Κυριακή, 16 Μαϊος 2021 20:54

Γνωρίζουν ότι θα πέσουν στα μαλακά

Γράφτηκε από τον
Γνωρίζουν ότι θα πέσουν στα μαλακά

 

Αναπαύθηκε, στην αγαπημένη της γη, στην Αλόννησο, η τόσον αγρίως δολοφονημένη εικοσάχρονη μικρομάνα, η Καρολίνα.

Με την κοινωνία να μην μπορεί ακόμη να πιστέψει πώς είναι δυνατόν να κόβεται τόσον αγρίως το νήμα της ζωής μιας νέας γυναίκας, για μερικά χιλιάρικα που έψαχναν οι ληστές στο σπίτι της, στα Γλυκά Νερά. Και με τον δημόσιο διάλογο, για τον τρόπο αντιμετώπισης των δραστών τέτοιων εγκλημάτων, να έχει φουντώσει.   

Συνήθως, οι κυβερνήσεις βαυκαλίζονται οι ίδιες από την μια και επιχειρούν να πείσουν τους πολίτες από την άλλη, ότι, επί των ημερών τους, η εγκληματικότητα έχει περιορισθεί. Από αυτή την πεπατημένη δεν ξεφεύγει και η σημερινή κυβέρνηση. Αν και γνωρίζει, ή τουλάχιστον οφείλει να γνωρίζει, ότι αυτός ο ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Ότι οι εγκληματικές συμμορίες, είτε πρόκειται για την «Μαφία» των Αλβανών, είτε των Γεωργιανών, των Αλγερινών, των Αφγανών, είτε για ημεδαπά καθάρματα, τα οποία στην καλύτερη περίπτωση αλληλοσκοτώνονται, στον πόλεμο για τον έλεγχο των «οικοπέδων» στα οποία έχουν χωρίσει την ελληνική κοινωνία, με τελευταίο το φονικό στη Ζάκυνθο, «ζουν και βασιλεύουν».

Ας υποθέσουμε ότι καταφέρνουν τα λαγωνικά της ΕΛΑΣ να εντοπίσουν και να συλλάβουν αυτά τα κτήνη που σκότωσαν την Καρολίνα. Και ότι τελικώς καταδικάζονται ακόμη και σε «ισόβια δεσμά». Πιστεύει κανείς, σε τούτο τον τόπο, ότι τελικώς οι δολοφόνοι «θα σαπίσουν στην φυλακή»; Όχι βεβαίως. Και αυτό ακριβώς είναι το μέγα πρόβλημα. Ότι κανείς από αυτούς δεν φοβάται ότι θα έχει ένα τέτοιο τέλος. Ότι έχουν την σιγουριά πως, με το ένα ή με το άλλο «παραθυράκι» της νομοθεσίας, σε λίγα χρόνια θα είναι πάλι ελεύθεροι να δράσουν.

Μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας μας… υποσχέθηκε: «Τα ειδεχθή εγκλήματα, όπως αυτό στα Γλυκά Νερά, δεν μπορούν να μπαίνουν στην ίδια ζυγαριά με όλα τα άλλα εγκλήματα και να τυγχάνουν των ευνοϊκών όρων αποφυλάκισης οι άνθρωποι που κάνουν ένα τέτοιο έγκλημα. Αυτό προσπαθούμε να δούμε σε συνεργασία με την Επιτροπή Παρακολούθησης του νέου Ποινικού Κώδικα».

Φοβάμαι όμως ότι τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει όσο δεν καταφέρνουμε, ως κράτος και ως δικαστικό και σωφρονιστικό σύστημα, να κάνουμε πράξη αυτό που είχε πει το 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής: «Όταν λέμε ισόβια, εννοούμε ισόβια». Ότι κάποιος «θα σαπίσει» πράγματι στη φυλακή.

giorgis@massavetas.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER