Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021 19:47

Και τώρα περιμένει την έξοδο

Γράφτηκε από τον

 

Το διαδίκτυο, στο φέισμπουκ, το ίνσταγκραμ, το τουίτερ κ.λπ. είναι γεμάτο από Σέρλοκ Χολμς, Πουαρό, Κλουζό και Μις Μαρπλ.

Πολλοί από τους οποίους είχαν σπεύσει, από την πρώτη στιγμή, να βρουν τον δολοφόνο που αφαίρεσε την ζωή της γλυκιάς Καρολάιν, στο πρόσωπο του συζύγου της. Λειτούργησε το «αστυνομικό τους δαιμόνιο». Και οι εξελίξεις τούς δικαίωσαν.

Όχι, δεν είμαι από εκείνους που είχαν αποφανθεί περί της ενοχής του 35χρονου συζυγοκτόνου. Απλώς «δεν μου κολλούσαν», έστω με την ιδιότητα του συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων, οι περιγραφές του για τον «ρου των γεγονότων». Ιδίως τα σημεία που αναφέρονταν στον τρόπο με τον οποίο υποτίθεται ότι τον έδεσαν οι, ανύπαρκτοι τελικώς, ληστές. Ενδεχομένως, αν το έγκλημά του είχε γίνει πριν από τρεις δεκαετίες, οι αστυνομικοί -αν και από την αρχή τον θεωρούσαν ύποπτο- να μην μπορούσαν να «δέσουν» την υπόθεση και να τον οδηγήσουν στην ομολογία. Τώρα όμως είχαν στα χέρια τους έναν πολύτιμο σύμμαχο. Την τεχνολογία. Τις «έξυπνες συσκευές». Που κάνουν αυτομάτως κάποιες καταγραφές. Από τα κινητά τηλέφωνα ως το «έξυπνο ρολόι-βιομετρητή» της άτυχης γυναίκας, αλλά και τον μετρητή βημάτων του ίδιου του δολοφόνου.

Οπότε, αν σχεδιάζετε να «καθαρίσετε» την ή τον σύντροφό σας, λάβετε σοβαρώς υπόψη σας τι είδους «έξυπνες» συσκευές έχετε, είτε επάνω σας είτε στον χώρο σας.

Ομολόγησε λοιπόν. Και τώρα, εκείνο που τον απασχολεί δεν είναι τι μέλλον θα έχει το ακόμη αχρόνιαστο παιδί που ορφάνεψε από μάνα και θα έχει έναν «πατέρα» δολοφόνο. Αλλά το ερώτημα που άρθρωσε προς εκείνους που τον ανέκριναν: «Πόσα χρόνια προβλέπετε ότι θα φάω;».

Πόσα, αλήθεια; Στην χειρότερη περίπτωση, ισόβια. Ο εστί μεθερμηνευόμενον 25 χρόνια στην φυλακή κατ’ ανώτατο όριο. Τα οποία, ας δεχθούμε ότι δεν θα μειωθούν ούτε στο εφετείο. Και μετά αρχίζουν οι… εκπτώσεις. Τόσα επειδή ήταν σε αγροτικές φυλακές, τόσα για επίδειξη καλής διαγωγής, τόσα… από τη σημαία. Οπότε, εκεί κοντά στα πενήντα του, ίσως είναι πάλι ελεύθερος να απολαύσει, σε πλήρη ωριμότητα, την υπόλοιπη ζωή του. Αλίμονο στην Καρολάιν. Αλίμονο στους χαροκαμένους γονείς της. Και τρις αλίμονο στο δυστυχισμένο παιδί της.

Θα επιμείνω μονοτόνως και με αυτήν την «ευκαιρία»: Αλλάξτε τους κανόνες απονομής της δικαιοσύνης. Δώστε μεγαλύτερη αξία στην ζωή κάθε ανθρώπου, από όση στα «δικαιώματα» κάθε δολοφόνου.

giorgis@massavetas.gr