Πέμπτη, 08 Ιουλίου 2021 21:58

Είναι ανάγκη να σφαχτούμε μεταξύ μας;

Είναι ανάγκη να σφαχτούμε μεταξύ μας;

 

Διαβάζω αναρτήσεις από τα στρατόπεδα των εμβολιασμένων και των αρνητών του εμβολίου και ανατριχιάζω. Με τρομάζει η ευκολία με την οποία επιστρατεύεται το μίσος εναντίον αλλήλων. Αλλά και με θλίβει η διαπίστωση ότι ακόμη και φωτισμένα μυαλά σύρονται σε φανατισμένη εκδήλωση κοινωνικού αυτοματισμού.

Ιδίως δε με πικραίνει να διαβάζω στις αναρτήσεις κάποιων τόση έκφραση μίσους κατά των ανεμβολίαστων, που φθάνει ως το σημείο να προτείνουν να τους στερήσουμε το δικαίωμα στη δωρεάν περίθαλψη, σε περίπτωση που νοσήσουν. Κοντολογίς, να την αφήσουμε να ...ψοφήσει την αγράμματη, ανενημέρωτη και φοβική γιαγιά από το Άνω Κορακοχώρι αν νοσήσει επειδή δεν έκανε εμβόλιο, διότι κάποιοι της είπαν ότι είναι “μπόλι του σατανά”.

Ανάγκη ψυχραιμίας. Δεν είναι λογικό, ούτε ηθικό να βάζουμε στο ίδιο σακί όσους αρνούνται να εμβολιασθούν από “ψεκασμένη” ιδεολογία, είτε ακροδεξιά είτε ακροαριστερή (άλλη μια περίπτωση όπου τα απώτατα άκρα συναντώνται) με εκείνους που απλώς κυριαρχούνται από τους φόβους τους. Οι φοβίες είναι και αυτές παθήσεις. Και με αυτό το πρίσμα πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε. Είναι δε η ανθρωπότητα ως σύνολο γεμάτη από φοβίες. Ακροφοβία, κλειστοφοβία, υψοφοβία, αγοραφοβία, αεροφοβία, νεκροφοβία, εντομοφοβία, φοβία των ανελκυστήρων, έτσι για να αναφέρω μερικές. Σε αυτές ήλθε να προστεθεί και η εμβολιοφοβία. Ας είμαστε πιο ανθρώπινοι στην αντιμετώπιση όσων πάσχουν από αυτήν. Μην τους ταυτίζουμε με τους “εξυπνάκηδες” που αρνούνται όχι μόνο το εμβόλιο αλλά και την ίδια την ύπαρξη της πανδημίας.

Η ατομική ευθύνη κάθε πολίτη είναι σημαντική για την αντιμετώπιση αυτής της κατάρας. Αλλά δεν υποκαθιστά την ευθύνη της Πολιτείας να προστατεύσει το σύνολο. Και για την ώρα η Πολιτεία, κυβέρνηση και επιστημονική κοινότητα, εμφανίζονται να ενεργούν αλαφιασμένα έχοντας αιφνιδιαστεί από την ταχύτητα με την οποία εισβάλλει στη χώρα μας η μετάλλαξη “Δέλτα”. Με αποφάσεις που εκ των πραγμάτων κατατάσσονται στις υποψήφιες προς άμεση αναθεώρηση, όπως η κατάργηση του μέτρου της υποχρεωτικής μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, κάτι το οποίο δεν έσπευσα να συμμερισθώ, όπως και πολλοί άλλοι.

Ας ζητήσουμε περισσότερη υπευθυνότητα από επιστήμονες και πολιτικούς, αντί να ζητούμε την ...εξόντωση των φοβικών συμπολιτών μας. Το εμβόλιο είναι ασπίδα, αλλά όχι πανάκεια. Απόδειξη ότι στο σχεδόν πλήρως εμβολιασμένο Ισραήλ, από μόλις 11 κρούσματα στις 15/6 έφθασαν προχθές 5/7 στα 496 (αύξηση 4000%!).

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr