Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021 13:11

«Ακόμα ετούτη την άνοιξη…»

Γράφτηκε από τον
«Ακόμα ετούτη την άνοιξη…»

 

Τίποτε δεν είναι εύκολο όταν έχουμε να κάνουμε με μια πανδημία. Πολύ περισσότερο όταν αυτή η πανδημία δεν είναι σε ύφεση, σε υποχώρηση, αλλά σε επιθετική φάση επικίνδυνης μετάλλαξης του ιού που την έχει προκαλέσει.

Όταν πολλές χώρες στον κόσμο βιώνουν ήδη το τρίτο κύμα της. Όταν ο αριθμός των θυμάτων γίνεται όλο και εφιαλτικότερος. Με χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση των ΗΠΑ. Όπου ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο ψυχές. Δηλαδή, οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, για την υπερδύναμη αυτή, είναι μεγαλύτερες από εκείνες που είχαν οι ΗΠΑ και στους δύο παγκόσμιους πολέμους.
Υπάρχει όμως, πια, ελπίδα. Και είναι το γεγονός ότι, μέσα σε εκπληκτικώς ταχύτατο χρονικό διάστημα, η ανθρωπότητα διαθέτει πλέον ένα αμυντικό όπλο. Τα εμβόλια. Πολλαπλά εμβόλια. Αμερικανικής, ευρωπαϊκής, κινεζικής και ρωσικής παραγωγής. Τα οποία διαμορφώνουν μια νέα πραγματικότητα. Με κυρίαρχο στοιχείο την ελπιζόμενη επίτευξη της ανοσίας των πολλών. Της «αγέλης». Η οποία αναμένεται να επιτρέψει την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Με πρώτο ζητούμενο την ελευθερία μετακίνησης, ώστε να επανέλθει η κανονική λειτουργία της οικονομίας.
Ενώπιον αυτής της προοπτικής η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται, για μια ακόμη φορά, να αργεί να αφομοιώσει τα νέα δεδομένα και να λάβει εγκαίρως τις σωστές αποφάσεις. Τι να γίνει, έτσι συμβαίνει όταν «λαλούν πολλοί κοκόροι».
Όταν τον Ιανουάριο συζητήθηκε για πρώτη φορά η πρόταση της Ελλάδας, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για την θέσπιση ενός πανευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, που θα επιτρέπει στους κατόχους του να κινούνται ελευθέρως, η ανταπόκριση ήταν ιδιαιτέρως επιφυλακτική. Οι υποστηρικτές της πρότασης συνιστούσαν μια μειοψηφία. Τώρα, στην σύνοδο κορυφής του Φεβρουαρίου, το κλίμα άλλαξε εντελώς. Υπέρ του πιστοποιητικού εμβολιασμού τάσσονται πλέον οι περισσότεροι. Με εντυπωσιακότερη την μεταστροφή της κ. Μέρκελ. Αλλά οι αποφάσεις παραπέμφθηκαν για την σύνοδο του Μαρτίου.
Αν, από τον Ιούνιο, οι εμβολιασμένοι πολίτες χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά θα έχουν την δυνατότητα να μετακινούνται ελευθέρως για τις διακοπές τους, προς τις χώρες του μεσογειακού ήλιου, αυτό θα αλλάξει ριζικώς την κατάσταση, ως προς τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Ιδίως για την χώρα μας. Δεδομένου ότι, από τις μετρήσεις του αρμόδιου ευρωπαϊκού φορέα, η Ελλάδα καταγράφεται ως ο ασφαλέστερος προορισμός της Μεσογείου.
Οπότε, ας ελπίσουμε ότι θα ισχύσει ο στίχος από τον Θούριο του Ρήγα: «Ακόμα τούτη την άνοιξη...». Και μετά, Ελευθερία.

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr

 


NEWSLETTER