Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021 20:54

Αν δεν μπορεί να δαγκώσει, τότε… γλείφει

Γράφτηκε από τον

 

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις. Αυτή η φωτογραφία από την σύνοδο του ΝΑΤΟ, με τον Ταγίπ Ερντογάν να προσκυνά τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, σκύβοντας πάνω στο χέρι του λες και του κάνει χειροφίλημα, μιλά με τον πλέον εύγλωττο τρόπο. Είναι «όλα τα λεφτά».

Δεν πρόκειται βεβαίως για κάτι το πρωτοφανές. Αλλά για αρχαιότατη τακτική που ακολουθούν όλοι οι ανά την υφήλιο «κουτσαβάκηδες», οι «τσάμπα μάγκες», όχι μόνον του κοινωνικού περιθωρίου, αλλά και της πολιτικής. Είτε εθνικής ή τοπικής, είτε ακόμη και διεθνούς. Μια τακτική που διέπεται από το δόγμα «το χέρι που δεν μπορείς να το δαγκώσεις, κάνε πως το γλείφεις». Αυτό ακριβώς κάνει, στριμωγμένος πολιτικώς αλλά και με την οικονομία του να βρίσκεται σε οδυνηρή περιδίνηση, ο «πολλά βαρύς» σουλτάνος της Άγκυρας.
Ακριβώς για τον ίδιο λόγο φάνηκε τόσο μειλίχιος και απέναντι στον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Το «ζουμί» της στάσης του κρύβεται ακριβώς στην φράση που μας χαροποίησε και εμάς: «Θα έχουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι στο Αιγαίο». Όχι βεβαίως διότι παραιτείται των σχεδίων του για την «γαλάζια πατρίδα». Αλλά διότι έχει άμεση, ασφυκτική ανάγκη, από τα «μπικικίνια». Από το πολύτιμο συνάλλαγμα των τουριστών. Με την ελπίδα ότι θα καλύψουν ένα μέρος από τις συνεχείς εκροές συναλλάγματος, που έχουν περιορίσει επικινδύνως τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας του. Κάτι που συνεχίζεται καθημερινώς, καθώς οι «έχοντες και κατέχοντες» της Τουρκίας φυγαδεύουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, είτε πωλούν «μπιρ παρά» τις τουρκικές λίρες τους για να τις κάνουν ευρώ και δολάρια.
Έστω και έτσι, έχουμε και εμείς ένα όφελος. Διότι οι περσινές «μαγκιές» και τα «νταηλίκια» του Ερντογάν λειτούργησαν αποτρεπτικώς για έναν κρίσιμο αριθμό    υποψήφιων επισκεπτών της περιοχής. Έδιωξαν κόσμο. Την στιγμή ακριβώς που τον είχαμε απόλυτη ανάγκη. Και εμείς και οι απέναντι.
Σε αυτό το πλαίσιο, όσο κρατεί ο διάλογος, πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι. Αρκεί οι στόχοι μας να είναι τόσο ξεκάθαροι όσο και των «πασάδων» που χαράζουν την στρατηγική της Άγκυρας. Και όταν εκείνοι φέρνουν στο τραπέζι θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών, να απαντούμε με το ίδιο νόμισμα. Με δικό μας αίτημα για απόσυρση της τουρκικής στρατιάς από τα μικρασιατικά παράλια. Τα οποία βεβαίως δεν απειλούνται από εισβολή της Ελλάδος, όπως απειλούνται με το «casus belli» τα ελληνικά νησιά.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας
giorgis@massavetas.gr