Τρίτη, 20 Ιουλίου 2021 23:07

Οχι άλλες αυταπάτες

Γράφτηκε από τον
Οχι άλλες αυταπάτες

Καταλαβαίνω ότι κάποιους σας κουράζω, ίσως ακόμη και σας εξοργίζω με την εμμονή μου να μην εφησυχάζω, να βαράω συνεχώς σήμα κινδύνου, για τον τρόπο με τον οποίο πορευόμαστε σε τούτο τον άτιμο, τον ύπουλο καιρό της φονικής πανδημίας.

Αλλά δεν πρόκειται να σταματήσω. Προτιμώ τον ρόλο του “προφήτη κακών” από εκείνον του “κακού προφήτη”. Θα επιμείνω να ανησυχώ και να προειδοποιώ. Διότι εκείνο που με διαπερνά είναι το πνεύμα του στίχου από την “Ποιητική” του Μανόλη Αναγνωστάκη:

Σαν πρόκες πρέπει να καρφώνονται οι λέξεις.
Να μην τις παίρνει ο άνεμος.
Ναι. Σαν πρόκες πρέπει να καρφώνονται οι λέξεις, που εκφέρουν όσοι δεν θέλουν να είναι ευχάριστοι αλλά χρήσιμοι.
Για μια ακόμη φορά τα γεγονότα μας ξεπερνούν. Πολιτικούς και πολίτες. Και όταν φθάσουμε, είτε οι ίδιοι είτε αγαπημένα μας πρόσωπα να “μας πηγαίνουν τέσσερις”, τότε καμιά σημασία δεν θα έχει για κάθε “αδικοχαμένο” να μετρήσουμε το ποσοστό ευθύνης από την αποτυχία των πολιτικών, είτε την απρονοησία και την ανευθυνότητα των πολιτών. Το νιώθω ότι σας ενοχλεί αυτή η εικόνα ενός πιθανού φέρετρου. Φτύστε όσο θέλετε τον κόρφο σας, αλλά ο κίνδυνος δεν αντιμετωπίζεται με ξόρκια.
Η κατάσταση τείνει να ξεφύγει. Το τέταρτο κύμα είναι εδώ. Και μην βαυκαλίζεται κανείς, επειδή έχουν πέσει οι δείκτες των διασωληνωμένων και των θανάτων. Διότι αυτές οι χιλιάδες των κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινώς, με προοπτική να φθάσουν ακόμη και σε διψήφιο αριθμό όπως προειδοποιούν πολλοί επιστήμονες -μακάρι να διαψευσθούν- μετά από δύο με τρεις εβδομάδες, θα “αποδώσουν” την ανάλογη αύξηση θυμάτων και διασωληνωμένων.
Είναι κατανοητό να σκούζουν π.χ. οι επιχειρηματίες της Μυκόνου, επειδή επιβλήθηκαν κάποιοι περιορισμοί στο νησί. Εκείνοι μετράνε τα πάντα με το βάρος του μπεζαχτά τους. Και όχι μόνο στη Μύκονο, σε όλο τον κόσμο. Αλλά το προέχον είναι να προστατευθεί η δημόσια υγεία. Η ζωή. Και αυτό δεν επιτυγχάνεται με αυταπάτες. Διότι αυταπάτη αποδεικνύεται ότι ήταν το πνεύμα των κυβερνητικών διαβεβαιώσεων ότι “τελειώνουμε με την πανδημία”. Αυταπάτη αποδείχθηκε το καύχημα για τα Covid free νησιά μας. Βράζουν τα πιο δημοφιλή στον τουρισμό κυκλαδονήσια, όπως και η Κρήτη. Διότι ο έλεγχος στους αεροπορικώς και ακτοπλοϊκώς διακινούμενους άργησε να εφαρμοσθεί.
Όχι άλλα ωραία λόγια που βασίζονται σε αυταπάτες. Συλλογικό ταρακούνημα χρειαζόμαστε μπας και προλάβουμε.

Γ. Π. Μασσαβέτας
giorgismassavetas@gmail.com

 


NEWSLETTER