Κυριακή, 27 Ιουνίου 2021 22:54

Να μην έχουμε κακή εξέλιξη αλά Πορτογαλία

Γράφτηκε από τον

Το άνοιγμα στον τουρισμό είναι, αναντιρρήτως, αναγκαία προϋπόθεση για την επιβίωση της ελληνικής οικονομίας.

Όπως και κάθε άλλης οικονομίας, στην λεκάνη της Μεσογείου, γενικώς σε αυτό που αποκαλούμε ευρωπαϊκό Νότο. Είναι πολλές οι χώρες που διεκδικούν τους παραθεριστές που κατεβαίνουν από τον ψυχρό Βορρά προς τον ηλιόλουστο Νότο. Αλλά οι συνθήκες που ζούμε δεν είναι κανονικές. Και, πριν προλάβουμε να πάρουμε κάποια γεύση κανονικότητας, μας έρχονται νέα κακά μαντάτα. Όπως το καταγραφόμενο, ως όλο και πιο απειλητικό, τέταρτο κύμα της πανδημίας, που φαίνεται ότι δεν περιμένει το φθινόπωρο για να επιτεθεί.

Τα μηνύματα από την επέλαση της νέας μετάλλαξης, που η «πολιτική ορθότητα» επέβαλε να την ονομάζουμε πια «μετάλλαξη τύπου Δ», για να μην δυσφημείται η χώρα από την οποία ξεκίνησε και στην οποία θερίζει καθημερινώς χιλιάδες ανθρώπους, που δεν προλαβαίνουν να τους αποτεφρώσουν, είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά. Διότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη, που είναι πολύ περισσότερο εύκολη στην διάδοσή της και φονικότερη στα αποτελέσματά της, φαίνεται να κτυπά ήδη την πόρτα μας.
Πρώτον, διότι αναπτύσσεται ταχέως σε χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, όπως η Βρετανία και το Βέλγιο, από τις οποίες περιμένουμε να προσελκύσουμε περισσότερους τουρίστες. Αλλά και δεύτερο και σημαντικότερο, επειδή καταγράφονται ήδη ανησυχητικά κρούσματα σε μια περιοχή της Κρήτης. Στο Ηράκλειο. Και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τον συγκεκριμένο προορισμό επιλέγουν ομοθυμαδόν οι βρετανικής προέλευσης τουρίστες που καταλύουν κυρίως στις περιοχές της Σταλίδας, στα Μάλια, την Χερσόνησο.
Ευπρόσδεκτοι οι τουρίστες. Αλλά όχι χωρίς κανέναν προληπτικό έλεγχο. Διαφορετικώς κινδυνεύουμε να έχουμε την τύχη της Πορτογαλίας. Η οποία άνοιξε πολύ ενωρίς τα σύνορά της, προκειμένου να μη χάσει τα έσοδα από τον τουρισμό. Και τώρα το πληρώνει με μεγάλη διασπορά της νέας επιθετικής μετάλλαξης και ετοιμάζεται να επαναφέρει τα μέτρα «κοινωνικού περιορισμού».
Ανατρέπονται πολλά δεδομένα με την μετάλλαξη του ιού. Όπως π.χ. η άποψη ότι μπορούμε να επιτύχουμε την συλλογική ανοσία αν εμβολιασθεί το 70% του πληθυσμού. Αυτό δεν ισχύει για την μετάλλαξη «Δ». Απαιτείται τουλάχιστον ένα ποσοστό 80%. Και εδώ έχουμε μια κάμψη στους εμβολιασμούς. Λόγω δισταγμών. Αλλά ο ιός «Δ» κτυπά ακριβώς, όπως επιμένουν όλοι οι ειδικοί, τους ανεμβολίαστους και τους νέους.
Για να μην τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις, ας προλάβουμε. Με συστηματικότερο έλεγχο των εισερχομένων.

giorgis@massavetas.gr