Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021 23:21

«Φιλολαϊκή» πολιτική και δωροδοκίες

Γράφτηκε από τον
«Φιλολαϊκή» πολιτική και δωροδοκίες

 

Τα τρομερά προβλήματα που δημιούργησε η τροποποίηση του ποινικού κώδικα, όπως την διέπραξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία φθάνουν σε κάποιες περιπτώσεις στο επίπεδο του εγκλήματος κατά της κοινωνίας, όπως συνέβη με τις αθρόες αποφυλακίσεις εγκληματιών, από δολοφόνους έως βιαστές και από ναρκέμπορους έως εκβιαστές και νονούς της νύχτας, έχουν γίνει αντικείμενο ευρύτατης κριτικής, στην οποία μετείχε και αυτή η στήλη.

Έχει όμως άλλη αξία όταν η οξεία κριτική προέρχεται από έναν άνθρωπο που διετέλεσε υπουργός στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα Δικαιοσύνης, δηλαδή καθ’ ύλην αρμόδιος, όπως ο ευρισκόμενος πλέον εκτός Βουλής Σταύρος Κοντονής.

Προσερχόμενος να καταθέσει στην αρμόδια εισαγγελέα που ερευνά τις καταγγελίες ότι η διάταξη αυτή ήταν φωτογραφική, για να πέσουν στα μαλακά συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι, ο κ. Κοντονής χαρακτήρισε την επίμαχη διάταξη στίγμα και όνειδος για την κυβέρνηση που την υλοποίησε. Και, όπως είπε, προτίθεται να κατονομάσει την υπόθεση στην οποία αναφέρεται. Οπότε θα έχουμε συνέχεια στις αποκαλύψεις.

Αλλά ας αφήσουμε για σήμερα το ποιους συγκεκριμένως ευνόησε αυτή η τροποποίηση, για την οποία ακόμη και η οργάνωση GRECO του Συμβουλίου της Ευρώπης αποφάνθηκε ότι είναι προϊόν διαπλοκής της τότε πολιτικής εξουσίας με συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα και ας την κρίνουμε «υπεράνω προσώπων», ως αντίληψη, ως πολιτική «ηθική» εφαρμοστέα από μια παράταξη που επαίρεται για το «ηθικό πλεονέκτημά» της.

Μην πάτε μακριά. Δεν χρειάζεται να προστρέξετε στον Μαρξ, τον Λένιν, τον Πλεχάνοφ. Αρκεί αυτό που μελοποίησε και τραγούδησε ο Γιώργος Ζαμπέτας σε στίχους της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, για να δείτε ου μόνον το εγκληματικό του πράγματος, αλλά και το γελοίο συνάμα: «Μας πήγανε πλημμέλημα επί διαταράξει». Όταν καθιστάς τη δωροδοκία και τη δωροληψία πολιτικών, δικαστών, αστυνομικών, δημοσίων υπαλλήλων, διαπλεκόμενων δημοσιογράφων από κακούργημα σε απλό πλημμέλημα είναι σαν να λες στην κοινωνία ότι η δωροδοκία έχει το ίδιο βάρος εγκληματικότητας με τη… διατάραξη κοινής ησυχίας από ένα ζευγάρι που τσακώνεται μετά τα μεσάνυχτα και ενοχλεί τους γείτονες.

Αυτά βεβαίως δεν είναι ούτε «ηθικά», ούτε καν αποδεκτά ως «αριστερά». Γιατί δεν ευνοούν μεροκαματιάρηδες αλλά μεγαλοκαρχαρίες, που εξασφαλίζουν «πλάτες» και ουσιαστική ατιμωρησία, δωροδοκώντας ισχυρούς της νομοθετικής, της εκτελεστικής και πάσης άλλης εξουσίας. Μηδέ της Εκκλησίας και της «τετάρτης εξουσίας» εξαιρουμένων. Και δη με χρήμα βρόμικο, μαύρο. Ηθικός… βόρβορος δηλαδή.

  

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER