Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2021 19:58

Να μην γίνει πάλι το ίδιο μέγα λάθος

Γράφτηκε από τον
Να μην γίνει πάλι το ίδιο μέγα λάθος

 

Πέρα από τα άλλα θεατρικά στοιχεία της παράστασης του Ταγίπ Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο, εκείνο που έχει, κατά την ταπεινή μου εκτίμηση, ιδιαίτερη βαρύτητα, είναι η αποκάλυψη του σχεδιασμού του για την αναγνώριση των Κατεχόμενων ως “κράτους” από διάφορες φιλικές προς την Τουρκία χώρες, με πρώτο το Αζερμπαϊτζάν.

“Δεν υπάρχει κανένας δισταγμός επ’ αυτού. Το συζητάμε συνεχώς με τον αδερφό μου Ιλχάμ Αλίγεφ”, είπε αναφερόμενος στον δικτάτορα του Μπακού. “Αποτελεί προσπάθειά μας η εγκαθίδρυση και διεύρυνση σε ανώτατο επίπεδο τέτοιων σχέσεων με διάφορες χώρες του κόσμου και ειδικά με το Αζερμπαϊτζάν. Αυτά θα συνεχιστούν”.

Σας απευθύνω κ. Πρόεδρε μια έκκληση. Με την ελπίδα να μην κάνετε το ίδιο λάθος με τον αείμνηστο πατέρα σας, προς τον οποίο είχα εισηγηθεί αμέσως μόλις η Βουλγαρία αναγνώρισε τα Σκόπια ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, να προχωρήσει σε πλήρη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων, ακόμη και κλείσιμο των συνόρων με τη Βουλγαρία, ώστε να δοθεί το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι το ίδιο θα έκανε η Ελλάδα με κάθε χώρα που θα ακολουθούσε το παράδειγμα της Σόφιας. Και ότι, επιπλέον, θα ασκούσε σταθερά το δικαίωμα της αρνησικυρίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι κάθε πρότασης για βοήθεια και συνεργασία προς αυτές τις χώρες.

Μιας και δηλώνετε ότι σας πονάει η υπόθεση του ονόματος, σας θυμίζω πως το χάσαμε:

Η πρώτη χώρα που αναγνώρισε τα Σκόπια ως «Μακεδονία» ήταν η Ταϊβάν. Μια χώρα που υποχρεώθηκε η ίδια να αλλάξει το όνομά της, επειδή εκείνος που πίεζε διεθνώς γι’ αυτό, δηλαδή η Κίνα, δεν σήκωνε κουβέντες και διαπραγματεύσεις. Κι εμείς δεν είχαμε την πρόνοια να δείξουμε ότι δεν διαπραγματευόμαστε αυτό το θέμα, κάνοντας την απλούστερη των κινήσεων: Άμεση διακοπή διπλωματικών και εμπορικών σχέσεων με αυτή τη μακρινή πρώην «εθνικιστική Κίνα». Και δεν το κάναμε ούτε όταν τον Ιανουάριο του 1992 η διπλανή μας Βουλγαρία, τότε τόσο καθημαγμένη ώστε να ζει από τις δικές μας παροχές, ήταν η δεύτερη που προχώρησε σε αυτή την αναγνώριση.

Δώστε εγκαίρως το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα διακόψει αμέσως τις διπλωματικές σχέσεις με όποια χώρα κάνει το κέφι του “σουλτάνου”, αναγνωρίζοντας το ψευδοκράτος, Και ότι θα πολεμά με όλα τα μέσα που διαθέτει κάθε προοπτική συνεργασίας αυτών των κρατών με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgismassavetas@gmail.com


NEWSLETTER