Δευτέρα, 12 Ιουλίου 2021 10:40

2 Χρόνια κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, 2 Χρόνια για τους λίγους & εκλεκτούς!

Γράφτηκε από την

Δύο χρόνια έκλεισε στη διακυβέρνηση της χώρας ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία και οι πρόσφατες δυσμενείς εξελίξεις στην πανδημία του κορωνοϊού διαψεύδουν την κυβερνητική «προπαγάνδα» και αυτοσχεδιασμούς και θα επαναφέρουν τον κ. Μητσοτάκη στην σκληρή πραγματικότητα.

Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης έχει την κύρια ευθύνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, και είναι ώρα να την αναλάβει αντί να την μεταθέτει αλλού, αντί να διχάζει και να απειλεί, οφείλει να πρωταγωνιστήσει στην συνεννόηση και τη δημιουργία κοινού μετώπου κατά της πανδημίας.

Αυτοσχεδιάζοντας,… άφησαν το ΕΣΥ στην «τύχη» του!
Η κυβέρνηση πορεύτηκε χωρίς σχέδιο, με επαναλαμβανόμενα λάθη στη διαχείριση της πανδημίας, αυτοσχεδίαζε και συνεχίζει να αυτοσχεδιάζει, ενώ επιρρίπτει στους πολίτες τις ευθύνες για τα λάθη της, που στοίχησαν ακριβά στην κοινωνία μας και στην οικονομία μας και άφησε το ΕΣΥ στην «τύχη» του, χωρίς ουσιαστική στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού και των υποδομών του.
Μοναδική μέριμνα ήταν να προστατευτεί και να παραμείνει Covid Free ο ιδιωτικός τομέας υγείας.
Η σοβαρότητα του κινδύνου με την μετάλλαξη «Δέλτα» του κορωνοϊού απαιτεί υπεύθυνους χειρισμούς και όχι απλά επικοινωνιακή διαχείριση, απαιτεί ολοκληρωμένο σχέδιο με εκστρατεία ενημέρωσης και όχι εκφοβισμού, με επιτάχυνση των εμβολιασμών, με υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και κινητές μονάδες, χρειάζεται συνεργασία με τους ανθρώπους της αγοράς. Η κυβέρνηση είχε το χρόνο να βάλει κανόνες για τους εμβολιασμούς σε κρίσιμους και καθοριστικούς τομείς και χώρους δουλειάς, όπως για τους υγειονομικούς, για τους εργαζόμενους σε δομές ηλικιωμένων, στην εστίαση, στα μέσα μεταφοράς, στους εργαζόμενους στον τουρισμό.

Ανάπτυξη μόνο για τους λίγους!
Με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025, που κατέθεσε στη βουλή, η κυβέρνηση, επιχειρεί, να μετατρέψει τις επιθυμίες της σε εκτιμήσεις αφού υποτιμά κρίσιμα δεδομένα και έχει υπεραισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη, αν και η ελληνική οικονομία, πριν ακόμα ξεκινήσει η πανδημία, είχε μπει σε ύφεση, όπως επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Αν δεν επιτευχθούν οι υπεραισιόδοξοι στόχοι για την ανάπτυξη, για την αύξηση των επενδύσεων κατά 30% μόνο το 2022, πως θα πιάσει τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα 2,8% το 2024 και 3,7% το 2025;
Στις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου υπάρχει αύξηση των 12,5 δις σωρευτικά μέχρι το 2025. Αν δεν επιτευχθεί ο στόχος των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης πως θα ισοσκελίσει την απώλεια των στόχων για τα φορολογικά έσοδα;
Η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων δεν έχει πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και οι οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία αυξάνονται και σε λίγο καιρό θα εκτοξευθούν αφού θα πρέπει να καταβάλουν υποχρεώσεις που είχαν ανασταλεί και τις τρέχουσες οφειλές.
Παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει μπροστά της μια μοναδική ευκαιρία και ένα πολύ μεγάλο πακέτο οικονομικών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει για τα επόμενα χρόνια, 2022 – 2025, να μονιμοποιείται το άδικο μείγμα φορολογικής πολιτικής, κυρίως, για τα λαϊκά νοικοκυριά που καθιέρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και συνεχίζει η σημερινή, δηλαδή την αύξηση της αναλογίας μεταξύ έμμεσων και άμεσων φόρων.
Με το Μεσοπρόθεσμο 2022-2025 γίνεται ξανά σαφές ότι η κυβέρνηση αποστρέφεται μια οικονομία που να διασφαλίζει βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη και ποιοτική εργασία. Κωφεύει προκλητικά στις ανάγκες της κοινωνίας αλλά και στο «καμπανάκι» που κρούει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής για τον κίνδυνο ανάπτυξης κοινωνικών ανισοτήτων, καθώς κάποιες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, δεν θα μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους μετά τη διακοπή των μέτρων στήριξης.

Οι ανισότητες διευρύνονται και οι αδικίες παγιώνονται
Η Κυβέρνηση με τα πεπραγμένα της στηρίζει μόνο τους μεγάλους και ισχυρούς με συνέπεια οι ανισότητες να διευρύνονται.
Μειώθηκαν οι φόροι στα κέρδη και στα μερίσματα των επιχειρηματιών, αντί να ενισχυθούν τα κίνητρα για επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας. Στην πράξη η Κυβέρνηση προστατεύει μόνο τις Τράπεζες και τα Funds.
Μόνο οι «μεγάλοι» είχαν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, 30.000 από τις 830.000 επιχειρήσεις.
Η Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις απουσιάζουν από τον κυβερνητικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Με τον πρόσφατο εργασιακό νόμο γυρίζουμε σε ατομικές συμβάσεις, ο εργαζόμενος μένει απροστάτευτος απέναντι στον εργοδότη του, χωρίς δικαιώματα, ανασφαλής και με χαμηλές αμοιβές.
Ο κατώτερος μισθός παρέμεινε τα 2 χρόνια καθηλωμένος και οι μισθοί των εργαζόμενων μειώθηκαν δύο φορές πάνω από ότι στην Ε.Ε., ενώ 350.000 άνεργοι έμειναν χωρίς κάλυψη μέσα στην κρίση.
Οι εκκρεμείς συντάξεις αυξήθηκαν κατά 35% τα δύο χρόνια διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, φθάνοντας αθροιστικά στις 346.000!
Τα αδύναμα νοικοκυριά κινδυνεύουν με τους πλειστηριασμούς να χάσουν το σπίτι τους.

Το δημόσιο σχολείο εγκαταλείφθηκε στη διάρκεια της πανδημίας, τα «μαθησιακά κενά» και οι ανισότητες μεγάλωσαν.
Αναβάθμισε όμως η κυβέρνηση της ΝΔ τα πτυχία των ιδιωτικών κολλεγίων.
Η μεταρρύθμιση στην Ανώτατη Εκπαίδευση εκφυλίζεται στην αυθαίρετη περικοπή του αριθμού των εισακτέων και αντί του διαλόγου με την εκπαιδευτική κοινότητα, κυριαρχεί ο αυταρχισμός και η αστυνομοκρατία στα Πανεπιστήμια.

Μερικά ακόμη,… από τα «έργα» της κυβερνητικής διετίας!
Το γαλάζιο πελατειακό κράτος αντικαθιστά το ροζ των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, καθότι το επιτελικό κράτος έγινε «Μαξίμου Α.Ε.» με τις απ’ ευθείας αναθέσεις, και τις αδιαφανείς διαδικασίες, με τις χειριστικές μεθοδεύσεις υπέρ μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.
Υπάρχει θέμα ποιότητας της Δημοκρατίας, όταν υποβαθμίζεται το Κοινοβούλιο με βροχή από άσχετες αιφνιδιαστικές νυκτερινές τροπολογίες με τα συζητούμενα Νομοσχέδια που κατατίθενται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, χωρίς κανένα περιθώριο για ουσιαστική συζήτηση και όταν επιχειρείται ο έλεγχος των Μέσων Ενημέρωσης με χρήματα του ελληνικού λαού

Δεν υπάρχει νέο χωροταξικό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι οποίες αφορούν μόνο τους μεγάλους, καθώς οι μικροί επενδυτές και οι ενεργειακές κοινότητες είναι ουσιαστικά «αποκλεισμένοι».
Το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ», εκφυλίστηκε, χωρίς κριτήρια κοινωνικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά, με μοναδικό κριτήριο τη ταχύτητα πληκτρολόγησης.
Η ηλεκτροκίνηση περιορίζεται μόνο σε εισαγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, χωρίς όφελος και προστιθέμενη αξία για την εθνική οικονομία.
Η πράσινη ανάπτυξη που πριν μια δεκαπενταετία η ΝΔ αποκαλούσε «τα πράσινα άλογα του ΠΑΣΟΚ», τελικά χρησιμοποιείται ως άλλοθι για κατά παρέκκλιση διαδικασίες και εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Τέλος η κυβέρνηση κινείται χωρίς την απαραίτητη Εθνική στρατηγική, καθώς αρνήθηκε την συγκρότηση του Εθνικού Μετώπου για την αποφασιστική στάση της χώρας απέναντι στις Τουρκικές απειλές και τη νέα αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας.Ο κ. Μητσοτάκης ούτε ζήτησε, ούτε έλαβε ουσιαστικές εγγυήσεις για τα εθνικά συμφέροντα, είπε το ναι στην θετική ατζέντα για την Τουρκία χωρίς καμία αντίστοιχη δική της δέσμευση.

Η πανδημία του Covid-19 πάγωσε όλες τις εξελίξεις, «νέκρωσε» την αγορά, σκέπασε με ένα πέπλο την πραγματικότητα, πάγωσε και τον πολιτικό χρόνο, αλλά από εδώ και πέρα όμως αρχίζει για όλους η ώρα της αλήθειας.

Γιάννης Διονυσόπουλος
Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών
Αν. Γραμματέας Τομέα Επιστημόνων ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ - ΠΑΣΟΚ
Μέλος ΣτΑ Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας