερμανίας αγωνιούσα STOP. Τώρα όλα θα πάνε καλύτερα κι εμείς χειρότερα STOP. Αποδείχθηκε σφοδρή αγάπη πρωθυπουργού για γελοιογράφους STOP. Τώρα επί μέρες θα βγάζουν ψωμί τους χωρίς ιδρώτα STOP. Άλλον ένα τέτοιο ανασχηματισμό και σωθήκαμε STOP. Θριάμβευσαν φαντασία, ευρηματικότητα, επίγνωση, προβληματισμός, μελέτη, σχεδιασμός, αποφασιστικότητα, στρατηγική, τακτική και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις STOP. Όταν πρωθυπουργός δεν τολμά να κάνει κυβέρνηση κραυγάζουσα ότι κάτι άλλαξε, δεν τολμά ουσιαστικές αλλαγές εκεί που πονάει, τότε όλοι οι υπουργοί, υφυπουργοί, γραμματείς, απερχόμενοι, εισερχόμενοι και διατηρούμενοι είναι αθώοι STOP. Γνωρίζουν πως ό,τι έργο και αν κάνουν ή ό,τι λάθος διαπράξουν δε μετρά STOP. Το μόνο που μετράει είναι οι ισορροπίες μεταξύ των κέντρων ισχύος μέσα στο ΠΑΣΟΚ και τα δίποδα ξεσκονόπανα εν Καστρίω, Μαξίμου και αλλαχού. STOP.
Τι να σας πως τώρα, κ. Πρόεδρε; Ότι το βρίσκω «χαριτωμένο» το… τερατάκι των 58 υπουργών, αναπληρωτων και υφυπουργών που μας εμφανίσατε, καταρρίπτοντας όλα τα ρεκόρ πλαδαρού κυβερνητικού σχήματος; Εσείς που μας μιλούσατε για ένα σφριγηλό και ευέλικτο σχήμα; Να αποδεχθώ ότι μόνον ο Βρούτσης και ο Θεοδωρικάκος δεν τα πήγαν καλά το πρώτο δεκαοκτάμηνο; Ενώ… θριάμβευσαν, π.χ., ο ανεκδιήγητος Αυγενάκης στον Αθλητισμό και ο παντελώς ανύπαρκτος Βλάσης στον Απόδημο Ελληνισμό;
Να το χαίρεστε αυτό το ανοσιούργημα εσωκομματικής διανομής καρεκλών και άσκησης ισορροπιών. Και μη χειρότερα.

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER