Σάββατο, 06 Φεβρουαρίου 2021 16:14

Οταν καταντούν οι επιστήμονες… τηλεπερσόνες και «μαϊντανοί»

Γράφτηκε από τον

Ένας από τους λόγους που τα πήγαμε καλά κατά την διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας, όταν η Ελλάδα αποσπούσε διεθνές χειροκρότημα, ήταν και το γεγονός ότι η επιστημονική ενημέρωση των πολιτών γινόταν, υπευθύνως, από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Πράγμα που είχε ως συνέπεια να ανταποκρίνεται η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών στις εκκλήσεις του. Είχε οικοδομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης, ανάμεσα στους πολίτες και τον ειδικό.
Τώρα συμβαίνει ό,τι χειρότερο μπορούσαμε να φαντασθούμε. Αντί να συνεδριάζουν με υπευθυνότητα και σοβαρότητα οι λοιμωξιολόγοι και άλλοι ειδήμονες που μετέχουν στην επιστημονική επιτροπή, ώστε να μας παρουσιάσουν ολοκληρωμένες προτάσεις, προϊόν επιστημονικής βασάνου, παίρνουν καθημερινώς σβάρνα τα κανάλια. Δημιουργώντας, με τις αντικρουόμενες και αμφίβολης πειστικότητας απόψεις τους, αυτό που ο λαός περιγράφει με την παροιμία «δώδεκα απόστολοι, δεκατρία ευαγγέλια».
Με συμπαθάτε, κ. Πρόεδρε, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα των επιστημόνων. Είναι προφανές ότι κάποιοι από αυτούς… γλυκάθηκαν από την συνεχή τηλεοπτική προβολή και έχουν καταντήσει πια… τηλεπερσόνες, «μαϊντανοί» των καναλιών. Με αποτέλεσμα άλλα να λέει ο Σύψας στην μία εκπομπή, αλλά ο Εξαδάκτυλος στην άλλη, άλλα η Παγώνη, άλλα ο Γώγος, και… δεν συμμαζεύονται. Με συνέπεια να μην υπάρχει πια δεσμός εμπιστοσύνης. Διότι με το λέγε-ξελέγε και το ράβε-ξήλωνε, μας έχουν τρελάνει. Αποδιοργανώνουν την κοινωνία και τις άμυνές της, όταν άλλα λέει ο ένας για τα σχολεία και άλλα ο άλλος. Άλλα κατεβάζει η κούτρα του καθενός για το λιανεμπόριο. Και όλα αυτά δεν κατατίθενται σε μια συνεδρίαση της επιτροπής, ώστε να βγει κάποιο λογικό συμπέρασμα, αλλά… εκτοξεύονται, στα πλαίσια προσωπικής προβολής, από τηλεοπτικές εκπομπές.
Η υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών, ώστε να είναι συνεργάσιμοι, είναι ευθύνη της κυβέρνησης. Είναι δική σας ευθύνη, κ. Πρόεδρε. Είτε πρόκειται για τις μεταλλάξεις του ιού, είτε για τα εμβόλια, είτε για τα απαγορευτικά μέτρα. Άρα πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να γυρίσουμε εκεί που βρισκόμασταν τον περασμένο Μάρτιο. Διότι αν συνεχισθεί αυτό το καθεστώς πολυφωνίας και παραφωνίας, στο οποίο παίρνουν μέρος και κάποιοι υπουργοί σας, τον Μάρτιο που έρχεται, κανείς δεν θα μπορεί να πιστέψει κανέναν… περιφερόμενο ειδικό, είτε πολιτικό.
Τα μέλη της επιτροπής ας κληθούν να απέχουν του… πειρασμού της τηλεοπτικής πασαρέλας. Ας μείνουν επιστήμονες και όχι «τηλεπερσόνες».

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr