Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021 14:12

Ανοίγματα ναι, αλλά με πνεύμα κοινής λογικής

Γράφτηκε από τον
Ανοίγματα ναι, αλλά με πνεύμα κοινής λογικής

 

Αν κάπου είχε ένα δίκιο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην κριτική που σας άσκησε, κ. Πρόεδρε, κατά την συζήτηση της Παρασκευής στη Βουλή, είναι στο ότι, πράγματι, δεν μπορείτε να πανηγυρίζετε για την διαχείριση της πανδημίας, όταν μέσα στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου του 2020, είχαμε σχεδόν δεκαπλάσιους νεκρούς από όσους σε ολόκληρο το οκτάμηνο του πρώτου κύματος.

Είναι προφανές ότι υπήρξαν λάθη στον τρόπο με τον οποίο έγινε το άνοιγμα από τον Απρίλιο ως τον Οκτώβριο. Και είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, για την περαιτέρω διαχείριση αυτής της υγειονομικής αλλά και οικονομικής κρίσης, να έχετε επίγνωση των λαθών, ώστε να μην επαναληφθούν. Ιδίως αυτή την στιγμή, όταν εκ των πραγμάτων καθίσταται μερικώς εφικτή, αλλά και πολλαπλώς αναγκαία, η επιλογή κάποιων ανοιγμάτων.

Δεν περίμενα, βεβαίως, να έχει ο κ. Τσίπρας την γενναιοψυχία να αναγνωρίσει πόσο σημαντική είναι η πρόταση που κάνετε, προς την διεθνή κοινότητα, για την καθιέρωση ενός «πιστοποιητικού εμβολιασμού», το οποίο θα λειτουργεί ως «βίζα» για τις μετακινήσεις των ανθρώπων από χώρα σε χώρα. Πρόταση που έτυχε ήδη ευμενούς αποδοχής, τόσο από την ηγεσία της Ένωσης, με κολακευτικά σχόλια από την πρόεδρο της ΕΕ Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, όσο ακόμη και από διεθνή μέσα ενημέρωσης, όχι πάντοτε φιλικά έναντι της χώρας μας, όπως π.χ. η μεγαλύτερη γερμανική εφημερίδα, η “Bild”.

Αλλά αυτό που σκεφθήκατε, ως αναγκαία πρακτική για τις διεθνείς μετακινήσεις, πρέπει να είναι και ο πυρήνας της πολιτικής που θα εφαρμοσθεί στο εσωτερικό της χώρας. Σε αμφότερες τις εκφάνσεις του. Από την μια, στην αποτρεπτική: Κανείς δεν θα μπορεί να μετακινείται από την μια περιφερειακή ενότητα στην άλλη, χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού. Και από την άλλη, στην προτρεπτική: Όποιος είναι εμβολιασμένος θα έχει πλήρη ελευθερία κινήσεων. Όπερ θα λειτουργήσει ως δέλεαρ. Αίροντας τις επιφυλάξεις που εκφράζει μερίδα πολιτών.

Όσο για το άνοιγμα της αγοράς, ώστε να λειτουργήσει η οικονομία, πρέπει να επικρατήσει η λογική. Δεν κινδυνεύει κανείς περισσότερο αν πάει σε ένα συνοικιακό βιβλιοπωλείο, ένα κατάστημα ηλεκτρολογικών ή υδραυλικών ειδών της γειτονιάς, από όσο όταν επισκέπτεται ένα κατάστημα τροφίμων, είτε όταν μετακινείται με τα δημόσια μέσα αστικών συγκοινωνιών. Να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα του λιανεμπορίου. Αλλά όχι τα θηριώδη εμπορικά κέντρα και τα πολυώροφα καταστήματα των πολυεθνικών, όπου ο συνωστισμός είναι δεδομένος.

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER