Δευτέρα, 05 Ιουλίου 2021 17:01

«Μαύρη θύελλα»

Γράφτηκε από την
«Μαύρη θύελλα»

Το προηγούμενο Σάββατο η πόλη μας γύρισε ποδοσφαιρικά το ρολόι πίσω, σε στιγμές θριάμβων της ομάδας μας. Ένα ρολόι που για χρόνια είχε σταματήσει σε βαθιά μεσάνυχτα.

Κέρδισε την άνοδο στην δεύτερη τη τάξει εθνική κατηγορία και βλέπει με αισιοδοξία την προοπτική στο άμεσο μέλλον να αγωνίζεται με τους μεγάλους του ποδοσφαίρου και μάλιστα σαν πρωταθλήτρια του ομίλου της.

Το ποδόσφαιρο παραμένει ο βασιλιάς των σπορ και συγκινεί τις μάζες σε κάθε γωνιά του πλανήτη μας. Όσο και να έχει μειωθεί το θέαμα από την απίστευτη αθλητικότητα των ποδοσφαιριστών, πάντα υπάρχει το απρόβλεπτο που δύσκολα το συναντάς σε άλλα σπορ και αυτό το παρακολουθούμε στην εξέλιξη του φετινού Euro. Σκεφθείτε αν υπάρχει άλλο ομαδικό σπορ, που να κερδίζει η κατά τεκμήριο καλύτερη ομάδα με δυο γκολ διαφορά, λίγα λεπτά πριν το τέλος και όχι μόνο να ισοφαρίζεται, αλλά να χάνει τελικά και την πρόκριση.

Στις αλλαγές που έχουν γίνει στο ποδόσφαιρο σημαντικό ρόλο έχει παίξει και ο απόλυτος επαγγελματισμός, που έχει αλλοιώσει τον χαρακτήρα των ομάδων σε μερικά πολύ βασικά σημεία. Πρώτον ο ιδιοκτήτης της ομάδας δεν είναι απαραίτητο να έχει σχέση με την πόλη της έδρας, αλλά μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε πιστεύει στην δυναμική της. Παράδειγμα ο γνωστός δικηγόρος, που κινείται ανά την Ελλάδα. Ένας ιδιοκτήτης που θα εμφανισθεί σαν διάττων αστέρας, μπορεί να κάνει μεγάλο κακό και να εκτροχιάσει μια ομάδα για πολλά χρόνια. Στην συνέχεια οι ποδοσφαιριστές, που είναι ένας μικρός ντόπιος και διεθνής ΟΗΕ και μπορεί να μείνουν στην ομάδα μια ή δυο σεζόν. Έτσι έχει χαθεί το δέσιμο των οπαδών της ομάδας με τους παίκτες, που δεν είναι πια ο συγγενής, ο φίλος, ο γείτονας. Με την εναλλαγή παικτών έχει χαθεί σε μεγάλο βαθμό και η έννοια των σημαιών της ομάδας, των παικτών που για σειρά ετών ταυτίζονται με αυτήν.

Ο στοιχηματισμός σε αγώνες ποδοσφαίρου, όχι μόνο σε εταιρείες του ελλαδικού χώρου, είναι ένα γεγονός που έλκει άτομα που έχουν ρόλο στην ομάδα για παραβατικές συμπεριφορές, που μόνο καλό δεν κάνουν.

Σημαντικό για την ομάδα της πόλης μας είναι ότι η ιδιοκτησία έχει ρίζες από την πόλη, όπως και οι περισσότεροι των μετόχων. Στις δηλώσεις φαίνεται ότι έχει ένα μακροχρόνιο πλάνο για την ομάδα, στοιχείο που εξασφαλίζει κατά το δυνατόν την διοικητική ηρεμία και σταθερότητα. Πολλοί από τους παίκτες είναι Έλληνες και ο αριθμός των ντόπιων είναι από τους ικανοποιητικότερους σε σχέση με άλλες ομάδες. Θα πρέπει βέβαια να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας μόνιμος κορμός και να αξιοποιηθούν τα πολλά ταλέντα, που αγωνίζονται στις ομάδες της περιοχής μας. Να γίνει δε προσεκτική επιλογή των μεταγραφών, γιατί πολλές φορές έχουμε γίνει μάρτυρες, ότι ο νέος Πελέ ή Μέσι ήταν απλά ο Πίου.

Η μεγάλη δύναμη ενίσχυσης και ταυτόχρονα το θελκτικό στοιχείο για τον όποιο επενδυτή, είναι οι χιλιάδες οπαδοί που διαχρονικά ακολουθούν την ασπρόμαυρη ομάδα. Η φανέλα της οποίας έχει ταυτισθεί με την πόλη και το δοξασμένο παρελθόν της ομάδας. Όπως είπε ένας παράγοντας, όταν η δικτατορία έκανε τις συνενώσεις των ομάδων των πόλεων για να δημιουργήσει ισχυρές ομάδες, «δεν μας ενδιαφέρει το όνομα, την μαυρόασπρη φανέλα θέλουμε να διατηρήσουμε, γιατί αυτή είναι η ψυχή μας, το παρελθόν μας, το παρόν και το μέλλον μας».

Οι φίλαθλοι που έκαναν προχθές για λίγες ώρες το κέντρο της Καλαμάτας να θυμίζει Ρίο, είναι η επόμενη γενιά από αυτούς που έσπασαν της πόρτες και κατέκλυσαν το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας στον αγώνα με τον Ίκαρο, δημιουργώντας ένα ακατάρριπτο ρεκόρ για αγώνα δεύτερης κατηγορίας. Από αυτούς που αψήφησαν την δολοφονική στάση των οπαδών του Αιγάλεω και διεκδίκησαν ένα τεράστιο θρίαμβο, αλλά λύγισαν στον στημένο Ζάχαρη.

Παρά το νέο τοπίο, όλα αλλάζουν άλλωστε, υπάρχουν παραδοσιακές αξίες που συνδέουν την πόλη με την ποδοσφαιρική της ομάδα, οπότε είναι αυτονόητη η υποστήριξη όλων στην προσπάθεια της νέας περιόδου, που θα κρίνει πολλά.

Ο… τσαγκάρης


NEWSLETTER